oj tak, ja tu mogę wtrącić swoje trzy grosze. Zawsze, po prostu ZAWSZE byłam głodna dzięki czemu byl ze mnie niezły pulpecik. Myślę, że to zmiana nawyków żywieniowych, a poza tym wszystko siedzi w głowie i moze od niej należałoby zacząć 😉
W moim przypadku jest tak, że nie akceptuję siebie grubej, po godz. 18 staram sie nie jesc, a jeśli juz, to jakis owoc, ale nie jabłko, bo tylko draństwo zaostrza apetyt. Pomarańcza u mni za to działa swietnie. A poz tym, po jakimś czasie żolądek przyzwyczaja sie do nowego sposobu odżywiania i co może wydać sie dziwne, lubię to wieczorne uczucia głodu 😎 . Najgorsze są te pierwsze dni walki z głodem, a potem to już z górki... Ps. Tej zimyy udało mi sie schudnąć 😀
A ja latem lubie "przestawic sie" na mozna to nazwac, rodzaj diety... Dzieki niej czuje sie o niebo lepiej:) mam tylko dwie zasady: nie jem po 16:00 i nie wiecej niz 1000 kcal:D Nie chodzi tu o to, ze chce schudnac czy cos ale dzieki temu wlasnie mam mniejsze "napady glodu":P Serio! Wierzcie albo nie, ale niejedzenie po poludniu mi pomaga:D
Usmiechaj sie, kiedy tylko mozesz. To najlepsze lekarstwo na wszystko:)
Witajcie.
Pracujac w poradni schorzen metabolicznych, bardzo czesto u osob otyłych ktorzy przyszli sie odchudzic spotykam sie z napadowym glodem, zwlaszcza wieczorami.
Kilka prostych zasad.
1.Nalezy jesc duze sniadania (sniadanie zjedz sam, z obiadem podziel sie z przyjacielem, kolacje zostaw wrogowi - mowi stare indyjskie przyslowie)
2 jesc wiecej posilkow ale w mneijszych ilosciach - najlepeij 5 razy surowe owoce i warzywa
3. Jak czujecie glod zamiast zjesc napijcie sie niegazowanej wody
4.Gdy juz nie wytrzymujecie i uwazacie ze musicie cos zjesc, a zwlaszcza wieczorami to ostatecznie warzywa nie owoce
5.Jak jecie cokolwiek to wtrakcie jedzenia nie popijac plynami posilku bo wiecej zjecie
Pozdrawiam
Adam
No dokladnie, rano strasznie duzo jem, pozniej za to nie jestem glodan:) A przez caly dzien spale wszystko, co zjem wiec nie ma problemu. Ani glodu:D
Jeszcze jedno... Mam pytanie: jak poskromic glod na slodycze? 🙂 Macie jakies sprawdzone sposoby? 🙂
[i]Proszę, korzystaj z funkcji edycji postów - xxl[/i]
[edytowane 10/4/2009 od xxl]
Usmiechaj sie, kiedy tylko mozesz. To najlepsze lekarstwo na wszystko:)
Hej Adamie! To ja jestem z siebie bardzo dumna, ponieważ nie korzystając z zadnej literatury ani niczyich rad, ot tak, po prostu, przestrzegam wymienionych przez Ciebie zasad 🙂 I rzeczywiście, to działa! polecaw wszystkim..
Jedyny minus jest taki, że w pracy wszyscy myślą, że mam kaca, gdy tak popijam i popijam tą wodę... 😎
mi rano czas nie pozwala na jedzneie wiekszych posilkow, bo wstaje o 4 do roboty...mam na 6 rano wiec.. ale za to jem wiekszy obiad i robie tak ze jem go powoli,. wtedy czuje ze cos jem a nie pozeram, wiec odkad tak jem powolutku uczuci ee glodu zmniejsza sie;) no i pije sporo roznych herbat i wody 🙂 herbaty tzn ziola
Praca
Proszę Zaloguj Się lub Rejestracja