Podziel się!Share on Facebook0Pin on Pinterest0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Print this pageEmail this to someone

Przygotowałam danie wege dla dziecka 10 mc. Ogólnie baaaardzo wybrzydza, a to zjada aż się uszy trzęsą. Orzechy ziemne to jedyne, na które nie ma uczulenia (o dziwo!)

Składniki:
(ilość na jeden obiadek)

  • 1/4 dużego batata
  • mała eko marchewka
  • pół łyżeczki masła orzechowego bez dodatków
  • łyżeczka czerwonej, przepłukanej soczewicy
  • 3/4 szklanki mleka roślennego (u nas ryżowego)
  • łyżeczka kaszki kukurydzianej

Sposób wykonania:

Batata i marchew obieramy, kroimy w kostkę i gotuję na parze ok. 10 minut.
W małym garnuszku zagotowujemy mleko, na wrzątek wrzucamy soczewicę. Gotujemy ok. 10 minut na mikro ogniu, aż będzie miękka. Następnie dodajemy do garnuszka kaszkę.
Jeżeli trzeba podlewamy odrobiną mleka. Gotujemy ok. 3 minuty.
Następnie ugotowane warzywa dodajemy do garnuszka razem z masłem orzechowym.
Miksujemy wszystko na krem. Jeżeli potrzeba dodaję wody lub mleka do uzyskania konsystencji kremu, jaki Maluch lubi.
Ciach prach 🙂 obiad gotowy- słodki, orzechowy
Idealnie się nadaje też dla „dużych”, ja sama podjadam mu z garnka ;]

Nadesłał/a: Wegetarianie.pl
Autorka: Anna Szpila