Jak wejdziesz na pAs 4r to możesz przeczytac, że to jest czerwień koszenilowa, nie wiem, czy wszystko trzeba przed same oczy podstawic... jak dzieciom
E124: Pąs 4R
Czerwona żywność 7, 16255, Czerwień koszenilowa A
Pochodzenie:
Syntetyczny barwnik azowy.Funkcje i cechy charakterystyczne:
Czerwony barwnik żywności. Bardzo dobrze rozpuszcza się w wodzie.Produkty:
Występuje w wielu produktach.Dopuszczalne dzienne spożycie:
Do 4 mg/kg masy ciała.Efekty uboczne:
Ponieważ jest to barwnik azowy, może wywoływać nietolerancję u ludzi nie tolerujących salicylanów. Dodatkowo jest czynnikiem uwalniającym histaminę i może nasilać objawy astmy. W połączeniu z benzoesanem wpływa na nadmierną aktywność dzieci.Ograniczenia żywieniowe:
Brak; E124 może być spożywany przez wszystkie ugrupowania religijne, wegan i wegetarian.
Bardziej ufam stronei, ktora ma na celu nie informowanie wegetarian o tym, co jest niewege, tylko informowanie konsumentów o tym, co jest bezpieczne, a co nie z tego co mogą znaleźć w żywności, niż wikipedii. Weź pod uwagę, że wikipedia nie jest robiona przez profesjonalistów i nie jest nieomylna... a jeśli informacja taka podana jest w dwóch źrodłach, jest bardziej szczególowa, to dlaczego ni miałabym jej wierzyć? A zresztą jedzcie E120, co mi zależy? Ja bym się brzydziła, z robaków jest robione 😛
czasami na np jogurcie jest napisane:czerwień koszelinowa(e120) albo koszenila(E120) -ten sam symbol a 2 różne nazwy...uważam,że oznaczają ten sam produkt, pochodzenia zwierzęcego....
E120 więc nie jadam, zresztą E124 również nie... bo przeważnie występuje w cukierkach, lizakach...które i bez składników pochodzenia zwierzęcego nie są niczym zdrowym
Już wyżej pytałam o wiarygodne źródła, bo z internetem bywa różnie, jak widać zresztą, sprzeczne informacje... Tylko co może być wiarygodnym żródłem? Czy ktoś ma może łatwy dostęp do podręczników akademickich z technologii żywiności, to chyba na temat? Może znacie kogoś kto zajmuje się produkcją różnych E?
Stronka stronce nie równa. Niektóre uważają, że koszenila jest aktualnie pozyskiwana syntetycznie, a niektóre, że dalej z owadów. Poszukanie osoby, która zajmyje się żywieniem. Może to okazałoby się dobrym rozwiązaniem. Tylko skąd znaleźć taką kompetentną osobę?
The Earth is our Mother, we must take care of her. The Earth is our Mother, she will take care of us.
koszenila (Dactylopius coccus) — gatunek pluskwiaków z podrzędu czerwców. Występu-je w Meksyku; żeruje na opuncji; z wysuszonych ciał samic otrzymuje się karminowy barwnik używany do barwienia tkanin oraz do wyrobu kosmetyków i farb malarskich, współcześnie za-stępowany przez produkty syntetyczne. [A.Z.K.l to fragment z encyklopedi biologicznej zapewniam ze wiarygodne źródło no ale prawda jest taka ze zeby naprawde zdrowo jeść to chyba trzeba by sie do Tybety przeprowadzic;p A tak nawiasem mowiac to mnie nazywaja zawsze anorektyczka albo sekciara też ładnie co nie;p
[edytowane 14/8/2006 od sierota]
Praca
Proszę Zaloguj Się lub Rejestracja