Podziel się!Share on Facebook0Pin on Pinterest0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Print this pageEmail this to someone

Pizza na chlebie


Składniki:

– chleb pszenny wiejski (taki sypki)
– masło
– ketchup
– ser zółty (w plastrach i tarkowany)
– pieczarki
– kukurydza
– cebula
– czosnek
– pomidor
– kapary
– sos słodko-kwaśny łowicz (nawet 2 słoiki)

Sposób przyrządzania:

Pokroić chleb w kromki i posmarować z obu stron masłem (tak żeby się nie pokruszył, uważajcie!). Podsmażyć kromki lekko na patelni z obu stron, żeby masło się rozpuściło. Odłożyć na bok. Wrzucić na patelnie uprzednio obraną cebulę (zwykłą bądź białą), poddusić, dodać pieczarki (około 7-8, a nawet więcej jak ktoś lubi), czosnek pokrojony, kukurydzę. Kiedy wszystko lekko się podsmarzy dodać sos i poczekać aż się podgrzeje. Odstawić patelnię wraz z zawartością na bok. Kromki chleba poukładać w dość zwartym szyku (trochę pustosłowia ale z przyczyn obiektywnych nie zaprezentuje zdjęcia:) i nakryć plastrami sera, tak, aby nie było szczelin między kromkami. Wstawić do piekarnika i czekać aż ser się stopi. Wyłączyć piekarnik. Uprzednio przygotowany sos wylać na podstawę chlebową (to z serem:) i dodać kapary i pomidor. Posypać pieprzem jak ktoś lubi, ale ja polecam słodką paprykę 🙂 (jako że sos też jest taki), zasypać tarkowanym serem (jeśli będzie mało sosu dodać ketchup) poczekać aż ser w piekarniku się zapiecze i zarumieni (ok 170C) . SMACZNEGO!!!


Nadesłał/a: Pietia