Podziel się!Share on Facebook0Pin on Pinterest0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Print this pageEmail this to someone

Dla odmiany mój własny przepis, wypracowany w długich bojach z różnymi warzywami.


Składniki:

– puszka ananasa krojonego

– puszka fasoli czerwonej

– puszka kukurydzy

– puszka groszku

– 2 pory (tylko białe części)

– 30 dkg sera żółtego

– łyżka majonezu

– pęczek pietruszki

Alternatywnie można użyć świeżych produktów:

– 1 średni ananas

– 25 dkg fasoli czerwonej

– 2-3 kolby kukurydzy

– 25 dag groszku

Przygotowanie:

Ananasa, fasolę, groszek i kukurydzę odcedzamy.

Pora kroimy na cienkie talarki, ser żółty w kostkę. Wkładamy wszystkie warzywa do naczynia, dodajemy majonez i mieszamy. Posypujemy posiekaną pietruszką.

Do tej sałatki nie dodajemy żadnych przypraw.



Jeżeli korzystamy ze świeżych produktów należy je wówczas podgotować (kukurydza, groszek i fasola) tak, żeby były miękkie, ale nie rozpadały się. Anansa kroimy w małe kawałki. Dalej używać jak powyżej. Sałatkę wykonaną ze świeżych warzyw należy odrobinę posolić, nalepiej solą morską.