Leczo warzywne
Leczo z kabaczka/cukinii
Składniki:
Przygotowanie:
Cebulę poszatkować. Paprykę i kabaczka/cukinię pokroić w kostkę. Pomidory sparzyć i pokroić na kawałeczki.
W rondlu rozgrzać oliwę, wrzucić cebulę i lekko podsmażyć do zeszklenia. Dodać paprykę i kabaczka, zmniejszyć ogień i dusić bez przykrycia przez około 20 minut. Mniej więcej 10 minut przed końcem dodać pomidory i przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku.
Na koniec posolić, dodać paprykę w proszku i pieprz.
Rady:
– Leczo solimy na sam koniec przyrządzania, nawet po zdjęciu z ognia. Dzięki temu z warzyw nie zrobi się papka.
– Należy unikać podlewania warzyw wodą podczas duszenia. Kabaczek po chwili gotowania puszcza dosyć dużo soku.

Nadesłał/a: Wegetarianie.pl
Nie ma jeszcze komentarzy
Dodaj komentarz
Musisz się zalogować, aby móc dodać komentarz.