Podziel się!Share on Facebook0Pin on Pinterest0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Print this pageEmail this to someone

Wypadaają zęby czy nee? ;|  

Strona 4 / 4 Wstecz
  RSS

Lily
 Lily
Famed Member
06/03/2008 5:17 pm  

daffnia, a nie jesz przypadkiem dużo cytrusów?
ja co prawda złotych metod na zęby nie mam, ale warto jeść sporo kaszy jaglanej i gryczanej, tam są różne minerały, które mogą wspomóc zęby i kości, m.in. krzem

http://szydelkoikoraliki.blogspot.com

OdpowiedzCytat
daffnia
bywalec
08/03/2008 9:36 pm  

oj, cytrusy szkodzą, lily?

Najlepsze Rzeczy W Życiu Są Za Darmo 🙂

OdpowiedzCytat
Lily
 Lily
Famed Member
09/03/2008 1:00 am  

Z moich doświadczeń wynika, że duża ilość kwasów w nich zawartych może uszkodzić szkliwo. Może jest na to jakiś sposób, ale nie wiem jaki - jeden mówi, żeby nie myć od razu zębów, bo szkliwo jest rozmiękczone i musi ponownie się utwardzić (oczywiście w minimalnym, niezauważalnym stopniu), inna droga to myć od razu. Nie wiem, co jest prawdziwe.

OdpowiedzCytat
Milunia
bywalec
09/03/2008 2:15 am  

O zęby powinno się dbać, choć osobiście znam osoby, które tego nie robią i mają bardzo zdrowe. Za jakość uzębienia odpowiedzialna jest też nasza genetyka. Wiadomo przecież, że jak kobieta w ciąży nie dba o zęby i ma zepsute, to przekazuje to maleństwu. I nie jest to mój wymysł.
A co do cytusów to zgadzam się z Lily. Usłyszałam to samo od stomatologa i sprawdziłam na sobie. Miał rację. Faktem jest, że cytrusy a już najbarzdziej cytryny uszkadzają szkliwo. Organizmowi potrzeba więcej wapnia.

Kto jest okrutny w stosunku do zwierząt, ten nie może być dobrym człowiekiem.

OdpowiedzCytat
Ayna
 Ayna
forumowy expert
09/03/2008 3:20 am  

Ja słyszałam , żeby nie myć od razu nie tylko po cytrusach ale i po jogurtach. 😉

OdpowiedzCytat
Karen
forumowicz
09/02/2010 10:01 pm  

Mój tata też mnie straszył, że pogadamy za jakiś czas, no chyba, że już mi wszystkie zęby wypadną 😀 Raczej w to nie wierze. Chociaż może coś w tym jest skoro tak nas straszą 😛

OdpowiedzCytat
Kakusia2012
forumowicz
15/03/2010 10:05 pm  

Śmiejcie się, śmiejcie 😉
Ale jak moja mama szukała jak najwięcej rzeczy anty-wegetariańskich, to sie właśnie tym posłużyła 🙂
Ale nie to że wymyśliła, tylko tak jej powiedział sąsiad, który próbował przejść na wege i mu sie zęby zaczęły ruszać xD
Myślałam że padnę ;p

OdpowiedzCytat
Nibeneth
forumowicz
19/03/2010 1:11 am  

Ja słyszałam od mojej rodzicielki, że wegetarianki rodzą dzieci, które pozbawione są szkliwa zębnego... taaa, jasne ;/

OdpowiedzCytat
Lily
 Lily
Famed Member
19/03/2010 1:41 am  

Dzieci raczej nie rodzą się z zębami 😉 Może ktoś widział dziecko po ostrej kuracji antybiotykowej, która rzeczywiście może uszkodzić szkliwo. Ale żeby dziecko miało jakieś ubytki w ciele po urodzeniu to matka musiałaby być prawie na śmierć zagłodzona. Płód wysysa z kobiety wszystko, co mu jest potrzebne - jej kosztem.

OdpowiedzCytat
Nayra.
początkujący
19/03/2010 5:45 pm  

No pewnie, że wypadają, mi już wszystkie wypadły 😉 Tak na serio, oczywiście, że nie (: To zależy od tego co jesz(nie chodzi o podział mięso- niemięso, ale o słodycze)Ja już kawał czasu jestem wegetarianką i mam(nie, nie chwalę się) piękne zęby, może dlatego, że zupełnie odpuściłam słodycze(dobra, czasem jakiś wege smakołyk zjem=)), ale duże znaczenie ma także higiena zębów.

OdpowiedzCytat
Nibeneth
forumowicz
19/03/2010 5:58 pm  

Dzieci raczej nie rodzą się z zębami 😉 Może ktoś widział dziecko po ostrej kuracji antybiotykowej, która rzeczywiście może uszkodzić szkliwo. Ale żeby dziecko miało jakieś ubytki w ciele po urodzeniu to matka musiałaby być prawie na śmierć zagłodzona. Płód wysysa z kobiety wszystko, co mu jest potrzebne - jej kosztem.

Serio dzieci nie rodzą się z zębami? a to ciekawostka ;P Mojej mamie pewnie chodziło o to, że dzieci mają ogólne problemy ze zrowiem i koścmi.

OdpowiedzCytat
gingerova
świeżaczek
04/05/2010 2:38 am  

ale głupota x D
miałam 12 lat jak zostałam wege (teraz mam 14) i mam pełne uzębienie .

; dd

OdpowiedzCytat
Strona 4 / 4 Wstecz

Praca