Podziel się!Share on Facebook0Pin on Pinterest0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Print this pageEmail this to someone

Składniki na 1 mały słoik:

  • 250 g boczniaków
  • czubryca czerwona
  • pieprz
  • sól
  • 2 liście laurowe
  • 2 ziela angielskie
  • olej roślinny

    Zalewa:

  • 1/4 szklanki octu
  • 1/4 szklanki passaty pomidorowej
  • 1 szklanka wody
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki cukru trzcinowego
  • 1 szalotka

 
Przygotowanie:

Boczniaki myjemy i kroimy wzdłuż blaszek na mniejsze cząstki. Boczniaki umieszczamy w misce i natłuszczamy olejem, oprószamy solą, pieprzem i czubrycą czerwoną. Tak przygotowane boczniaki wykładamy na blachę wyścieloną papierem do pieczenia i pieczemy 15 minut w 180 stopniach. Do średniej wielkości słoika wrzucamy liście i ziele angielskie oraz przekładamy upieczone boczniaki. W garnku zagotowujemy wodę z octem, passatą, solą, cukrem i pokrojoną w plasterki szalotkę. Zalewę gotujemy około 5 minut, a następnie gorącą zalewamy boczniaki. Po wystygnięciu odstawiamy do lodówki przynajmniej na noc by się „przegryzły”.

Nadesłała: Anna Szewczak
Przepis z Wegetarianie.pl