Mnie też to pytanie długo prześladowało, bom alergiczka i zwykle zużywam mnóstwo takich chusteczek, choć od jakiegoś roku, kiedy to odstawiłam tabletki już mniej. Mam jakieś stare bawełniane, ale nie wyobrażam sobie potem.... ich prania. Tych papierowych, to oszczędzam, w sprzedaży są i 3 warstwowe, kupuję tylko dwu 😉 , także jeśli ich się nie przetwarza, to chyba jedno z lepszych rozwiązań
do dziś pamietam jak moja babcia nie mogła zrozumieć jak można wycierać nos do papieru, "świętych widziała" kiedy zobaczyła mnie z chusteczką higieniczną! o zgrozo odrazu moja mama( jej synowa) była złą matką...
Z praniem chusteczek kiedyś spokojnie dawali sobie rade, wiec czemu mamy popadać w lenistwo? mnie się zachciało prawdziwych wyszywanych chusteczek i do takowych z uporem będe dążyć... 🙂
velvet
Jestem alergiczką i za nic nie zrezygnuję z chusteczek papierowych, niestety. Wyobrażam już sobie mokrą, przesiąkniętą chusteczkę bawełnianą w kieszeni, wyciąganie jej w towarzystwie i szukanie 'czystego' skrawka do użycia... Nie, to nie przejdzie. Przykro mi.
Ale dobra wiadomość, to że jestem w trakcie odczulania 🙂 Mam nadzieję, że w przyszłości nie będę zużywała tylu chusteczek.
A bawełniane kupić chyba można w mieście? To jest, w pasmanterii czy cuś? U nas się tego pełno wala po szafach :p
http://www.explosm.net/comics/random/
Problem chusteczek próbowałam ostatnio rozstrzygnąć i doszłam do takiegoż wniosku:
chusteczki bawełniane trzeba prać, co znaczy, że zużywa się słodką wodę i detergenty i swój własny czas, który przecież można by było zużytkować w jakichś lepszy sposób. Poza tym przy zaawansowanym stadium kataru musiałabym za sobą ciągnąć małą przyczepkę.
chusteczki higieniczne może nie są super ekologiczne, ale wygodne i funkcjonalne. Poza tym w ich przypadku mamy z czego wybierać. Co do opakowań: wariant tzw "stacjonarny" XD ma najczęściej papierowe pudełko, natomiast zwykłe opakowanie mieszące dziesięć chusteczek jest plastikowe. I -uwaga- tu taki myk: w intermarsze jest 100 chusteczek higienicznych w jednym plastikowym opakowaniu za niecałe 2 złocisze, w związku z czym możemy dokonać przepakowanka i po skończeniu się chusteczek z super odlotowego plastykowego opakowanka mieszczącego 10 chusteczek zapinanego na gwiezdną nalepkę włożyć tam te z korzystnej paczki z intermarsze. O ! I co Wy na to >?
no proszę! a ja dwa dni temu wyrzuciłam całą masę bawełnianych chusteczek jeszcze z dzieciństwa! 😉 ah! ile to wspomnień! a najśmieszniej było, jak babcia nas kiedyś odwiedziła i nam te chusteczki wykrochmaliła :rotfl: wtedy wydmuchanie nosa stanowiło prawdziwe wyzwanie... 😎
Praca
Proszę Zaloguj Się lub Rejestracja