Podziel się!Share on Facebook0Pin on Pinterest0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Print this pageEmail this to someone

Pasztet z czerwonej soczewicy to must have na wielkanocnym stole!

Składniki (na formę 21 x 11,5 cm i 1 pasztet gotowany):

  • 200 g soczewicy czerwonej
  • 1 puszka czerwonej soczewicy (bez zalewy ok. 250 g soczewicy)
  • 2 marchewki
  • 2 cebule
  • 3 łyżki oleju kokosowego
  • 50 g mąki jaglanej (możesz też użyć mąki z ciecierzycy, mąki ryżowej lub innej)
  • 2 łyżki (20 g) bułki tartej bezglutenowej
  • przyprawy i zioła (sól, pieprz, curry, majeranek, przyprawa do mięsa, sos sojowy)

Sposób przygotowania:

Soczewicę opłukaj na sitku. Daj ją do garnka i zalej wodą (co najmniej 0,5l). Dodaj szczyptę soli i gotuj około 10-15 minut. Po tym czasie soczewicę daj na sitko i zostaw do ostudzenia.

Drobno pokrojoną cebulę i startą na tarce marchewkę podsmaż na odrobinie oliwy.
Kiedy soczewica ostygnie dodaj do niej wcześniej podsmażone warzywa i odcedzoną z zalewy soczewicę z puszki. Do całości daj również resztę składników. Wymieszaj, odpowiednio dopraw i odstaw na noc do lodówki. Jeśli chcesz uzyskać jednolity pasztet wszystkie składniki zblenduj na gładką masę.

Następnego dnia masa będzie miała odpowiednią konsystencję, dlatego możemy przystąpić do ostatniego etapu. Jeśli chcesz zrobić pasztet pieczony, masę wyłóż do formy i piecz 45 minut w 180 stopniach Celsjusza. Możesz też zrobić pasztet gotowany – mój sposób to zawinięcie masy w folię spożywczą. Na końcach folię zawiązałam nitką i tak powstały pasztet gotowałam 30 minut.

Nadesłała: Monika Jerzak
Przepis z portalu Wegetarianie.pl