Podziel się!Share on Facebook0Pin on Pinterest0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Print this pageEmail this to someone

Składniki na 4 babeczki o średnicy 11 cm

ciasto:

  • 1 1/2 szklanki mąki (w wersji bezglutenowej mieszanka owsianej bezglutenowej i ryżowej, w wersji z glutenem – orkiszowej),
  • 130 ml wody,
  • 1 łyżka oleju kokosowego,
  • 1 łyżka syropu z agawy lub klonowego,
  • szczypta soli

nadzienie:

  • 3 jabłka,
  • 10 suszonych daktyli,
  • łyżeczka cynamonu.

dodatkowo:

  • 4 łyżki płatków owsianych bez glutenu,
  • odrobina kakao lub karobu.

Wykonanie:

Składniki na kruche ciasto łączymy. Dzielimy na 4 części. Wylepiamy powstałym ciastem spód foremek.

Jabłka myjemy, kroimy na kawałki i umieszczamy wraz z daktylami i cynamonem w kielichu blendera. Miksujemy do uzyskania musu. Nakładamy nadzienie na spód babeczek. Posypujemy płatkami owsianymi i, opcjonalnie, kakao lub karobem. Pieczemy 25 minut w temperaturze 185 stopni. Smacznego!

Nadesłała: Dominika Lasota
Przepis z portalu Wegetarianie.pl