Sałatka z ananasa
Dla odmiany mój własny przepis, wypracowany w długich bojach z różnymi warzywami.
Składniki:
– puszka ananasa krojonego
– puszka fasoli czerwonej
– puszka kukurydzy
– puszka groszku
– 2 pory (tylko białe części)
– 30 dkg sera żółtego
– łyżka majonezu
– pęczek pietruszki
Alternatywnie można użyć świeżych produktów:
– 1 średni ananas
– 25 dkg fasoli czerwonej
– 2-3 kolby kukurydzy
– 25 dag groszku
Przygotowanie:
Ananasa, fasolę, groszek i kukurydzę odcedzamy.
Pora kroimy na cienkie talarki, ser żółty w kostkę. Wkładamy wszystkie warzywa do naczynia, dodajemy majonez i mieszamy. Posypujemy posiekaną pietruszką.
Do tej sałatki nie dodajemy żadnych przypraw.
Jeżeli korzystamy ze świeżych produktów należy je wówczas podgotować (kukurydza, groszek i fasola) tak, żeby były miękkie, ale nie rozpadały się. Anansa kroimy w małe kawałki. Dalej używać jak powyżej. Sałatkę wykonaną ze świeżych warzyw należy odrobinę posolić, nalepiej solą morską.
Nie ma jeszcze komentarzy
Dodaj komentarz
Musisz się zalogować, aby móc dodać komentarz.