Podziel się!Share on Facebook0Pin on Pinterest0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Print this pageEmail this to someone

Kapusta ala bigos


Składniki:
– 1 kg kiszonej kapusty
– 2 cebule
– pół szklanki oleju
– woda
– łyżka mąki pszennej
– sól, pieprz, kminek

Cebulę podsmażamy na szybko w oleju na złoty kolor (nie dusimy). Dodajemy do kapusty, którą wcześniej zalewamy dwiema szklankami wrzącej wody. Gotujemy na małym ogniu minimum 2 godziny. Pod koniec gotowania przyprawiamy solą i pieprzem. Na koniec przygotowujemy złotą zasmażkę z łyżki mąki i odrobiny oleju i wlewamy do garnka z kapustą. Wsypujemy płaską łyżeczkę kminku i całość dusimy jeszcze przez kilka minut, od czasu do czasu mieszając.

– Jeśli nie przepadamy za smakiem kminku możemy go z powodzeniem zastąpić np. ziołowym pieprzem lub słodką papryką.
– Potrawę możemy urozmaicić dodając do kapusty kiszonej świeżą, posiekaną kapustę w proporcjach 50/50.
– Kiszoną kapustę warto przed wrzuceniem do garnka przepłukać wodą i odcisnąć. Pozbędziemy się wówczas nadmiaru kwaśnego smaku.
– Podczas gotowania kontrolujemy ilość wody, jeśli jest jej zbyt mało dolewamy.
– Do przyrządzania potrawy najlepiej nadaje się garnek o grubym dnie.


Nadesłał/a: Wegetarianie.pl