Ciemna czekolada dobra na serce
Kilka kawałków ciemnej czekolady dziennie pozwala uniknąć chorób serca, twierdzą naukowcy szwajcarscy.
Zdaniem badaczy, już 50 gramów dobrej jakościowo czekolady z dużą zawartością masła kakaowego wystarcza, aby zapobiec zwężaniu i utwardzaniu ścian arterii krwionośnych.
Badania wpływu czekolady przeprowadzono na grupie palaczy, którzy przez swój nałóg są szczególnie narażeni na choroby układu krwionośnego, jednak autorzy eksperymentu są przekonani, że dobroczynny wpływ smakołyku można zaobserwować również u osób niepalących.
Efekt znaczącego udrożnienia naczyń krwionośnych obserwowano u badanych nawet przez 8 godzin po spożyciu 2 kostek ciemnej czekolady, podczas gdy biała czekolada nie zawierająca kakao nie miała żadnego efektu ochronnego.
Ciemna czekolada zawiera więcej przeciwutleniaczy, niż większość innych produktów spożywczych, włącznie z czerwonym winem i owocami jagodowymi.
Źródło: Onet.pl
Nadesłał/a: Wegetarianie.pl
5 komentarzy
Dodaj komentarz
Musisz się zalogować, aby móc dodać komentarz.
Cukier jak cukier, w sprawie wege chodzi o lecytynę. Do produkcji lecytyny (także sojowej, mylnie uważanej za wege) używa się tłuszczy zwierzęcych, więc zwykłe czekolady, popularne w Polsce nie są wege!!!
Tiaaa, biały cukier to śmierć i narkotyk, a wszystko sponsorują wielkie koncerny, które mają władzę nad światem… żenada…
czekolada gorzka w większości przypadków jest wege – o ile nie jesteśmy uczuleni na obecność cukru (który w produkcji przemysłowej zwykle jest nierafinowany, a więc wegański). Czekolada Lindt jest np. z syropem glukozowym, ale droższa od mojej ulubionej Wawel. Dla mnie cukier nie stanowi problemu.
To, że cukier nie stanowi dla Ciebie problemu widać po stanie Twego umysłu. Nazywać cukier używany do produkcji przemysłowej wegańskim – to szczyt niewiedzy i chyba głupoty, widać bardzo dużo tej czekolady spożywasz. Proponuję Ci, abyś odstawił komputer i wrócił do ksiażek ze szkoły podstawowej, a tam dowiesz się, że cukry to węglowodany,a źródło ich to warzywa, owoce i zboża i w takiej postaci każdy wegetarianin, a tym bardziej weganin powinien je spożywać. Gdybyś spożywał cukry w tej postaci to na pewno nie używałbyś takiego pseudonimu. po prostu masz zaczadzony umysł przez częste spożywanie słodyczy w tym czekolady, a to nie ma nic wspólnego z weganizmem i wegetarianizmem. Mimo wszystko życzę Ci zdrowia.
Moi drodzy nie dajmy się ogłupiać. Każda czekolada zawiera przede wszystkim biały rafinowany cukier, który sieje spustoszenie w naszym organizmie, a dodatkowo uzależnia nas od siebie. Szczególnie destrukcyjnie oddziałuje na młode organizmy m.in. dlatego, że pozornie dodaje siły i energii, a w rzeczywistości i, w dluższej perspektywie czasu, niszczy nasze zdrowie. A badania naukowe w większości są robione pod konkretne zamówienia, nie zdziwiłbym się, gdyby te badania zlecił jakiś producent czekolad.
Ale przecież czekolada jest podobno niewege jak sie dowiedzialam na forum!!!!!