Jestem weganką. Mam przed sobą pierogi z truskawkami. Oto ich sklad:
Mąka pszenna, truskawki, woda, cukier, skrobia modyfikowana E-1422, błonnik ziemniaczany, sól. I jest jeszcze napisane, że produkt nie zawiera środków konserwujących ani barwiących.
Jedno proste pytanie: CZY JA MOGE JE BEZPIECZNIE JEŚĆ? i jeszcze jedno? Co to jest do cholery ta SKROBIA MODYFIKOWANA E-1422? Prosze odpiszcie!
E1422
STABILIZATOR, ZAGĘSTNIK, SUBSTANCJA WIĄZĄCA
Acetylowany adypinian diskrobiowy jest otrzymywany przez estryfikowanie skrobi bezwodnikami kwasów adypinowego i octowego (<0,12%).
FUNKCJA:
Wykazuje niewielkie zmiany lepkości w zależności od temperatury (do 100oC) i pH (3-7). Ma dobrą odporność na zamrażanie i rozmrażanie ale słabszą na działanie sił mechanicznych. Nadaje zwięzłą teksturę również produktom o niskim pH (np. 2,8).
STOSOWANIE:
Jako stabilizator, zagęstnik i nośnik
Według receptury: Keczupy, sosy sałatkowe typu dressing, majonezy, margaryny o obniżonej kaloryczności, zupy, owocowe nadzienia do ciast, składnik sosu konserw warzywno-mięsnych, półprodukty owocowe, mleczne napoje smakowe, lody, potrawy mrożone, jogurty smakowe, desery mleczne i twarogi termizowane. Jako stabilizator i zagęstnik do wyrobu koncentratów: obiadowych, deserów i lodów i inne.
Czyli po mojemu możesz jeść 🙂
Don't let me detain you.
Praca
Proszę Zaloguj Się lub Rejestracja