Z niewiedzy? Zauważ, że nawet osoby będące od dawna wegetarianami, jak podupadają na zdrowiu, to często podejrzewają o to swój wegetarianizm. Mamy gdzieś zakodowane, że brak mięsa jest szkodliwy. Ktoś nam chyba trochę wyprał mózgi. Inna sprawa, że wegetarianie zazwyczaj mają o niebo lepszą wiedzę nt. odżywiania niż wszystkożercy.
http://szydelkoikoraliki.blogspot.com
Oczywiście, że wypadają...Wege dzieciakom (mleczaki)...Ja tam jestem od paru miesiecy wege
(bodajże od 8) i zeby wcal mi nie wypadaja...Nawet te mleczne (wiem, to patologia mieć mleczne zeby w wieku 14 lat ale to nie moja wina ;P) hehe
P.S. Ja słyszałam, ze jak się jest wegeto ci paznokcie wypadają;P
P.s.2. A tak w ogole to pochwalę się , że moja mama powiedziała "Dzięki wegetarianizmowi Aniajest zdrowsza i szybciej rośnie..." czy jakoś tak to leciało nie pamietam...Wiec możesz powtórzyć swojej mamie ze wee dzieci szybciej sie rozwijaja i rosna 😉 I to nie bedzie gliupia plotka tak jak to o zebach 😉
a mi się strasznie zęby psują 😮 wypaść jeszcze nie wypadły 😉
prawdopodobnie czegoś mi brakuje, ale nie wiem czego. taki mam niekoleżeński przewód pokarmowy, ze nie wszystko chce przyzwoicie trawić i dlatego wielu rzeczy nie jem 🙁
a w ogóle to niech się wam nie wydaje, że jak się rezygnuje z miesa to już jest gwarancja zdrowia. bo co może powiedziec ktoś, kto nie je mięsa 6 miesięcy? znam kilka osób, których takie przekonanie zgubiło. i znam też takich, którym się zęby psują:P
nie można rozpowszechniać mitu, że wegetarianizm jest zawsze zdrowszy od mięsajedzenia. tylko zdrowy wegetarianzm jest zdrowy 😀
Najlepsze Rzeczy W Życiu Są Za Darmo 🙂
Zęby nie kwiatki po deszczu nie rosną. Jednak poprzez prawidłowe odżywianie i prawidłowe mycie można postępujące pogorszenie jakości zębów powstrzymać.
Po pierwsze: zamiast pasty do zębów używać sody oczyszczonej
Bardzo ważne jest też regularne czyszczenie przestrzeni międzyzębowych za pomocą nici dentystycznych.
Po trzecie wegetarianizm a jeszcze bardziej weganizm, wpływa korzystnie na poziom ph śliny!
Daffnia, Lily i Katikot, postępując ściśle według wyżej podanych wskazówek bardzo szybko zauważycie pozytywne zmiany. Przede wszystkim już w pierwszej fazie kamień nazębny zacznie się kruszyć a osady nazębne zostaną usunięte. Z czasem będzie też wzmocnienie dziąseł zauważalne.
Zobaczcie:
Dieta wegetariańska i jej wpływ
na niektóre aspekty zdrowia jamy ustnej
[url] http://www.medicus.com.pl/fs/fs_arch_2004-03.html[/url]
nie można rozpowszechniać mitu, że wegetarianizm jest zawsze zdrowszy od mięsajedzenia. tylko zdrowy wegetarianzm jest zdrowy
Najchętnie bym się z tobą jeszcze raz pokłócił Daffnia, ale niestety masz rację,
tylko zdrowy wegetarianzm jest zdrowy! 😛
Co do zębów to jeżeli ktoś używa miejskiej kranówki niech się nie dziwi, że zęby się psują.
Znakomita książka napisana przez dentystę (niestety w języku angielskim) została już dawno wydana, uważam, że w każdym gabinecie stomatologicznym powinna być do zdobycia.
Weston Price: Nutrition and Physical Degeneration
(polecam)
ABC psucia się zębów (biała mąka, biały cukier i kranówka)
Pozdr.
Jędruś wegano-witarianin + B12
Zwolennik soku marchewkowego własnej roboty.
:yltype:
Ech, ja to odmieniec chyba jestem - sody używałam i było jeszcze gorzej, miałam rekordową liczbę dziur-13...:( a co do nici to jestem jakaś lewa - zawsze sobie dziąsła kaleczę:/
Dziąsła krwawią na początku, gdy dopiero zaczynasz używać nici dentystycznej. Po kilku dniach, krwawienie powinno ustąpić albo weź po prostu zamiast nici Nicio-wykałaczki, te nie wrzynają się tak głęboko w dziąsła. Czyszczenie przestrzeni międzyzębowych jest w twoim przypadku konieczne! A jeżeli zęby wypełnił twój stomatolog amalgamatem (mixturą rtęci oraz stopów srebra, cyny i miedzi) to nie zwlekałbym z wymianą tych plomb na białe plomby.
Picie miejskiej kranówki np. w Gdyni określiłbym jako bardzo niebezpieczne dla zdrowia.
W przypadku spożywania takiej wody zdrowy wegetarianizm nie jest możliwy.
Praca
Proszę Zaloguj Się lub Rejestracja