Podziel się!Share on Facebook0Pin on Pinterest0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Print this pageEmail this to someone


Brokuł zapiekany w dyni z kaszą, kukurydzą i cukinią, pod pierzyną z wegańskiego sera z kalafiora i ciecierzycy.

Składniki na 1 dynię/ 1 porcję:

  • różyczki z 1/2 główki brokuła
  • 1/2 cukinii
  • 1 dynia hokkaido
  • ziarna z 1/3 kolby kukurydzy
  • 4 łyżki suchej kaszy perłowej
  • sól, pieprz, papryka wędzona/słodka do smaku

Ser:

  • 150 g kalafiora
  • 100 g ugotowanej ciecierzycy
  • płatki drożdżowe
  • 1 łyżka tahini
  • płatki drożdżowe
  • prażona cebula
  • sól i pieprz do smaku
  • aquafaba (woda po ugotowaniu ciecierzycy- u mnie razem z wywarem dyniowym)
    Ciecierzycę po namoczeniu przez noc gotowałam razem z kawałkami dyni, które zmiksowałam następnie w dyniowy hummus. 100 g ciecierzycy odłożyłam do tego przepisu, a aquafabę przelałam do słoika)

Kalafior ugotowałam do miękkości, zmiksowałam z ciecierzycą, pastą tahini, prażoną cebulą i płatkami drożdżowymi (dwa ostatnie w ilości według własnych preferencji smakowych). Stopniowo dolewałam aquafabę, aby masa była puszysta i gęsta. Przyprawiłam solą i pieprzem.

Piekarnik nastawiłam na temperaturę 200 stopni.

Kaszę gotowałam według zalecenia na opakowaniu z odrobiną soli, około 15 minut. Dorzuciłam świeżą kukurydzę. Wydzieliłam różyczki brokuła, cukinię pokroiłam na małe kawałki. Gotowałam nad parą z kaszy.

Dynię hokkaido przecięłam na 3/4 jej długości. Górę odłożyłam. Wydrążyłam pestki, oraz miękki środek pozostawiając margines miąższu na ścianach warzywa.

Nadziałam kaszą z kukurydzą, kawałkami cukinii oraz brokułem i polałam wierzch kalafiorowym sosem. Piekłam przez 30 minut na papierze do pieczenia.

W międzyczasie pestki dyni wydzieliłam z miąższu. Ułożyłam je na papierze po wyciągnięciu zapiekanej dyni i suszyłam w temperaturze 150 stopni, co jakiś czas uchylając drzwiczki piekarnika (aby pozbyć się wilgoci) aż uzyskały brązowy kolor. Wysuszone w ten sposób pestki to najsmaczniejsza przekąska na świecie, znikająca w ekspresowym tempie! (Przetestowane na
najbliższych).

Nadesłała: Karolina Mrowiec
Przepis z portalu Wegetarianie.pl