Od paru lat cierpię na zespół jelita nadwrażliwego (IBS). Nie jest to zbyt przyjemne. Dopiero w ostatnim czasie dowiedzialam sie ze moje problemy z organizmem zwiazane jest z ta chorobą. Bardzo chcialabym temu zaradzić. Z wegetarianizmu nie zrezygnuję, bo dobrze sie czuje psychicznie w nim, wiec jedzenie zwierzat jak polecaja na stronach medycznych wykluczam. Czy wiecie co robić? Jest to strasznie irytujaca choroba... HELP!!!
? ja tez mam to coś. dowiedziałam się o tej przypadłości jak jeszcze jadłam mięso. dostałam leki tribux czy cos takiego i do każdego posiłki\\u miałam zjadac łyżke otrąb. jadła jadłam jadłam,nic nie pomagała, ile można jeść tych otrab? przez całecżycie? później przestałam jeść mięso i wiesz co...jakoś mi przeszło, może nie dkońca, bo zcasem mnie wydmie, ale nie tak jak wtedy, że codziennie , całymi dnaimi i bolało. niekoniecznie to zasługa odrzucenia mięsa, ta choroba jest niewyleczalna, ale potrafi poprostu czasem wogóle niedoskwierać, może poprostu teraz przestała mi doskwierać ot tak sobie, a mozę z powodu zmiany pozywienia ;p
nigdy nie słyszałam i nie czytałam, że wge moze pomóc lub zaszkodzić w tej chorobie.
lekarz nie przepisła Ci leków żadnych?
MED is not so bad as they say]:>
MEDeth wszyscy uwazaja ze zmyslam, dlatego nikt nie chce bym chodzila do lekarza a puki cojeszcze lekarki nie zmienilam (ciagle jakos z tym zwlekam ) nie pojde do lekarza, bo nie chce sie faszerowac lekami. A otreby mi tez nie pomagaly,. A to okropne jest. Slyszalam ze bardzo duzo osob na nia cierpi Ale nie wierze, ze nie mozna jej uleczyc. Napewno sa jakies sposoby.
Czy niedoskweirac.. ale przy tym ja mam zaparcia również wiec nie jest to zachwycajace. Wiec można powiedziec ze mi ciagle doskwiera, również na diecie wegetarianskiej...
Ritch bardzo bylabym wdzieczna 😀 Chociaz w jesien chyba trudno jest zrealizowac to.. bo brak wiekszosci owocow i warzyw.Wytrzymalam badzo bardzo dlugo wiec 2 tygodnie chyba wytrzymam J
David Klein wyleczył chrobę nadwrażliwości jelita i od tego momentu zaczął promować dietę witariańską.
http://www.surawka.republika.pl/F6.htm
To nie muszą być tylko i wyłącznie owoce, podkiełkuj nasiona np. lucerny (są słodkie jak miód), brokułu, proso i inne. Aby to działało rozgrzewająco robisz zupki witariańskie podgrzewasz do 40 stopni C
http://www.surawka.republika.pl/PL5.htm
W takich przypadkach twoja dieta powinna być bogata w pektyny, źródłem pektyn w zimie są roślinne galaretki, agar w formie pewnego rodzaju kiślu zol/żel. Jak masz jeszcze pytanka daj znać na mój e-mail: picusviridis@hotmail.com
Pozdr.
Jędruś wegano-witarianin + B12
Zwolennik soku marchewkowego własnej roboty
:yltype:
niesamowite, ze ten facet wyleczył to. wszędzie w encyklopediach i w necie no i lekarz , podają, że nie jest to wyleczalne, ale mozna właśnie objawowo leczyć i może być tak, że latatmi potrafi się choroba nie objawiać.
ja leki brałam króciótko;p moje zycie jest mocno rozregulowane, nie potrafie zachowac dyscypiliny:D;p
kto ci zdjagnozował chorobę? piszesz , że do lekarza nie chcesz iść...więc kto Ci ją zdiagnozował? diagnozuje się łatwo:/ po lewej stronie brzucha (po stronie trzustki) na jelicie (czesem grubym czsem cienkim) jak lekarz bedzie Cie dotykał odczujesz paskudny ból. mi lekarz dał sobie samej nawet wymacać to miejsce, jest tam odcinek pogrubionego jelita i boli przy nacisku (na leżąco to wyczułam).
ja Ci radzę iść, najwyżej nie wykupisz recepty i tyle,a i ekg Ci zrobi i wylkuczy inne schorzenia.
pozdrawiam Cię baaardzo mocno, wiem, że to paskudna choroba, niby szczupła byłam, ale codzienne wydęcia powodowały (i czasem nadal powodują) że bebech maiłam paskudny i bolał bardzo 🙁 aha, no i ja nie miałam okresów rozwolnień, tylko ciągłe wzdęcia i zatrzymanie kupy :/ pfff paskudzstwo:/
powodzenia!
ps. Jędruś, zerknąłbyś na temat witamin w konserwch?:D mam do Twojej wiedzy duże zaufanie i byłabym wdzięczna jakbys się wypowiedział na postawiony w tamtym temacie problem.
wi wi papa
[quote:Wege-Aneta]Jedrus narazie dieta witarianska odpada, bo moi rodzice ledwo co zgodzili sie na wegetarianizm, a dopiero co na witarianizm 😡 😮 Gdybym miala ztezygnowac z pokarmow gotowanych byloby ze ma kiepsko ;-/
Wege-Aneta tutaj nie chodzi o to że chcesz przjść na witarianizm. David Klein promuje nie tyle witarianizm ale frutarianizm z jednego podstawowego powodu owoce mają dużo pektyn. Twoje schorzenie jest rzadkie i wymaga diety bogatej w pektyny, one łagodzą objawy. Najlepsze pektyny znajdują się w surowych owocach namiastką są galaretki owocowe (rozpuszczasz w wodzie i dodajesz do zupek), żaden artykuł pochodzenia zwierzęcego nie posiada pektyn.
Przykład: topinambur inulina i pektyny
[url] http://www.moda.szczecin.pl/article.php?kind=3&id=135[/url]
Podobnie jak niektóre pektyny i fruktooligosacharydy inulina jest preferowaną pożywką dla bakterii lactobacillus w świetle jelita, co powoduje ich prawidłowy wzrost i/lub odbudowę w przypadku zaburzeń wywołanych np. nieprawidłową dietą bądź długotrwałym leczeniem niektórymi antybiotykami (Gibson, Roberfroid, 1998).
Przejrzyj to forum (Colitis Ulcerosa)
[url] http://crohn.home.pl/forum/index.php?sid=15c2cea66b36f1419e7ff67e00375a75 [/url]
Polecam to forum dla ciebie i twoich rodziców aby zrozumieli powagę tego schorzenia, a ty nie musisz mówić o witarianiźmie bo to nie jest cel w sam w sobie, lecz o leczeniu Colitis Ulerosa.
Pozdr.
[edytowane 5/12/2006 od euridice]
[quote MEDeah] ps. Jędruś, zerknąłbyś na temat witamin w konserwch?:D mam do Twojej wiedzy duże zaufanie i byłabym wdzięczna jakbys się wypowiedział na postawiony w tamtym temacie problem.
wi wi papa
Widziałem ten post. Na temat konserw to ja się nie wypowiadam, szkoda słów. Lubisz strączkowe, wystarczy nasiona namoczyć (2-3 dni w lodówce), przechowywać w słoiku w lodówce masz pod ręką. Takie moczone, kiełkowane nasiona mają witaminy t.j. to co podają w tabelach, można sprawdzić (angielskojęzyczna baza danych).
http://www.nal.usda.gov/fnic/foodcomp/search/
Wpisujesz beans (fasola) itd, klikasz na submit
Pozdr.
znam tę chorobę doskonale, cierpiałam na to przez lata, teraz już mi tak nie dokucza. przede wszystkim jest reakcją organizmu na to co się dzieje w psychice: stres, lęki, generalnie: nerwica! i od tego trzeba zacząć, pomagają relaksacje, medytacje, uspokojenie swojego ciała, wizyta u psychologia, itp. dieta łagodzi dolegliwości, ale ich nie usunie!
Najlepsze Rzeczy W Życiu Są Za Darmo 🙂
Metdh lekarze nc nie diagnozowali ale rozmawialam z innymi Ibse’sowcami i uiu nich to samo wyglada jak u mnie ze wszystkimi szczegolami.. och rozwolnienia fajktycznie sa okropne ; ) co do duzego brzyucha u mnie to nie razi az tak, ale czuje się strasznie w „srodku” jakbym miala wszystko zaopchane. Mimo ze jem duzo jablek to nie przechodzi z pektynami...
Jedrus, moi rodzice nie woierza w to zejestem chora, uwazaja ze mam chora psychike, wole nic nie mowic bo by mnie do psychiatryka wyslali. A tego bym wolala uniknac, mialam już kilka przykrych rozmowoch. Ostatnio mialam klotnie bo chcialam się przepisac do lekarki która jest wegetarianska to wyskoczyli jak nie wiem. Wiec wiem, ze napenwo nie usiada do kompa by przeczytac chociaz jeden artykul wege.
Daffina grunt wlasniechodzi o to, ze etraz jestem wyjatkowo odstresowana. Medytacje i relaksje prowadze codziennie i na bierzace się tym zajmuje, by zachowac swiezosc psychiki. Poza tym nie mam się czym stresowac, bo zajmuje się rozwojem duchowym i wem na jakiej zasadzie to dziala. Ale niestety objawy wystepuja dalej. Acha i dodam, ze jestemprez wiekszosc czasu zrelaksowana...wiec zwiazki ze stresem raczej odpadaja
[edytowane 29/11/2006 od Wege-Aneta]
ja wyglądałam dosłownie jak w ciąży:/
jak pójdziesz do lekarza, to ten Ci da diagnozę, to i rodzina uwierzy, ze chora jesteś na brzusio a jak jeszcze im powiesz, że to niewyleczalne...
brak stresu(zmniejszenie go raczej ;p) moze dopomóc w zażegnaniu objawów, ale to pewno nie wszystko, różnie pewnie u każdego, indywidualna sprawa.
w necie jest baaardzo duzo artykółów co do tej choroby. Jędruś podał link na całe forum poświęcone tej tematyce. poczytaj sobie itp.
aha, no i to jest [u] zespół jelita drazliwego [/u] nie nadwrażliwego;p
aha i jeszcze jedno. nei kapuję. Twoja rodzina posądza Ci o problemy z głową (każdy je ma;p psych studiuję ;p) i nie wierzy, ześ chora a ten brzucho jak balon to co to niby ma być? głowa? AAAAAAA, bo ty nie masz az taklich objawów, sorki zapomniałam;p;p;p
ja Ci radze ejdnak się do lekarza przejść , nic Ci złego nie zrobi, ten cały tribux co go jadłam przez jaki,s czas poprostu poprawia perystaltykę jelit, to lek specjalnie przypisywany w tej chorobie...okresowo-nie na całe życie 😉 na fotum podanym przez JĘDRUSIA piszą o nim (o tribuksie).
niom...trzyamj się, zdawaj relacje!
Przekonalas mnie troche by isc J może za niedlugo się zwloke z domu. Gorzej mam bo Cieslikowska przyjmuje rzadko popoludniu niestety, we wtorki i cczwartki. We wtorki odpada ,a w czwarki rosnie z czasem u mnie. Szkoda, ze jest nieczynne w soboty bo wtedy z checia bym się przeszla.
Czytalam artykul podany przez Jędrusia J Tak, ale oni uwazaja siebie za normalnych i nie dopuszczaja do siebie takiej mozliwosci J
A pesty cos tam przydalo by się poprawić 😀 hehe
moja druga połówka też to ma (na tle nerwowym, taka pozostałość z politechniki) i od mniej więcje 3 lat jest spokój - uregulowany, nienerwowy tryb życia i nie przejmowanie się codziennymi pierdołami to jedyny sposób, najlepiej gdybyś u boku miała jakąś życzliwą, wyluzowaną, spokojną i ciepłą osobę, po kilku tygodniach zacznie przechodzić zobaczysz, powodzenia
Pomagajcie schroniskom dla koni...np. www.nasza-szkapa.idl.pl www.przystanocalenie.pl
jogurtow staramsie unikac 🙂 tak jak produktow pmlecznych, bo po nich sie nie czuje najlepiej. Jesli juz mam pic to activie. Wiekszosc osob z ktorymi przebywam, zupelnie mnie nie rozumie. Tego, ze zajmuje sie dziwnymi tematykami (typu ezoteryka) lub wlasnie wegetarianizm. Dla nich to niepojete... no, co zrobic 🙂 Chyba trzeba sie pomeczyc, hyba ze odkryje zrodlo tego niepowodzenia organizmu w najblizszej przyszlosci. 😉 pozdrawiam
Praca
Proszę Zaloguj Się lub Rejestracja