Podziel się!Share on Facebook0Pin on Pinterest0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Print this pageEmail this to someone

Składniki na 1 dużą lub 2 mniejsze porcje (10 sporych placków):

  • 100g ugotowanej ciecierzycy
  • 60g (3 czubate łyżki) mąki owsianej (lub zmielonych na mąkę płatków owsianych)
  • łyżka mąki dyniowej (można dodać inną mąkę lub zwiększyć ilość mąki owsianej)
  • ok. 100ml „mleka” roślinnego bez cukru lub wody
  • czubata łyżka płatków drożdżowych
  • łyżka zmielonego siemienia lnianego + wrzątek do konsystencji „glutka”
  • łyżka oleju rzepakowego
  • pół cebuli
  • pół papryki
  • garść jarmużu
  • sól i pieprz do smaku
  • dowolne dodatki: np. orzechy laskowe, zielone oliwki, kiełki brokuła i tahini

Wykonanie:
Ciecierzycę zmiksować z niewielką ilością wody na gładką masę, następnie połączyć ją z mąką owsianą, płatkami drożdżowymi, „glutkiem” z siemienia, olejem, mlekiem lub wodą, pokrojonymi warzywami i przyprawami – ciasto powinno być dosyć gęste, ale dające się  swobodnie mieszać (gdyby było za gęste, dodać więcej wody). Masę odstawić na kilka minut, a następnie smażyć z niej placki na patelni bez dodatku tłuszczu. Placki najlepiej smakują polane tahini, posypane kiełkami i orzechami.

Nadesłała: Ania
Przepis z portalu Wegetarianie.pl