Podziel się!Share on Facebook0Pin on Pinterest0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Print this pageEmail this to someone

Na kościach czy kostkach warzywnych?  

Strona 1 / 2 Następny
  RSS

Aga94
forumowicz
Dołączył: 16 lat  temu
Posty: 28
17/09/2006 3:36 pm  

Kochani jeszcze jedno jak wiecie krótko jestem wegetarianką bo zaledwie od ponad tygodnia i mam do Was prośbe czy mogli byscie mi powiedzieć jak gotujecie sobie zupy??
A mianowicie chodzi mi o to czy gotujecie zupy na kościach (ale bez mięsa) czy na kostkach warzywnych np ,,Knor"??????

Ja jestem oczywiście za kostkami i nie chcę jeśc tych zup na kościach..ale moja mama mnie przkonuje do zup na kościach.Musicie mi pomóc bo z pewnościa macie staż dłuższy niż ja i lepiej wiecie więc prosze o pomoc!! :exclam: :exclam: :exclam:

Aga #)


OdpowiedzCytat
euridice
stały bywalec
Dołączył: 17 lat  temu
Posty: 589
17/09/2006 3:42 pm  

kosc to matwa czesc zwierzecia, nie ma szans zeby taka zupe nazwac wegetarianska, najmniejszych.

kostki tez nie do konca sa ok. - sama chemia, no i zawieraja m.in. glutaminian sodu, ktory pozyskiwany jest najczesciej z suszonego miesa lub suszonych ryb.

zupy najlepiej robic na wloszczyznie - pysznie i zdrowo! 🙂 a zeby plywaly w niej oczka tluszczu, bez czego moja mama nie wyobraza sobie zupy, to mozna do niej dolac troszke oleju lub oliwy.

pozdrawiam C:

animals are my friends and i don't eat my friends || GO VEGAN!


OdpowiedzCytat
Aga94
forumowicz
Dołączył: 16 lat  temu
Posty: 28
17/09/2006 3:57 pm  

O oczywiście ty mi pomogłaś i bardzo się ciesze ni odzięki za radę 🙂 Na pewno skorzystam ciesze się że podałaś mi pomocną dłoń :red: no i tak jakoś Cię obdarzyłam sympatią 🙂

Aga #)


OdpowiedzCytat
Olaaa
bywalec
Dołączył: 16 lat  temu
Posty: 114
20/09/2006 2:13 am  

Glutaminian sodu niewegetariański? Znalazłam na ten temat takie oto info:

"Produkcja glutaminianu sodu na skalę handlową rozpoczęła się w roku 1909. W przeszłości był wytwarzany poprzez hydrolizę naturalnego białka np. pszenicznego i sojowego. Obecnie, produkcja glutaminianu sodu opiera się na fermentacji bakteryjnej. Bakterie (Corynebacterium glutamicus) są hodowane na płynnej pożywce zawierającej cukry, melasę lub skrobię. Bakterie wytwarzają i wydzielają kwas glutaminowy do pożywki. Kwas glutaminowy jest następnie wydzielany przez filtrację, oczyszczany i zamieniany przez neutralizację do glutaminianu sodu. Po dodatkowym oczyszczaniu, krystalizacji i wysuszeniu, glutaminian sodu w postaci białego proszku jest stosowany jako substancja wzmacniająca smak. "

Owszem, były na tej stronie jeszcze informacje na temat, że glutaminian sodu występuje w mięsie i rybach, lecz jest to postać naturalna. Natomiast z powyższego cytatu wynika, że produkcja opiera się na niewinnej fermentacji. Co o tym myślicie? Jeśli macie jakieś inne info to wklejcie tu coś z łaski swojej 🙂


OdpowiedzCytat
JAGA
 JAGA
forumowy expert
Dołączył: 17 lat  temu
Posty: 1385
20/09/2006 2:20 am  

glutaminian sodu jest chemią,ale z tego co wiem nie jest to niewege składnik.
Ale za to kostki bulionowe zawierają przeważnie E635,E631 i E627(nazw nie pamiętam),a te składniki są niewegetariańskie i produkowane są np z suszonych ryb. Myślę, że Euridice miała na myśli któryś z powyższych dodatków.

A glutaminian jakby nie było-nie jest zdrowy,lepiej go więc unikać.


OdpowiedzCytat
euridice
stały bywalec
Dołączył: 17 lat  temu
Posty: 589
20/09/2006 5:27 pm  

przepraszamza wprowadzenie w blad, mialam na mysli E627 czyli guanylan sodu i E631 czyli inozynian sodu.

pozdrawiam c:

animals are my friends and i don't eat my friends || GO VEGAN!


OdpowiedzCytat
Bleks
bywalec
Dołączył: 17 lat  temu
Posty: 343
20/09/2006 7:02 pm  

Ja zawsze gotuję bulionik ze swieżych warzyw, a potem na bulioniku zupkę ;D I wychodzi, skromnie mówiąc, pycha ;P A tej chemii to ogólnie lpeiej unikać ;P


OdpowiedzCytat
daffnia
bywalec
Dołączył: 16 lat  temu
Posty: 353
20/09/2006 7:59 pm  

a jak mi się nie chce (nie mam czasu) obierać świeżych warzywek to stosuję suszone ze sklepu ze zdr. żywnością albo mrożone 🙂

Najlepsze Rzeczy W Życiu Są Za Darmo 🙂


OdpowiedzCytat
Lenka5
rozmówca
Dołączył: 16 lat  temu
Posty: 83
21/09/2006 3:09 pm  

Hm ja do niedawna robilam sobie zupy na kostkach bulin warzywny, ale tam jest tyle chemii, ze juz chyba przestane... Ale chyba zaczne dodawac do smaku troszke domowej Vegety (tzn warzywa suszone + sól , zmielone w Thermomixie), naturalne i zdrowe wiec chyba ok.


OdpowiedzCytat
Wege-Aneta
forumowy expert
Dołączył: 16 lat  temu
Posty: 1084
22/09/2006 2:36 pm  

vegete odradzam uzywac, chyba ze jest 100% roslina. Do tej zwyklej sa dodawane skory z ryb mimo ze w skladzie nie ma nic napisane. Przestalam jej uzywac gdy tylko sie o tym dowiedzialam mimo ze rodzinka sie troche dziwnie patrzy na moje wyczyny w kuchni ale to nic 😀


OdpowiedzCytat
hafciarka19
forumowicz
Dołączył: 16 lat  temu
Posty: 26
29/09/2006 7:50 pm  

[i] bulion warzywny[/i]

Sama sobie robie jedzenie na kostkach knorra warzywnych. Nie mam problemów z rodziną bo mieszkam na stancji. Tylko czasem współlokatorzy się dziwią jak to można nie jeść mięsa bo oni jak najbardziej mięsożerni.... :casstet:
Acha i nie jestem wegetarianem, tylko laktowegetarianem i najczęściej jadam zupy typu pomidorowa z ryżem, pomidorowa z makaronem, pomidorowa z makaronem, ziemniakami i marchewką, ziemniaki z masłem i przyprawą typu wegeta lub warzywko. I mam pytanie: czy idzie zrobić naleśniki z jabłkami bez użycia jajek? Bo mi sie tak nie wiem czy dobrze kojarzy, że naleśniki robi sie z jajkiem?


OdpowiedzCytat
euridice
stały bywalec
Dołączył: 17 lat  temu
Posty: 589
06/10/2006 6:51 pm  

da sie, bez problemu. nawet mleka nie trzeba dodawac. mieszasz wode, make i troche oleju do smazenia i juz! C: nawet nie trzeba polewac patelni olejem, dzieki temu, ze jest on juz w ciescie.

pozdawiam c:

animals are my friends and i don't eat my friends || GO VEGAN!


OdpowiedzCytat
saimaa-lake
bywalec
Dołączył: 16 lat  temu
Posty: 150
07/10/2006 3:09 pm  

Tu jest mały problem, otóż możesz gotować na kostkach, ale napewno nie rosołowych. Chyba nie muszę tłumaczyć dlaczego.

On a steady diet of soda pop and Ritalin.


OdpowiedzCytat
ptakbezglowy
bywalec
Dołączył: 16 lat  temu
Posty: 457
10/10/2006 1:58 am  

Kostki warzywne. Taki bulion warzywny jest nawet lepszy niz rosół. Niewiele rozni się smakiem a zjada sie go tak milo i spokojnie.


OdpowiedzCytat
vesta
forumowicz
Dołączył: 16 lat  temu
Posty: 38
10/10/2006 8:39 pm  

ostatnio sama dałam podobny temat;) No i od tamtej pory zupy gotuje na kostkach Knorra co prawda ich prawowita nazwa to "Bulion z oliwy z oliwek i ziołach do makaronu i ryżu" ale w zupie bardzo dobrze smakują;)
No i część robiłam na jakiś takim warzywku cyz czymś podobnym...
A, takie inne kkostki Knorra, specjalnie czytałam w skłądzie, kiedy przekonywali mnie, że niby to sama chemia, jest napisane mięso kurze i tłuscz kurzy, w sumie to było nie więcej niż 5%, ale jednak...


OdpowiedzCytat
Strona 1 / 2 Następny
  
Praca