Podziel się!Share on Facebook0Pin on Pinterest0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Print this pageEmail this to someone


Składniki:

– 1 kg kiszonej kapusty,
– 0,5 kg białej kapusty,
– 2 cebule,
– 1 marchewka,
– garść grzybków suszonych,
– 0,3 kg pieczarek,
– pół opakowania kostki sojowej,
– 3 suszone śliwki,
– 1 łyżka dżemu (powideł) śliwkowego,
– olej do smażenia,
– ziele angielskie,
– liście laurowe,
– szczypta majeranku, szczypta tymianku, szczypta kminku,
– malutka szczypta sproszkowanego imbiru,
– słoiczek koncentratu pomidorowego,
– pieprz, sól do smaku,
– przyprawa do bigosu – w ilości wg uznania

Wykonanie:
Kapustę kiszoną przepłukać. Kapustę białą poszatkować, zagotować, wodę odlać. Połączyć oba rodzaje kapusty, gotować, dodać troszkę wody. Dorzucić suszone grzyby i suszone śliwki. Marchew potarkować i dodać do kapusty. Dodać ziele angielskie, liście laurowe, szczyptę majeranku, tymianku, kminku oraz imbiru.
Cebulę poszatkować, pieczarki drobno pokroić, podsmażyć na oleju i dodać do kapusty. Kostkę sojową ugotować wg przepisu na opakowaniu, odsączyć, dodać do kapusty. Dodać łyżkę powideł lub dżemu. Dodać przecier pomidorowy oraz przyprawę do bigosu, pieprz i sól – wg uznania. Gotować ok 1 – 1,5 h.
Smacznego! 🙂


Nadesłał/a: Martusia:)