Podziel się!Share on Facebook0Pin on Pinterest0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Print this pageEmail this to someone
Powiadomienia
Wyczyść wszystko

Jogurty

272 Wpisy
138 Użytkownicy
0 Reactions
108.9 K Widoki
(@9547)
Active Member
Połączone: 16 lat temu
Wpisy: 7

Sam o siebie najlepiej zadbasz, a więc:

Mój sposób na jogurt: mleko i starter (kilka łyżek jogurtu naturalnego, dobrze sprawdza się grecki, bałkański, turecki). Całość dokładnie mieszam (w dowolnym pojemniku) i odstawiam w ciepłe miejsce. W czasie upałów gdziekolwiek, a w chłodniejsze dni np. na wylocie wentylatora z komputera 😀
W zależności od temperatury jogurt rośnie od 12 do 40h. Czy jogurt jest już gotowy sprawdzam co 6-12h organoleptycznie 🙂

Naj: taniej, zdrowiej, ekologiczniej, lepiej
a jak satysfakcja z własnego dzieła 🙂

Z tak otrzymanego jogurtu naturalnego prosta droga do jogurtu owocowego, wystarczą ulubione owoce i blender.

Powyższa metoda dobra jest również jeżeli ktoś wierzy w skuteczność L.casei z Actimela, zamiast jogurtu wlewasz buteleczkę do 2 litrów mleka i po pewnym czasie cieszysz się z 2 litrów actimela bez cukru o rynkowej wartości około 25zł.

nawet w akademiku można sobie pozwolić na taki wybryk 😀 rozwiewając wątpliwości wcześniej rzucone przez kogoś :]

Jeżeli ktoś już musi na kupczych jogurtach funkcjonować 😮 to niech wspiera lokalne mleczarnie a nie wielkie koncerny

OdpowiedzCytat
(@9947)
New Member
Wpisy: 4

omg, brzmi interesująco, chyba wypróbuję tą metodę z czystej ciekawości co wyjdzie 😀

OdpowiedzCytat
(@10096)
Active Member
Wpisy: 17

Jogurty z Sanoka

OdpowiedzCytat
(@2525)
Noble Member
Połączone: 20 lat temu
Wpisy: 2286

Jogurty z Sanoka

smak mojego dzieciństwa 😉

Niby podatek VAT wzrósł o 1%... a cena "mojego" jogurtu skoczyła o 30 % 😮
chyba pobawię się w jogurt własnej produkcji, ale boję się co rodzina powie na widok podejrzanego kubka 😉

OdpowiedzCytat
(@admin)
Honorable Member
Połączone: 22 lata temu
Wpisy: 678

chyba pobawię się w jogurt własnej produkcji

Mleko (polecam sojowe) + grzybek tybetański = aksamitny jogurto-kefir.
W dodatku wegański 😉

OdpowiedzCytat
(@9833)
Active Member
Wpisy: 17

e, to jakieś czary dla mnie:D nigdy nie sadzilam że można wyhodować własny jogurt...

OdpowiedzCytat
(@5657)
Noble Member
Połączone: 18 lat temu
Wpisy: 1236

Admin:
Mleko (polecam sojowe) + grzybek tybetański = aksamitny jogurto-kefir.
W dodatku wegański 😉

Cóż to za stwór? Przeczytałem trochę w necie i jestem zszokowany, że takie cuś istnieje.

OdpowiedzCytat
 Roku
(@10373)
New Member
Połączone: 15 lat temu
Wpisy: 4

Ja najczęściej jem naturalne jogurty i jogurty od Activii. Te drugie, tu gdzie mieszkam (w Holandii. Nie wiem czy jest tak też w Polsce) mają znaczek 'suitable for vegetarians", więc wiem, że są ok. Chociaż nie wszystkie smaki. Np. na truskawkowych jest napisane "Not suitable for vegetarians" ale kilka smaków jest w porządku 🙂

OdpowiedzCytat
(@10398)
New Member
Wpisy: 3

Dobre są jogurty pitne z 'Danone '. Nie zawierają żelatyny ani nic takiego. ; )

OdpowiedzCytat
(@10294)
Famed Member
Wpisy: 2718

Danone jest odpowiedzialny za testy na zwierzętach.

OdpowiedzCytat
(@10398)
New Member

Bynajmniej o tym nie słyszałam.

OdpowiedzCytat
(@10294)
Famed Member
Wpisy: 2718

Większość firm się tym nie chwali

OdpowiedzCytat
(@10398)
New Member

No raczej nie ma czym. Ale o 'danone' tego akurat nie slyszalam. ale dziki, zastanowie sie nastepnym razem zanim wezme ten jogurt do reki. ; )

OdpowiedzCytat
(@9945)
Reputable Member
Wpisy: 485

polecam jogurty firmy sojasun. Smaczne i w pełni wegańskie.

OdpowiedzCytat
(@9642)
Noble Member
Wpisy: 1839

A gdzie je znaleźć?
I czy mamy pewność, że nie użyte bakterie nie zostały wyprodukowane na mleku, jak to zwykle bywa? Albo jak zwykle mówią?

EDIT: Już wyszperałem na ich stronie, gdzie je znaleźć. Nigdy jednak nie widziałem ich w żadnym z tych sklepów 😡

[edytowane 18/5/2011 od eRZet]

OdpowiedzCytat
Strona 14 / 19
Udostępnij: