Ciasto marchewkowe
Marchewkowe ciasto z rodzynkami i orzechami
Do przygotowania tego pysznego ciasta potrzebujemy:
– 0,5 szklanki oleju
– szklanka drobno utartej marchewki (wyciśniętej)
– szklanka mąki
– 3/4 szklanki cukru
– 2 jaja
– łyżeczka proszku do pieczenia
– łyżeczka cynamonu
– łyżeczka sody
– szczypta soli
– orzechy, rodzynki
Przygotowanie:
Jajka utrzeć z cukrem na puszystą masę.
Dodawać stopniowo mąkę i olej, na końcu startą, wyciśniętą marchew, proszek do pieczenia, sodę, cynamon, orzechy i rodzynki.
Piec w temperaturze 180 stopni około 40 minut.
2 komentarze
Dodaj komentarz
Musisz się zalogować, aby móc dodać komentarz.
mniam, mniam, mniam
Zrobiłam dziś ciasto marchewkowe i stwierdzam, że jest wspaniałe…dodałam inne bakalie-morele i daktyle…ciasto smakuje bosko!
wersja wegańska
Ciasto marchewkowe jest fantastyczne.Osobiście polecam dodać jeszcze goździki (w całości) , troszeczkę imbiru,ale nie za dużo bo wtedy może nadać gorzki posmak i zmielone ziele angielskie (można kupić takie w sklepie ewentualnie samemu zmielić),ziela nie żałujemy,bo nie wpływa na smak ale za to nadaje wyjątkowy zapach – iście piernikowy.W wersji wegańskiej proponuję dodać zamiast jajek łyżkę mąki ziemniaczanej,bo inaczej ciasto się rozpada,jeżeli posiadacie mąkę sojową to również można troszkę dosypać,bo spulchnia ciasto i wyrośnie troszkę większe.Teraz pozostaje już tylko delektować się jego wyjątkowym smakiem.I duży plus dla początkujących kuchcików – nie może nie wyjść:))))