Ciecierzycowe placki owsiane z warzywami
Składniki na 1 dużą lub 2 mniejsze porcje (10 sporych placków):
- 100g ugotowanej ciecierzycy
- 60g (3 czubate łyżki) mąki owsianej (lub zmielonych na mąkę płatków owsianych)
- łyżka mąki dyniowej (można dodać inną mąkę lub zwiększyć ilość mąki owsianej)
- ok. 100ml „mleka” roślinnego bez cukru lub wody
- czubata łyżka płatków drożdżowych
- łyżka zmielonego siemienia lnianego + wrzątek do konsystencji „glutka”
- łyżka oleju rzepakowego
- pół cebuli
- pół papryki
- garść jarmużu
- sól i pieprz do smaku
- dowolne dodatki: np. orzechy laskowe, zielone oliwki, kiełki brokuła i tahini
Wykonanie:
Ciecierzycę zmiksować z niewielką ilością wody na gładką masę, następnie połączyć ją z mąką owsianą, płatkami drożdżowymi, „glutkiem” z siemienia, olejem, mlekiem lub wodą, pokrojonymi warzywami i przyprawami – ciasto powinno być dosyć gęste, ale dające się swobodnie mieszać (gdyby było za gęste, dodać więcej wody). Masę odstawić na kilka minut, a następnie smażyć z niej placki na patelni bez dodatku tłuszczu. Placki najlepiej smakują polane tahini, posypane kiełkami i orzechami.
Nadesłała: Ania
Przepis z portalu Wegetarianie.pl
Nie ma jeszcze komentarzy
Dodaj komentarz
Musisz się zalogować, aby móc dodać komentarz.