Ekspresowe babeczki cynamonowe
Składniki na 4 babeczki o średnicy 11 cm
ciasto:
- 1 1/2 szklanki mąki (w wersji bezglutenowej mieszanka owsianej bezglutenowej i ryżowej, w wersji z glutenem – orkiszowej),
- 130 ml wody,
- 1 łyżka oleju kokosowego,
- 1 łyżka syropu z agawy lub klonowego,
- szczypta soli
nadzienie:
- 3 jabłka,
- 10 suszonych daktyli,
- łyżeczka cynamonu.
dodatkowo:
- 4 łyżki płatków owsianych bez glutenu,
- odrobina kakao lub karobu.
Wykonanie:
Składniki na kruche ciasto łączymy. Dzielimy na 4 części. Wylepiamy powstałym ciastem spód foremek.
Jabłka myjemy, kroimy na kawałki i umieszczamy wraz z daktylami i cynamonem w kielichu blendera. Miksujemy do uzyskania musu. Nakładamy nadzienie na spód babeczek. Posypujemy płatkami owsianymi i, opcjonalnie, kakao lub karobem. Pieczemy 25 minut w temperaturze 185 stopni. Smacznego!
Nadesłała: Dominika Lasota
Przepis z portalu Wegetarianie.pl
Nie ma jeszcze komentarzy
Dodaj komentarz
Musisz się zalogować, aby móc dodać komentarz.