Podziel się!Share on Facebook0Pin on Pinterest0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Print this pageEmail this to someone

Zupa dyniowa z zacierkami i cynamonem


Składniki:

  • Jedna mała dynia lub pół dużej
  • Pół litra mleka
  • Woda
  • Mąka
  • Cukier i cynamon do smaku

    Przygotowanie zupy:
    Obraną dynię kroimy na kawałki (wielkość nie ma znaczenia, gdyż dynia doskonale rozgotowuje się w wodzie). Wkładamy do garnka i zalewamy taką ilością wody, aby całość była zakryta. Gotujemy do miękkości, następnie zdejmujemy z ognia i studzimy. Nie odlewając wody dokładnie miksujemy. Jeśli nie mamy miksera kawałki dyni możemy przetrzeć przez sitko.
    Do uzyskanej dyniowej papki dodajemy mleko, wstawiamy na ogień i gotujemy jeszcze przez kilka minut. Pod koniec dodajemy cukier wedle upodobań.
    Cynamon najlepiej dodawać bezpośrednio na talerz tuż przed zjedzeniem.

    Przygotowanie zacierek:
    Mieszamy szklankę mąki z wodą i wyrabiamy ciasto. Ciasto powinno być na tyle ścisłe, by z łatwością odrywało się od palców. Następnie odrywamy malutkie kawałeczki ciasta i formujemy małe kuleczki. Gotujemy je w osolonym wrzątku ok 10 minut. Po ugotowaniu dodajemy nasze kluseczki do garnka z zupą.