Podziel się!Share on Facebook0Pin on Pinterest0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Print this pageEmail this to someone

Do wykonania kanapki potrzebujemy:

  • bułkę ciabatta lub inną:)
  • 2 puszki ciecierzycy (125ml wody po ciecierzycy zostawiamy, będzie nam potrzebna do wykonania sosu)
  • 2 łyżeczki czosnku i cebuli w proszku
  • 2 łyżeczki przyprawy do taco
  • 2 łyżeczki oleju
  • sól
  • pieprz

Dodatki: (ja użyłam)

  • sałatę
  • paprykę żółtą
  • ogórka świeżego
  • pomidorki koktajlowe
  • kapary

Do wykonania sosu potrzebujemy:

  • 125 ml wody z puszki po ciecierzycy
  • 2 łyżeczki musztardy dijon
  • 1 szklanka oleju rzepakowego
  • 3 ząbki pieczonego czosnku (można go upiec razem z ciecierzycą)
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania ciecierzycy:

Z ciecierzycy odlewamy wodę, płuczemy i osuszamy papierowym ręcznikiem, dodajemy do niej sproszkowany czosnek, cebulę, przyprawę do taco, sól, pieprz, ojej i dokładnie mieszamy. Następnie możemy ciecierzyce upiec w piekarniku (w temp. 180 C przez 20 min) lub usmażyć na patelni (przez około 10 min, do czasu do czasu mieszając)

Wykonanie sosu:

Do blendera kielichowego wlewamy wodę po ciecierzycy, dodajemy musztardę, sól i pieprz i blendujemy do momentu wytworzenia się piany. Następnie do masy bardzo powoli (cały czas blendując) wlewamy pół szklanki oleju i wyrabiamy sos kolejne kilka minut po czym wlewamy równie powoli jak poprzednią porcję, kolejne pół szklanki oleju, dodajemy pieczony czosnek i ponownie wszystko blendujemy do uzyskania gęstej konsystencji.

Teraz przechodzimy do składania kanapki:

Odcinamy koniec bułki (takiej wielkości jakiej chcemy, żeby była nasza kanapka) usuwamy z niej łyżeczką miąższ, zostawiając samą skórkę. Do środka wkładamy sałatę, ciecierzycę, pomidory, ogórki, paprykę, kapary i sos, lub inne ulubione dodatki. Bardzo polecam Wam wykonanie tej kanapki bo jest pyszna i idealnie nadaje się na śniadanie, lunch czy nawet kolację. Smacznego:)

Nadesłała: Aneta Dąbrowiecka
Przepis z Wegetarianie.pl