Podziel się!Share on Facebook0Pin on Pinterest0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Print this pageEmail this to someone

Jogurty  

Strona 2 / 19 Wstecz Następny
  RSS

Wege-Aneta
forumowy expert
01/10/2006 10:23 pm  

Ola nieprawda. Serek "Miodzio' (nie znam firmy) nie zaiwera ani koszeliny ani zelatyny. Nie wszystkie serki sa z "niespodzianka".

OdpowiedzCytat
Olaaa
bywalec
01/10/2006 11:38 pm  

A w którym miejscu napisałam, że wszystkie serki są z niespodzianką... ???

Chodzi mi o to, że jeśli jakiś jogurt czy serek zawiera koszenilę, to musi to być serek o kolorze czerwonym - w waniliowym serku nigdy koszenili nie będzie. A odnośnie żelatyny - jest i w jogurtach naturalnych, i w serkach, i w jogurtach owocowych, i w jogurtach do picia więc uważajcie... Zwłaszcza na firmę Bakoma.

[edytowane 1/10/2006 od Olaaa]

OdpowiedzCytat
Elitesse
forumowicz
04/10/2006 2:14 am  

Nie przepadam... Ale jem tylko Jogobella light, Monte i Danmleko. Czy są OK nie mam pojecia... Może ktoś sie orientuje?

OdpowiedzCytat
Olaaa
bywalec
04/10/2006 8:11 pm  

Elitesse - nie jestem pewna co do Monte, ale z tego co pamiętam, zawiera ono jakiś składnik czekoladowy, a czekolada wegetariańska nie jest (w każdym razie nie każda). Być może jednak masa czekoladowa robiona jest z kakao 🙂 Warto wczytać się w skład produktu.

OdpowiedzCytat
Elitesse
forumowicz
05/10/2006 8:06 pm  

Muszę to sprawdzić!

OdpowiedzCytat
Lenka5
rozmówca
05/10/2006 9:08 pm  

Co do koszenili to nie jestem pewna, ale kiedys chyba w jakims jogurcie morelowym byla wlasnie oszenila, wiec nie tylko czerwony barwnik.

OdpowiedzCytat
KsiezniczkaK.
forumowicz
14/10/2006 3:19 am  

Ludzie przeciez w Bakomie jest pelno zelatyny!!! Nawet kiedys na TVN byl program o tym w jaki sposob przechowuja odpadki z ktorych potem robia zelatyna do jogurcikow 😡 Ja uwielbiam jogurty, ale nie ufam wiekszosci firm jak od tej pory jem Jogobelle i jogurty malych firm mleczarskich...
A o tej koszenili pojecia nie mialam 😮

OdpowiedzCytat
Olaaa
bywalec
14/10/2006 6:13 pm  

KsiezniczkaK. a co dokładnie było w tym programie? Pytam z czystej ciekawości i cieszę się, że ktoś jednak widzi, że Bakoma to ZŁO 😛 Poza tym przeczytanie składu niewiele kosztuje... A koszenila to barwnik czerwony, więc jogurtów na morelowy kolor raczej barwić nie będzie :0

OdpowiedzCytat
KsiezniczkaK.
forumowicz
15/10/2006 6:53 pm  

Taaa od Bakomy to z daleka 😛 Wydaje mi zie, ze to byla Uwaga. Bylo pokazane w jaki sposob przechowywane sa w Bakomie odpadki (kosci, chrzastki wolowe itp.) z ktorych pozniej robia zelatynke. Kurcze toc to sie walalo w kazdym koncie, gnilo, smierdzialo, psy na to sikaly...generalnie masakra! No a oni pozniej z tego gelatine do jogortow robili. Moim zdaniem Bakoma to porazkowa przez jakis czas nawet nie pisali na odwrocie, ze dodaja zelatyne.
Zaczelam sie powaznie zastanawiac czy nie przestac jedzenia jopgurtow poniewaz wydaje mi sie, ze Wielkie Koncerny Mleczarskie robia nas zwyczajnie w konia 😡
pzr

OdpowiedzCytat
KsiezniczkaK.
forumowicz
15/10/2006 7:00 pm  

ha! Zapomnialam dodac ze to jeden wielki spisek Koncernow Mleczarskich przeciw wegetarianom!!!!!!!!!!! 😀

OdpowiedzCytat
ptakbezglowy
bywalec
15/10/2006 8:05 pm  

Dobre są takie czeskie deserki sojowe, podobne w smaku do Monte^^ W kazdym hipermarkecie w dziale z chrupkimi pioeczywami, pasztetami sojowymi itp.

OdpowiedzCytat
Lenka5
rozmówca
15/10/2006 11:39 pm  

Kurdeeee.... ja to mam pecha - tyle co polubilam (nawet POKOCHALAM) smak jogurtow naturalnych (pitne Freskovita), a teraz nie moge ich znalesc nigdzie! Kupowalam je w Biedronce i teraz nie ma tam wcale tych jogurtow, cale miasto chodzilam za Freskovita =( i nie ma.... Narazie zamiast tego jem Danone naturalny (sypie tam otreby pszenne, do tego sliwki, figi, pieczywko, pieczywo lub bulka...), ale niestety do szkoly go juz nie wezme =( za gesty - tylko do jedzenia lyzeczką... Buu... jak bede w Sanoku (wieksze miasto) to jak dorwe te jogurty to kupie cala zgrzewke! hehe Ale serio - te jogurciki sa pyszne, pitne mozna zabrac wszedzie, sa sycace (zawsze tam sypalam jeszcze otreby...) i smaczne. Owocow esa dla mnie stanowczo za slodkie i niewskazane (jelita...). Teraz codziennie chodze do Biedronki i patrze czy sa moje jogurciki... ehhh..

OdpowiedzCytat
KsiezniczkaK.
forumowicz
18/10/2006 3:17 am  

Wydaje mi sie ze powoli staje sie monotematyczne, ale tak samo w Bakomie jak i w Danonie jest zelatynka 🙁 wiec powaznie nie radze spozywac....
P.S. Czy wy w ogole czytacie sklad?
pozdrawiam

OdpowiedzCytat
Lenka5
rozmówca
18/10/2006 9:34 pm  

Ja sprawdzam =)

OdpowiedzCytat
katrinko
stały bywalec
18/10/2006 10:08 pm  

Wydaje mi sie ze powoli staje sie monotematyczne, ale tak samo w Bakomie jak i w Danonie jest zelatynka 🙁 wiec powaznie nie radze spozywac....

Problem z Bakomą jest taki, ze nie zawsze wymieniają w składzie tę zelatynę, na czym zostali przyłapani (przynajmniej kiedyś tak bylo). Sama nacięlam się wiele lat temu i od tego czasu bojkotuję Bakomę, co oczywiście Bakoma ma gdzieś. Natomiast o firmie Danone nic podobnego mi nie wiadomo, dlatego zakładam ze jeśli w składzie jogurtów Danonie nie ma zelatyny, to w środku tez jej nie ma - takie domneimanie niewinności. Jesli wiesz coś więcej na ten temat konkretnie, poza wlasną spiskową teorią, to napisz - konkretnie.

A czego własciwie miałoby tyczyć to pytanie? Skąd podejrzenie ze nie? Wiadomo, wszyscy wege są szurnięci na punkcie skladów. I jeśli mowa o świństwach, to prawda, jeśli ktoś chce się odzywiać bardzo naturalnie i zdrowo to smakowe jogurty powinien odstawić.

OdpowiedzCytat
Strona 2 / 19 Wstecz Następny

Praca