Dyniowa zupa z zacierkami
Zupa dyniowa z zacierkami i cynamonem
Składniki:
Przygotowanie zupy:
Obraną dynię kroimy na kawałki (wielkość nie ma znaczenia, gdyż dynia doskonale rozgotowuje się w wodzie). Wkładamy do garnka i zalewamy taką ilością wody, aby całość była zakryta. Gotujemy do miękkości, następnie zdejmujemy z ognia i studzimy. Nie odlewając wody dokładnie miksujemy. Jeśli nie mamy miksera kawałki dyni możemy przetrzeć przez sitko.
Do uzyskanej dyniowej papki dodajemy mleko, wstawiamy na ogień i gotujemy jeszcze przez kilka minut. Pod koniec dodajemy cukier wedle upodobań.
Cynamon najlepiej dodawać bezpośrednio na talerz tuż przed zjedzeniem.
Przygotowanie zacierek:
Mieszamy szklankę mąki z wodą i wyrabiamy ciasto. Ciasto powinno być na tyle ścisłe, by z łatwością odrywało się od palców. Następnie odrywamy malutkie kawałeczki ciasta i formujemy małe kuleczki. Gotujemy je w osolonym wrzątku ok 10 minut. Po ugotowaniu dodajemy nasze kluseczki do garnka z zupą.
Nie ma jeszcze komentarzy
Dodaj komentarz
Musisz się zalogować, aby móc dodać komentarz.