Aromatyczny placek z recyklingu
Przepis na konkurs kulinarny na danie świąteczne. Moja propozycja to placek wykorzystujący resztki po sokowaniu (z wytłaczarki wolnoobrotowej).
Składniki:
- 3 szklanki wytłoczyny po sokach (najlepiej jabłko i marchewką ale mogą być też inne)
- 1,5 szklanki mąki razowej
- pół szklanki oleju rzepakowego
- 1/4 szklanki erytrolu
- garść wiórków kokosowych
- garść rodzynek
- łyżeczka goździków
- łyżeczka cynamonu
- 2 tabliczki gorzkiej czekolady
- 1 łyżka oleju kokosowego
- ok 1 szklanka wody
Wykonanie:
Całość mieszamy i dolewamy wody do uzyskania zbitej ale gładkiej konsystencji. Wykładamy na blachę z papierem do pieczenia. Pieczemy w 180st przez 45 minut. Na koniec polewamy roztopioną gorzką czekoladą z olejem kokosowym. Placek jest pyszny, a my mamy czyste sumienie, że nic się nie marnuje po robieniu równie pysznych soczków z wyciskarki. Czujemy ducha Świąt i Zero Waste😉
Nadesłała: Iga Stróżyk
Przepis z Wegetarianie.pl
Nie ma jeszcze komentarzy
Dodaj komentarz
Musisz się zalogować, aby móc dodać komentarz.