Podziel się!Share on Facebook0Pin on Pinterest0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Print this pageEmail this to someone


Składniki:

  • 200g pszenicy
  • 1/2 l. wywaru jarzynowego
  • 1/2 łyżki: bazylii, tymianku, kolendry (suszone)
  • 2 łyżki śrutu pszennego
  • 4 łyżki płatków owsianych
  • 125g twarogu
  • 2 jajka
  • sól ziołowa, pieprz

    Przygotowanie:

    Pszenicę zalewamy wywarem i odstawiamy na noc. Rano wsypujemy do wywaru z pszenicą zioła i gotujemy 45min, po czym odstawiamy jeszcze na 15 min (tak, żeby pszenica porządnie zmiękła).
    Wylewamy wodę, pszenicę wrzucamy do miski, po ostygnięciu wsypujemy śrut, jajka, płatki, ser, przyprawiamy solą i pieprzem.
    Wilgotnymi rękami formujemy kuleczk i wrzucamy na lekko gotującą się wodę na 15 min.

    Polecam z sosem warzywnym, lub grzybowym 🙂


    Nadesłał/a: Zytka