Podziel się!Share on Facebook0Pin on Pinterest0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Print this pageEmail this to someone

Leczo z kabaczka/cukinii


Składniki:

  • 1 duża papryka
  • 1 duża cebula
  • pół kabaczka lub cukinii
  • ząbek czosnku
  • 2 pomidory
  • 3 łyżki oliwy
  • sól, pieprz, słodka papryka w proszku

    Przygotowanie:
    Cebulę poszatkować. Paprykę i kabaczka/cukinię pokroić w kostkę. Pomidory sparzyć i pokroić na kawałeczki.
    W rondlu rozgrzać oliwę, wrzucić cebulę i lekko podsmażyć do zeszklenia. Dodać paprykę i kabaczka, zmniejszyć ogień i dusić bez przykrycia przez około 20 minut. Mniej więcej 10 minut przed końcem dodać pomidory i przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku.
    Na koniec posolić, dodać paprykę w proszku i pieprz.

    Rady:
    – Leczo solimy na sam koniec przyrządzania, nawet po zdjęciu z ognia. Dzięki temu z warzyw nie zrobi się papka.
    – Należy unikać podlewania warzyw wodą podczas duszenia. Kabaczek po chwili gotowania puszcza dosyć dużo soku.




    Nadesłał/a: Wegetarianie.pl