Boczniaki w zalewie pomidorowo-octowej
Składniki na 1 mały słoik:
- 250 g boczniaków
- czubryca czerwona
- pieprz
- sól
- 2 liście laurowe
- 2 ziela angielskie
- olej roślinny
Zalewa:
- 1/4 szklanki octu
- 1/4 szklanki passaty pomidorowej
- 1 szklanka wody
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki cukru trzcinowego
- 1 szalotka
Przygotowanie:
Boczniaki myjemy i kroimy wzdłuż blaszek na mniejsze cząstki. Boczniaki umieszczamy w misce i natłuszczamy olejem, oprószamy solą, pieprzem i czubrycą czerwoną. Tak przygotowane boczniaki wykładamy na blachę wyścieloną papierem do pieczenia i pieczemy 15 minut w 180 stopniach. Do średniej wielkości słoika wrzucamy liście i ziele angielskie oraz przekładamy upieczone boczniaki. W garnku zagotowujemy wodę z octem, passatą, solą, cukrem i pokrojoną w plasterki szalotkę. Zalewę gotujemy około 5 minut, a następnie gorącą zalewamy boczniaki. Po wystygnięciu odstawiamy do lodówki przynajmniej na noc by się „przegryzły”.
Nadesłała: Anna Szewczak
Przepis z Wegetarianie.pl
Nie ma jeszcze komentarzy
Dodaj komentarz
Musisz się zalogować, aby móc dodać komentarz.