Podziel się!Share on Facebook0Pin on Pinterest0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Print this pageEmail this to someone

Kilka kawałków ciemnej czekolady dziennie pozwala uniknąć chorób serca, twierdzą naukowcy szwajcarscy.
Zdaniem badaczy, już 50 gramów dobrej jakościowo czekolady z dużą zawartością masła kakaowego wystarcza, aby zapobiec zwężaniu i utwardzaniu ścian arterii krwionośnych.

Badania wpływu czekolady przeprowadzono na grupie palaczy, którzy przez swój nałóg są szczególnie narażeni na choroby układu krwionośnego, jednak autorzy eksperymentu są przekonani, że dobroczynny wpływ smakołyku można zaobserwować również u osób niepalących.

Efekt znaczącego udrożnienia naczyń krwionośnych obserwowano u badanych nawet przez 8 godzin po spożyciu 2 kostek ciemnej czekolady, podczas gdy biała czekolada nie zawierająca kakao nie miała żadnego efektu ochronnego.

Ciemna czekolada zawiera więcej przeciwutleniaczy, niż większość innych produktów spożywczych, włącznie z czerwonym winem i owocami jagodowymi.

Źródło: Onet.pl

Nadesłał/a: Wegetarianie.pl