Podziel się!Share on Facebook0Pin on Pinterest0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Print this pageEmail this to someone

WAŻNE! ODPOWIEDZCIE!  

  RSS

waszakicia
stały bywalec
Dołączył: 18 lat  temu
Posty: 606
30/10/2006 10:35 pm  

Jestem weganką. Mam przed sobą pierogi z truskawkami. Oto ich sklad:
Mąka pszenna, truskawki, woda, cukier, skrobia modyfikowana E-1422, błonnik ziemniaczany, sól. I jest jeszcze napisane, że produkt nie zawiera środków konserwujących ani barwiących.
Jedno proste pytanie: CZY JA MOGE JE BEZPIECZNIE JEŚĆ? i jeszcze jedno? Co to jest do cholery ta SKROBIA MODYFIKOWANA E-1422? Prosze odpiszcie!


OdpowiedzCytat
Shaera
rozmówca
Dołączył: 18 lat  temu
Posty: 74
30/10/2006 11:05 pm  

nadal siedzisz nas tymi pierogami:)? heh, jedz co chcerz. ani truskawki ani ciasto do pierogow to nie mieso. pozdr.

Shaera


OdpowiedzCytat
Reiha
stały bywalec
Dołączył: 18 lat  temu
Posty: 593
30/10/2006 11:09 pm  

E1422
STABILIZATOR, ZAGĘSTNIK, SUBSTANCJA WIĄZĄCA
Acetylowany adypinian diskrobiowy jest otrzymywany przez estryfikowanie skrobi bezwodnikami kwasów adypinowego i octowego (<0,12%).
FUNKCJA:
Wykazuje niewielkie zmiany lepkości w zależności od temperatury (do 100oC) i pH (3-7). Ma dobrą odporność na zamrażanie i rozmrażanie ale słabszą na działanie sił mechanicznych. Nadaje zwięzłą teksturę również produktom o niskim pH (np. 2,8).
STOSOWANIE:
Jako stabilizator, zagęstnik i nośnik
Według receptury: Keczupy, sosy sałatkowe typu dressing, majonezy, margaryny o obniżonej kaloryczności, zupy, owocowe nadzienia do ciast, składnik sosu konserw warzywno-mięsnych, półprodukty owocowe, mleczne napoje smakowe, lody, potrawy mrożone, jogurty smakowe, desery mleczne i twarogi termizowane. Jako stabilizator i zagęstnik do wyrobu koncentratów: obiadowych, deserów i lodów i inne.
Czyli po mojemu możesz jeść 🙂

Don't let me detain you.


OdpowiedzCytat
slaby
forumowicz
Dołączył: 17 lat  temu
Posty: 43
30/10/2006 11:30 pm  

Wygladaja mi na te z leader price? 😀
Ja tak troszeczke jeszcze z niedowierzaniem ale jem od czasu do czasu.
podobnie jak te z kapucha i grzybolami.

pozdr

Hasta la victoria!


OdpowiedzCytat
  
Praca