Pizza z oliwkami i cebulą
Na ciasto:
Na sos:
Do dużej misy wysypujemy mąkę i sól. Wlewamy drożdże rozpuszczone uprzednio w ok. szklance ciepłej wody z cukrem. Dodajemy oliwę, wyrabiamy ciasto. Po wyrobieniu odstawiamy do wyrośnięcia na 10 do 20 minut.
W tym czasie przygotowujemy sos pomidorowy. Do garnka wlewamy zagęszczony sok pomidorowy lub zmiksowane pomidory z puszki. Dusimy z rozgniecionym czosnkiem i oregano, aby odparować nadmiar wody.
Wyrośnięte ciasto ponownie zagniatamy i formujemy cienkie placki pizzy.
Rozprowadzamy na nich nasz sos, posypujemy bazylią, ew. ścieramy ser mozarella, dodajemy oliwki oraz cebulę.
Pieczemy około 10 minut w rozgrzanym do 220 stopni piekarniku.
Do pizzy możemy używać dodatki wedle uznania. Doskonale pasują pieczarki, papryka i kukurydza.
Przed nałożeniem sosu dobrze jest wetrzeć w ciasto odrobinę mąki.

Nie ma jeszcze komentarzy
Dodaj komentarz
Musisz się zalogować, aby móc dodać komentarz.