Z okazji dnia ksiazki byla w empiku akcja ze przy kupnie 2 ksiazek 3 dawaii za darmo/
Kupilem sobie:
1 Firmin - ksiazka o szczurze ktory lubil czytac i jesc ksiazki 🙂
2.Bieguni Olgi Tokarczuk - autorka mowi sama za siebie:)
3.Dyscyplina Paco Ahlgren reklamuja ta ksiazke jako niezwykla układanke tajemnic, muzyki, wschodniej filozofii i szachów
Jak przeczytam to cos wiecej powiem o nich ale wygladaja zachecajaco
[edytowane 26/4/2009 przez adamrozew]
Wreszcie przeczytałam "Panią Dalloway" Virginii Woolf i podobała mi się, a wcześniej myślałam, że mnie znudzi. Kupiłam dużo książek i nie wiem, kiedy je przeczytam, ale pierwsza w kolejności jest "Zadie Smith przedstawia. Księga innych ludzi" - opowiadania najoryginalniejszych wg Zadie Smith anglojęzycznych pisarzy i pisarek, którzy odpowiedzieli na jej zaproszenie do tej zbiorowej pracy.
Znalazłam też przypadkiem w bibliotece chiński anonim z XVI w. "Sprawiedliwe wyroki sędziego Pao-Kunga" 🙂 Właściwie to jest to wybór z 60 opowiadań, należących do zbioru "Lung-t'u kung-an" (Wyroki sędziego Pao Lung-t'u), spisanych w ostatnich latach panowania dynastii Ming. Sama postać sędziego, choć historyczna, stała się w ludowej literaturze chińskiej symbolem sprawiedliwego sędziego, a wątki z tych opowiadań żyły bardzo długo w ludowej świadomości.
Ogólnie lubię książki Rośkowej. Najmniej to mi się jedynie podobała "Kokaina", zbyt hardkorowo jest napisana. Ostatnio czytałem "Dieta (nie) Życia" - Karoliny Otwinowskiej. Byłem niezwykle zszokowany po przeczytaniu. Książka oczywiście traktuje o anoreksji, bardzo dosadnie tłumaczy problem i pokazuje co tak naprawdę kłębi się w głowach anorektyczek. Szczerze polecam wszystkim, którzy chcieliby więcej dowiedzieć się nt zjawiska.
wciąż raczkuję w temacie wegetarianizmu 🙂
Wreszcie przeczytałam "Panią Dalloway" Virginii Woolf i podobała mi się, a wcześniej myślałam, że mnie znudzi.
Przeczytałam niedawno Virginii Woolf "Do latarni morskiej" i bardzo mi się ta książka podobała, mimo zwariowanej, niedzisiejszej składni. Poza tym dostałam od znajomego płytę CD z ogromną ilością literatury rosyjskiej- poezji i prozy- w oryginale, w związku z czym nareszcie zacznę odświeżać znajomość kolejnego języka- po latach.
Ech, zaszyć się w jakiejś bibliotece (zameldować się na stałe?) i zapomnieć o całym świecie...
Lubie ksiazki.. wojenne . ostatnio czytalam "Dom lalek" i "Nadzieja umiera ostatnia" Heleny Birenbaum. Dociera do ludzi... Swietna ksiazka. Podczas mojej wizyty w Oswiecimiu zobaczylam jej kawalek pryczy, warunki, w jakich pisala owe wspomnienia... Swietna...
Usmiechaj sie, kiedy tylko mozesz. To najlepsze lekarstwo na wszystko:)
Czytałam ostatnio ,,Cierpienia młodego Wertera" Johanna Goethe i muszę przyznać, że jestem pozytywnie zaskoczona. Główny bohater okazał się bardzo wrażliwy i romantyczny, za co nie posądzałam mężczyzn xD
A tak naprawde to bardzo fajna książka. Obecnie jestem w trakcie czytania ,,Wichrowych Wzgórz" ;]
Główny bohater okazał się bardzo wrażliwy i romantyczny, za co nie posądzałam mężczyzn xD
Hmm...zastanawiałam się przez chwilę nad tym co napisałaś i, dokonawszy wstępnej analizy postaw życiowych moich znajomych i rodziny, płci obojga, w przedziale wiekowym 20- ok. 60, z przykrością( 😮 ) (będąc kobietą) stwierdzam, że jednak mężczyźni są dużo bardziej wrażliwi i romantyczni. Może to znak czasów? (Oczywiście mam na myśli mężczyzn, a nie "sprytnych" facetów, myślących tylko o tym, żeby się "dorobić".) Może wynika to z tego, że mężczyźni na ogół mają słabszy kontakt z rzeczywistością? Nie wiem...
A co do "Wichrowych wgórz"- tam dopiero będzie wrażliwy facet!! Czytaj, na pewno nie pożałujesz 🙂
Ja ostatnio czytam Lema- po latach stęskniłam się za jego prozą.
[edytowane 17/6/2009 przez rubia]
Ja polecam przeczytać:
Jed Rubenfeld - Sekret Freuda
Ian Caldwell & Dustin Thomason - Reguła Czterech (jestem w trakcie)
Robert Harris - Enigma
Dan Brown - Kod Leonarda Da Vinci (moja ulubiona) 🙂
Moim ulubionym pisarzem jest Joe Alex. Mogę polecić - Gdzie przykazań brak dziesięciu
Lubię kryminały więc gdyby ktoś miał jakiś godny polecenia tytuł to proszę pisać 😉
ja osobiście KOCHAM książki. Tyle ich już przeczytałam, że ciężko stwierdzić, które są moimi ulubionymi ;). Może wymienię kilka:
` seria "Pamiętnika Księżniczki" Meg Cabot (szczególnie 3, 9 i 10 część);
` saga "Zmierzchu" Stephany Meyer;
` Jeżycjada Małgorzaty Musierowicz;
`" Liceum Avalon" oraz "Idol nastolatek" Meg Cabot;
I wiele, wiele innych, o których już nie napomknę ;).
` Z tych samych elementów można zbudować huśtawkę dla dzieci i szubienicę. `
Oj przepraszam Was Dziewczyny, że tak późno odpisuję.
Książka ciekawa ale zbyt szybko się ją czyta. Ja tam lubię Wojtusia. Mimo, że ma kontrowersyjne poglądy. nie muszę się z nimi przecież zgadzać 😀 przykładowo mam na myśli kwestę homoseksualizmu.
Jak tylko zdobędę trochę pieniążków kupię "w cieniu człowieka" i "przez dziurkę od klucza" Jane Goodall. Bezkonkurencyjnie to moja idolka. Uwielbiam ją. Wspaniała behawiorystka, wegetarianka. Dla mnie wzór do naśladowania. Razem ze swoim mężem obalili stereotyp likaona, szakala i hieny- bezwzględnych zabójców. Jane dokonała ogromnych odkryć w kwestii etologii naczelnych.
Normalnie wielkie love :heartpump: :heartpump: :heartpump:
[edytowane 14/8/2009 przez Bellis_perennis]
Praca
Proszę Zaloguj Się lub Rejestracja