Podziel się!Share on Facebook0Pin on Pinterest0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Print this pageEmail this to someone

wege-materiały  

RSS

elf
 elf
forumowicz
20/07/2007 11:18 pm  

nie widziałam tu takiego tematu, więc pytam o listę wege i nie wege materiałów...
i pytanie, z czego robi się sztuczną skórę i sztuczny zamsz itp?

uzupełnijcie, jeśli coś wiecie:

wege:
bawełna
wełna
len
sztruks
jeans
atłas
te wszystkie 100% sztucze, np. lycra, poliester, nylon, stylon...
???

vegan
powyższe bez wełny

nie wege
skóra
zamsz
jedwab
??

i czy rzemyki można robić nie ze skóry?

dopiszcie coś, bo bardzo skomy ten mój zbiór

OdpowiedzCytat
Ktosiek
stały bywalec
21/07/2007 12:26 am  

Coz, za bardzo nie pomoge, jedyne co moge powiedziec, to to, ze do niektorych swetrow lnianych dodaje sie rowniez calkowicie bezpieczna konopie.

Rowniez mozesz np. zamiast paska ze sztucznej skory, ktory sie niewiadomo ile rozklada, uplesc sobie (jesli potrafisz, ale tak naprawde to nie tak trudno sie nauczyc prostych splotow) calkiem fajny pasek ze sznura z naturalnego tworzywa. Mozna do niego dodac drewniane koraliki.
Z tym ze jesli uzyjesz np. sizalu, ktory jest przeznaczony specjalnie do makatek, plecionek i mat, to beda czasem odstawac male sztywne wloski.

OdpowiedzCytat
elf
 elf
forumowicz
21/07/2007 12:45 am  

dzięki 🙂
paski mam bawełniane

ostanio z przerażeniem usunęłam z szafy pasek z krokodyla 😮 😮 :casstet: 😮 😮
i rzemyki wywaliłam 🙂

OdpowiedzCytat
Lily
 Lily
Famed Member
21/07/2007 1:12 am  

Po co wywalać coś, co jest dobre a i tak już nikomu życia nie przywróci? To nie ma sensu.

http://szydelkoikoraliki.blogspot.com

OdpowiedzCytat
elf
 elf
forumowicz
21/07/2007 2:41 am  

pasek dałam siostrze 😀
nie wrócę życia, ale nie musze zyć w świadomości, że ubrałam sie dzisiaj w krokodyla, który umarła bardzo nienaturalnie... 🙁

OdpowiedzCytat
e-anandas
bywalec
24/07/2007 2:21 pm  

Tez mam kilka rzeczy bardzo starych ze skory ktorych nie wyrzucilem i nikomu nie dalem, a ktore nosze. Wyrzucenie spowoduje z jednej strony zasmiecanie a z drugiej koniecznosc kupienia zastepczej rzeczy czyli tez nic pozytywnego. Rozumiem ze ktos nie moze juz nic nosic bo sie zle czuje, jednak nie zmieni to faktu ze juz to kupil. Nie rozgrzeszam sie mysla kupilem ale wyrzucilem wiec jestem ok, mam czyste sumienie.

Tylko zycie poswiecone innym warte jest przezycia....

OdpowiedzCytat
Ktosiek
stały bywalec
24/07/2007 4:11 pm  

Z tym że to jest czasem denerwujące.
Wiele razy słyszałam coś w stylu: "Tak naprawdę jesteście falszywi. Ty sama nosisz skórę chociaż ponoć jesteś wegetarianką"
I moje późniejsze tłumaczenie, że poczekam aż moje glany się zużyją, a skóra, którą noszę jest starsza ode mnie nic nie dają. Potem już nikt nie słucha.

OdpowiedzCytat
pogodynkaa
rozmówca
26/07/2007 4:11 am  

Z tym że to jest czasem denerwujące.
Wiele razy słyszałam coś w stylu: "Tak naprawdę jesteście falszywi. Ty sama nosisz skórę chociaż ponoć jesteś wegetarianką"
I moje późniejsze tłumaczenie, że poczekam aż moje glany się zużyją, a skóra, którą noszę jest starsza ode mnie nic nie dają. Potem już nikt nie słucha.

mnie to tez troszku przeraza , moje glany (dostalam w spadku , dawno dawno ) cale szczescie nie zamierzaja sie szybko rozpasc , ale te straszne pytania ...

pogodynkaa

OdpowiedzCytat
Wege-mewka
bywalec
22/09/2007 2:02 am  

A jedwab jest z czego?

OdpowiedzCytat
Jędruś
stały bywalec
22/09/2007 2:45 am  

Jedwab to produkt odzwierzęcy
http://pl.wikipedia.org/wiki/Jedwab

Poczwarka jedwabnika jest zawinięta w kokon aby się wykluł owad dorosły kokon (nić jedwabna musi być przegryziona. Hodowcy jedwabników aby nie dopuścić do przegryzienia parują poczwarki (zabijają parą wodną). Następnie z kokonu przędzie się nić jedwabną. To tak skrótowo.

Teraz widzisz jak to jest z jedwabiem , najpierw trzeba zabić aby mieć jedwab.

Pozdr.
Jędruś wegano-witarianin + B12
Zwolennik soku marchewkowego własnej roboty

:yltype:

OdpowiedzCytat
pogodynkaa
rozmówca
22/09/2007 2:46 am  

z jedwabników moja droga 😡

http://pl.wikipedia.org/wiki/Jedwab <- produkcja itp.

pogodynkaa

OdpowiedzCytat
Wege-mewka
bywalec
22/09/2007 5:26 pm  

Aha, thx.;) Miałam sprawdzic ale cos z netem było. Chyba nie mam nic z jedwabiu... 🙂

OdpowiedzCytat

Praca