"Hej, Skarbie" (tyt. org. "Precious ) czyli dramat obyczajowy a konkretnie ukazanie patologii- główna bohaterka jest gwałcona przez ojca z którym drugi raz zachodzi w ciążę. Matka bije ją bo zazdrosna jest o męża 😮 . A do tego dziewczyna jest bardzo otyła, przez co od zawsze znosi poniżenia. Taki typowy obraz Juesej od strony której się nie pokazuje. Nie mówię że u nas nie dzieją się takie rzeczy, ale zachowanie bohaterów filmu jest typowo amerykańskie z całym tym ich tłustym żarciem, paskudną mową rodem z getta i tymi łatwymi pustymi pannami. Koszmarna rzeczywistość, głupota jeszcze raz głupota.
"Cudotwórczyni"
http://www.filmweb.pl/film/Cudotwórczyni-2000-36214
Piękny film, pokazujący jak niemożliwe staje się możliwym. Opowieść o głuchoniemej i niewidomej dziewczynce, która uczy się komunikacji ze światem. Jak tego dokonać? Jak porozumieć się z dzieckiem które nie zna słów ani dźwięków? Ważne żeby się nie poddawać.. bo któż może wyciągnąć drugiego człowieka z mroku i ciszy, jak nie ten co w świetle się przechadza..
Film na faktach, Helen Keller skończyła studia, a nawet opanowała sztukę artykulacji słów, pomimo, że nigdy ich nie słyszała. A kim by została, gdyby pozostawiono ją w tym mroku? Gdyby nikt nie "wtargnął" do jej świata siłą i nie zaświecił promienia rozświetlającego świat?
Ostatnio potrzebowałam czegoś takiego jak Cudowórczyni, ale nie mogłam znaleźć w wystarczająco krótkim czasie, więc zdałam się na lekkie kino familijne i obejrzałam "Wakacje Mikołajka" i bardzo mi się podobało! To taka ciepła opowieść, leciutka, fajne tło nieco starszych czasów, dobre i dla dzieciaka i dorosłego. Pierwszą część też polecam!
jestem lewakiem.
jakiś czas temu znalazłam listę pięciu najlepszych polskich horrorów. cztery znalazłam i obejrzałam, w jeden nie mogłam się wkręcić ('diabeł'), pozostałe 3 - 'widziadło', 'wilczyca' i 'medium' dobre, ostatni z tych trzech najbardziej interesujący. z opisu najbardziej zainteresował mnie 'labirynt', którego nie mogę znaleźć w otchłani internetu, ma być w klimacie 'lokatora' i 'wstrętu' Polańskiego.
poczatki 🙂
Praca
Proszę Zaloguj Się lub Rejestracja