Ciabatta z pieczoną ciecierzycą
Do wykonania kanapki potrzebujemy:
- bułkę ciabatta lub inną:)
- 2 puszki ciecierzycy (125ml wody po ciecierzycy zostawiamy, będzie nam potrzebna do wykonania sosu)
- 2 łyżeczki czosnku i cebuli w proszku
- 2 łyżeczki przyprawy do taco
- 2 łyżeczki oleju
- sól
- pieprz
Dodatki: (ja użyłam)
- sałatę
- paprykę żółtą
- ogórka świeżego
- pomidorki koktajlowe
- kapary
Do wykonania sosu potrzebujemy:
- 125 ml wody z puszki po ciecierzycy
- 2 łyżeczki musztardy dijon
- 1 szklanka oleju rzepakowego
- 3 ząbki pieczonego czosnku (można go upiec razem z ciecierzycą)
- sól, pieprz
Sposób przygotowania ciecierzycy:
Z ciecierzycy odlewamy wodę, płuczemy i osuszamy papierowym ręcznikiem, dodajemy do niej sproszkowany czosnek, cebulę, przyprawę do taco, sól, pieprz, ojej i dokładnie mieszamy. Następnie możemy ciecierzyce upiec w piekarniku (w temp. 180 C przez 20 min) lub usmażyć na patelni (przez około 10 min, do czasu do czasu mieszając)
Wykonanie sosu:
Do blendera kielichowego wlewamy wodę po ciecierzycy, dodajemy musztardę, sól i pieprz i blendujemy do momentu wytworzenia się piany. Następnie do masy bardzo powoli (cały czas blendując) wlewamy pół szklanki oleju i wyrabiamy sos kolejne kilka minut po czym wlewamy równie powoli jak poprzednią porcję, kolejne pół szklanki oleju, dodajemy pieczony czosnek i ponownie wszystko blendujemy do uzyskania gęstej konsystencji.
Teraz przechodzimy do składania kanapki:
Odcinamy koniec bułki (takiej wielkości jakiej chcemy, żeby była nasza kanapka) usuwamy z niej łyżeczką miąższ, zostawiając samą skórkę. Do środka wkładamy sałatę, ciecierzycę, pomidory, ogórki, paprykę, kapary i sos, lub inne ulubione dodatki. Bardzo polecam Wam wykonanie tej kanapki bo jest pyszna i idealnie nadaje się na śniadanie, lunch czy nawet kolację. Smacznego:)
Nadesłała: Aneta Dąbrowiecka
Przepis z Wegetarianie.pl
Nie ma jeszcze komentarzy
Dodaj komentarz
Musisz się zalogować, aby móc dodać komentarz.