Brokuł zapiekany w dyni pod pierzyną z wegańskiego sera z kalafiora i ciecierzycy
Brokuł zapiekany w dyni z kaszą, kukurydzą i cukinią, pod pierzyną z wegańskiego sera z kalafiora i ciecierzycy.
Składniki na 1 dynię/ 1 porcję:
- różyczki z 1/2 główki brokuła
- 1/2 cukinii
- 1 dynia hokkaido
- ziarna z 1/3 kolby kukurydzy
- 4 łyżki suchej kaszy perłowej
- sól, pieprz, papryka wędzona/słodka do smaku
Ser:
- 150 g kalafiora
- 100 g ugotowanej ciecierzycy
- płatki drożdżowe
- 1 łyżka tahini
- płatki drożdżowe
- prażona cebula
- sól i pieprz do smaku
- aquafaba (woda po ugotowaniu ciecierzycy- u mnie razem z wywarem dyniowym)
Ciecierzycę po namoczeniu przez noc gotowałam razem z kawałkami dyni, które zmiksowałam następnie w dyniowy hummus. 100 g ciecierzycy odłożyłam do tego przepisu, a aquafabę przelałam do słoika)
Kalafior ugotowałam do miękkości, zmiksowałam z ciecierzycą, pastą tahini, prażoną cebulą i płatkami drożdżowymi (dwa ostatnie w ilości według własnych preferencji smakowych). Stopniowo dolewałam aquafabę, aby masa była puszysta i gęsta. Przyprawiłam solą i pieprzem.
Piekarnik nastawiłam na temperaturę 200 stopni.
Kaszę gotowałam według zalecenia na opakowaniu z odrobiną soli, około 15 minut. Dorzuciłam świeżą kukurydzę. Wydzieliłam różyczki brokuła, cukinię pokroiłam na małe kawałki. Gotowałam nad parą z kaszy.
Dynię hokkaido przecięłam na 3/4 jej długości. Górę odłożyłam. Wydrążyłam pestki, oraz miękki środek pozostawiając margines miąższu na ścianach warzywa.
Nadziałam kaszą z kukurydzą, kawałkami cukinii oraz brokułem i polałam wierzch kalafiorowym sosem. Piekłam przez 30 minut na papierze do pieczenia.
W międzyczasie pestki dyni wydzieliłam z miąższu. Ułożyłam je na papierze po wyciągnięciu zapiekanej dyni i suszyłam w temperaturze 150 stopni, co jakiś czas uchylając drzwiczki piekarnika (aby pozbyć się wilgoci) aż uzyskały brązowy kolor. Wysuszone w ten sposób pestki to najsmaczniejsza przekąska na świecie, znikająca w ekspresowym tempie! (Przetestowane na
najbliższych).
Nadesłała: Karolina Mrowiec
Przepis z portalu Wegetarianie.pl
Nie ma jeszcze komentarzy
Dodaj komentarz
Musisz się zalogować, aby móc dodać komentarz.