jogurt jako taka zywnosc czyli zrodlo skladnikow nam potrzebnych to nieporozumienie bo jest to raczej zaierajaca bakterie probiotyczne pianka z zawartoscia bialka, tluszczu i weglowodanow na poziomie 2-5% w 100g. Kompletnie zle sa wszystkie tzw. smakowe jogurty poza naturalnymi bo w nich jest w zasadzie tylko cukier (15-20%) i nic wiecej...no przepraszam "owoce".
Ja toleruje jogurt tylko jako lacznik (emulgator) cos jak lecytyne. na sniadanie jogurt naturalny, do niego sporo oleju lnianego, imbir, cynamon i jest pyszota.
Poza tym nie widze w jogurtach nic takiego za wartoby je spozywac. co innego ser bialy chudy - tam przynajmniej standardowo w kostce 250g znajdziesz okolo 50g bialka przy podobnje zawartosci weglowodanow i tluszczu jak w jogurcie. cena podobna
do tej pory myślałam ze to nie ma różnicy czy zjem jogurt czy twaróg;)
ja uwielbiam kefiry i maslanki, i nie ma tu żadnych problemów czy nie dodali koszeliny i innych świństw..oczywiscie jogurciki naturalne też..tradycyjnie z opłatkami owsianymi albo przennymi, do tego otręby i dzienna porcja siemienia lnianego:)a jak chce bardziej na słodko to jakieś owocki..pyszota
Bardzo lubię jogurty. Jem codziennie na śniadanko z otrębami pszennymi, sezamem i siemieniem lnianym - pychota 😛 czasem jeszcze odrzucam suszone owoce. Ostatnio żywię się jogurtami firmy Zott. Co o nich sądzicie? Ze składu umieszczonego na opakowaniu wynika, że są one naturalne, nie zawierają konserwantów, no i żelatyny :exclam:
A Wy co sądzicie o tej firmie :question: Jestem Ciekawa Waszych opinii, ponieważ kiedyś słyszałam, że Zott dodaje do jogurtów najgorszą chemię. Z drugiej strony skład Jogobelli wydaje mi się całkiem niezły, więc już sama nie wiem, co myśleć...
[edytowane 1/10/2007 przez Wercia]
Zapraszam na portal wegetariański wegeswiat.pl
ja tez bardzo przepadam za jogurtem Zott. jem naturalny, kremowy- bardzo smaczny, w skladzie zadnych dziwnych elementow brak, wrecz przeciwnie:) jezeli chodzi o przetwory mleczne to tylko jogurty i kefiry na sniadanie, ewentualnie jakis serek od czasu do czasu, bardzo polecam firme PIATNICA, niestety jogurtow nie produkuja, wiec Zott zajmuje czolowe miejsca na mojej liscie:P
Piątnicę ja także polecam 🙂 Lubię zwłaszcza lekki serek wiejski 😛
Zapraszam na portal wegetariański wegeswiat.pl
Ja wychodzę z założenia, że wielkie firmy, jak Zott, zwykle kantują 😉 . Dlatego, jeśli jogurt, to z lokalnej mleczarni - [url= http://www.biomlek.pl/sub.php?id=2&sid=4&pid=1]TEN[/url] jest moim ulubionym 😎 . Ale nie mam pojecia, jak jest z ich dostępnością poza województwem lubelskim...
Swoją drogą, ostatnio odrzuca mnie na kilometr od wszelkiego nabiału :casstet: Czyżby organizm dojrzał do weganizmu? 😛
Praca
Proszę Zaloguj Się lub Rejestracja