Podziel się!Share on Facebook0Pin on Pinterest0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Print this pageEmail this to someone

Być wege i mieć skórkę zwierzaka?!  

Strona 9 / 20 Wstecz Następny
  RSS

Włochata21
bywalec
09/07/2008 8:30 pm  

Może się to okazać śmieszne, ale nie wiedziałem że zamsz to także skóra tylko inaczej obrobiona (btw. nubuk to skóra, zawsze kojarzyło mi się to z czymś sztucznym :o).

Pociesze Cie, ze nie tylko Ty;) bylam kiedys na koncercie mlodego, polskiego zespolu, ktorego wokal jest wege i on tez mial zamszaki, dlatego dlugo sadzilam, ze zamsz to nie skora. A glany nosilam az do momentu, gdy kolezanka ze studiow nie powiedziala mi: " nie jesz miesa, a nosisz skore, przeciez to z zabitego zwierzaka" i od tej pory nie nosze niczego, co mogloby mi zostac wypomniane :/

Nie trawie obludy, dwulicowosci i falszu!

OdpowiedzCytat
Aga-Ta
rozmówca
09/07/2008 11:52 pm  

Ja się bałam,że buty do slubu,które dostałam od mojego kochanego J. są ze skóry,ale okazało się,że to ekologiczna skórka. Jakiś materiał,który dobrze dopasowuje się do nogi,nie uwiera,zachowuje się jak skóra,a skórą nie jest:) To dopiero wynalazek:)
Ale jeszcze tego roku chodziłam w skórzanych butach zimowych.Niestety,a może stety,to była ich ostatnia zima...nie wytrzymały ze mną:)

Zmartwie Cie prawdopodobnie tym, ze czasem pod haslem "skora ekologiczna" kryje sie zgrzew materialu oraz zmielonych resztek skory naturalnej ..;]

Mysli biegną zbyt szybko, zeby je zatrzymywac..;]

OdpowiedzCytat
NatusiaMK
stały bywalec
10/07/2008 12:32 am  

Spoko,już to sprawdziłam:) Jest ok. Nie wiem co to za materiał,ale nie ma w sobie nic ze zwierzaka:)
Pozdrawiam.

Grunt to mieć marzenie =)

Pozytywne szkolenie psów,zapraszam =)
natiimar@gmail.com

OdpowiedzCytat
Aga-Ta
rozmówca
10/07/2008 12:51 am  

sa ale bardzo rzadko takie siodla z tworzyw sztucznych.

Taa..bardzo madre ..moze jeszcze narazisz konia na pelna uprząż z tworzywa sztucznego - od razu widac, ze dbacie o konie i je kochacie..;]
Nie moge zrozumiec dlaczego czasem wazniejsza jest dla was bezużyteczna powloka i tak juz niezyjącego zwierzecia, ktoremu nic nie przywroci zycia - jest to jedynie pozostalosc po nim i efekt uboczny jego smerci, ktora nastapila z innego powodu...niz komfort zwierzecia zyjacego i proba ratowania zycia tych zwierzat, ktiore jeszcze maja szanse.
Zeby bylo jasne -absolutnie potepiam proceder zabijania zwierzat jedynie w celu pozyskania ich skory.
Moim marzeniem jest likwidacja sztucznych hodowli, w ktorych masowo morduje sie zwierzeta dla miesa. Gdyby ten proceder zaginal, skory przy okazji oczywiscie byloby mniej na rynku-moze wtedy lepiej by nia gospodarowano, poniewaz wykorzystywano by jedynie skore zwierzat, ktore umarly smiercia naturalna...ot wolno sobie pomarzyc..;)

Ja np. nie mam nic przeciwko wykorzystaniu po smierci moich zwlok oraz organow przez medycyne i ludzi potrzebujacych "czesci zamiennych"
Przynajmniej sie komus przydam a nie bezsensownie ulegne rozkladowi..;]

[edytowane 9/7/2008 przez Aga-Ta]

OdpowiedzCytat
NatusiaMK
stały bywalec
10/07/2008 1:20 am  

W sumie racja.Żadna krowa nie została zabita celowo na skórę,tylko na mięso,a skórka to przy okazji.Więc w sumie kupując ją nie napędzamy rynku.
Jednak nie uzyłabym jej do niczego.Chyba że właśnie siodło,a zamierzamy z moim przyszłym małzonkiem mieć w przyszłości konie.
A gdyby sie okazało,że te moje buty są ze skóry,to też bym ich nie wyrzuciła przecież. To buty od narzeczonego;)

natiimar@gmail.com

OdpowiedzCytat
katrinko
stały bywalec
10/07/2008 2:06 am  

Trochę na temat nieskórzanych siodeł i innych końskich akcesoriów jest tu:
http://ekoslicznotka.pl/forum/viewtopic.php?t=117
Nie sądzę, żeby nieskórzane siodło było taką torturą dla konia jak to sugerujesz, Aga-Ta, podobnie jak nie są żadną torturą dla ludzi nieskórzane buty, ani nieskórzana obroża - dla psa. Itd itp. Kwestia tego, jak się je używa.

wykorzystywano by jedynie skore zwierzat, ktore umarly smiercia naturalna...ot wolno sobie pomarzyc..

właśnie, pomarzyć. Kupując przedmioty wykonane ze skóry, wspiera się rynek mięsny, fabryki śmierci, a to, że temu zaprzeczasz, Aga-To, niestety tego nie zmieni.

OdpowiedzCytat
Aga-Ta
rozmówca
10/07/2008 2:41 am  

Trochę na temat nieskórzanych siodeł i innych końskich akcesoriów jest tu:
http://ekoslicznotka.pl/forum/viewtopic.php?t=117
Nie sądzę, żeby nieskórzane siodło było taką torturą dla konia jak to sugerujesz, Aga-Ta, podobnie jak nie są żadną torturą dla ludzi nieskórzane buty, ani nieskórzana obroża - dla psa. Itd itp. Kwestia tego, jak się je używa.

Tortura nie - ale dyskomfortem na pewno.W butach z tworzywa stopa sie poci i nie oddycha czego wynikiem sa odparzenia a buty rzadko dopasowuja sie do stopy powodujac wiele odcisków i obtarc.(sądze, ze skora konia moze reagowac podobnie) Mimo to, mam zaledwie dwie pary skorzanych butów, ktore zostaly nabyte na przestrzeni 5-6 lat.
Tak przy okazji -Matka Natura na pewno wolalaby rozkladac skore naturalna niz produkty skoropodobne..;]

wykorzystywano by jedynie skore zwierzat, ktore umarly smiercia naturalna...ot wolno sobie pomarzyc..

właśnie, pomarzyć. Kupując przedmioty wykonane ze skóry, wspiera się rynek mięsny, fabryki śmierci, a to, że temu zaprzeczasz, Aga-To, niestety tego nie zmieni.

Obawiam sie, ze pozostalej z uboju na mieso skory jest tak duzo , ze o wsparciu rynku miesnego nie ma mowy..gdyby nikt jej nie kupowal po prostu by ja wyrzucano lub utylizowano- na pewno kupujac wyroby skorzane nie zwieksza sie uboju na mieso...poniewaz popyt na mieso jest ogromny ( niestety)..o wiele wiekszy niz popyt na skore.
Inna sprawa, ze pomimo wszystko staram sie raczej w miare mozliwosci nie kupowac z premedytacja rzeczy ze skory, nawet jesli cos sie u mnie trafi -to sa to rzeczy niewielkiej wielkosci i kupione np. w ciuchlandzie lub z drugiej reki.

OdpowiedzCytat
Włochata21
bywalec
10/07/2008 2:59 am  

Aga-To, a pomysl jak fajnie jest byc czlowiekiem, ktory nie posiada zadnych artykulow noszacych znamie cierpienia zwierzat:) co z tego, ze nie zostaly zabite w celu pozyskania skory? wiele osob nie chce po prostu korzystac z przedmiotow wyprodukowanych takim kosztem Sa nawet w Polsce wioski ekologiczne czy tez osady indianskie, do ktorych nie maja wstepu ludzie posiadajacy przy sobie zwloki zwierzat (czyt.wedliny) i o ile sie nie myle, nawet skorzane obuwie (ale tego nie jestem pewna, musze to spr). W moim przyszlym domu takze nie bedzie zadnego miesa ani wyrobow skorzanych.

OdpowiedzCytat
NatusiaMK
stały bywalec
10/07/2008 3:05 am  

Aga-Ta ma rację.
Co innego skóra zwierząt do tego celu hodowanych-kóz,nutrii,czy fok. Ale skóry krów,które najczęściej są używane do obicia mebli czy zrobienia butów,z pewnością byłyby utylizowane,gdyby ktoś kiedyś nie wpadł na pomysł,żeby wykorzystać z takiej krowy wszystko. Nawet rogi,kopyta i ogon...
Ja też nie kupuje rzeczy skórzanych,mimo że są wygodniejsze i bardziej komfortowe. Ale znam pewną panią,której dziecko musi nosić skórę najlepiej cielęcą,bo ma uczulenie na syntetyki. Bardzo poważna alergia i nie może nic innego nosić. Gdyby moje dziecko miało taki problem,to kupowałabym rzeczy skórzane...
A konie męczą się pod siodłem syntetycznym,tak samo jak męczą się z wędzidłem w pyszczku.A ludzie używali,używają i używać będą...

natiimar@gmail.com

OdpowiedzCytat
Aga-Ta
rozmówca
10/07/2008 4:18 am  

Aga-To, a pomysl jak fajnie jest byc czlowiekiem, ktory nie posiada zadnych artykulow noszacych znamie cierpienia zwierzat:) co z tego, ze nie zostaly zabite w celu pozyskania skory? wiele osob nie chce po prostu korzystac z przedmiotow wyprodukowanych takim kosztem Sa nawet w Polsce wioski ekologiczne czy tez osady indianskie, do ktorych nie maja wstepu ludzie posiadajacy przy sobie zwloki zwierzat (czyt.wedliny) i o ile sie nie myle, nawet skorzane obuwie (ale tego nie jestem pewna, musze to spr). W moim przyszlym domu takze nie bedzie zadnego miesa ani wyrobow skorzanych.

Moze i fajnie ..ale to juz kwestia indywidualnego podejscia..;)
Poza tym -to jest niezbyt praktyczne zycie- gdybym miala zniwelowac do zera kontakt z rzeczami pochodzenia zwierzecego to nie mialabym czasu na nic innego poza czytaniem ulotek na lekarstwach, produkcją domowych kosmetykow, gotowaniem oraz szyciem sobie ekologicznych podpasek wielokrotnego użytku..;)

OdpowiedzCytat
Andros
bywalec
10/07/2008 5:30 am  

dajcie spokój, jak tu można porównać siodło skórzane do plastikowego, no i jak tu wyjechać do ludzi w plastikowym/ materiałowym rzędzie...

OdpowiedzCytat
Włochata21
bywalec
10/07/2008 2:53 pm  

dajcie spokój, jak tu można porównać siodło skórzane do plastikowego, no i jak tu wyjechać do ludzi w plastikowym/ materiałowym rzędzie...

ja tam na konikach nie jezdze (swoja droga nie chcialabym, aby ktos swoim ciezarem gniotl mi grzbiet)

Poza tym -to jest niezbyt praktyczne zycie- gdybym miala zniwelowac do zera kontakt z rzeczami pochodzenia zwierzecego to nie mialabym czasu na nic innego poza czytaniem ulotek na lekarstwach, produkcją domowych kosmetykow, gotowaniem oraz szyciem sobie ekologicznych podpasek wielokrotnego użytku..

bez przesady. A ilez to znow lekarstw przyjmujesz, ze mialoby Ci to zajac tyle czasu? Uwazaj, bo przedawkujesz i watroba Ci wysiadzie. A jesli bedziesz sobie wmawiac, ze jestes chora, to tak tez sie stanie. Podpowiem Ci, ze w lekach odzwierzece sa m.in. zelatyna, szelak, laktoza (to dla wegan),a przeciez i tak wszystkie sa testowane na zwierzetach. Kosmetyki i art higieniczne mozna kupic gotowe w zielarskich czy sklepach internetowych. Polecam watek http://www.wegetarianie.pl/XForum-viewthread-tid-631.html
Najwazniejsze to nie kupowac rzeczy, o ktorych wiemy, ze firma na pewno testuje. Jesli ktos robi cos dla dobra innych czy z zamilowania, zawsze znajdzie na to czas:)

OdpowiedzCytat
NatusiaMK
stały bywalec
10/07/2008 9:28 pm  

Koń musi wozić ludzi,musi chodzic i biegać.Inaczej umarłby...
Leki trzeba przyjmować i nie da się żyć,jak mówi Aga-Ta,kompletnie bez rzeczy odzwierzęcych. Po prostu się nie da...Choćbyśmynie wiem corobili,to wokół otaczają nas przedmioty,które mają choć jeden procent udziału w cierpieniu zwierzat czy ludzi...Niestety,taki jest świat.
Pozdrawiam.

natiimar@gmail.com

OdpowiedzCytat
Andros
bywalec
10/07/2008 10:00 pm  

[b]Koń musi wozić ludzi[/b],musi chodzic i biegać.Inaczej umarłby...

😮

OdpowiedzCytat
Włochata21
bywalec
11/07/2008 12:00 am  

😮

😮 😮 😮 😮 😮 😮 😮 😮 😮 😮 😮 😮 😮 😮 😮 😮 😮 😮 😮 😮 😮 😮 😮

OdpowiedzCytat
Strona 9 / 20 Wstecz Następny

Praca