Podziel się!Share on Facebook0Pin on Pinterest0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Print this pageEmail this to someone
Powiadomienia
Wyczyść wszystko

Pyszne tofu

23 Wpisy
17 Użytkownicy
0 Reactions
10.3 K Widoki
(@3570)
Eminent Member
Połączone: 19 lat temu
Wpisy: 21
Rozpoczynający temat   [#2161]

Czy może mi ktoś podać jakiś dobry przepis na przyżądzenie tofu. Bo mi nie smakuje a wiem że ludzie to jadają więc musi im smakować.

Cytat
 Asia
(@502)
Reputable Member
Połączone: 21 lat temu
Wpisy: 429

Ja dziś pierwszy raz kupiłam sobie tofu 🙂 w sumie też jestem ciekawa co mozna z niego pysznego wykombinowac....ja posmarowałam sobie na ciemny chlebek razem z pomidorkiem i rzeżuszką 😛 i dobre było 🙂

OdpowiedzCytat
(@3105)
Estimable Member
Połączone: 20 lat temu
Wpisy: 219

Ja jadłam tofu polane słodkim sosem papryczkowym i było pycha.. 😛
Tofu jest w zasadzie bezsmakowe wiec dodaj do niego co lubisz i teoretycznie powinno ci smakować.. 🙂

OdpowiedzCytat
(@1930)
Honorable Member
Wpisy: 669

Sałatka pomidorowa:
1 pomidor (sparzony i obrany ze skórki)
trochę tofu
2 łyżki oliwy
ćwiartka cebulki
sól, pieprz, przyprawy (cząber albo pietruszka albo szczypior albo bazylia - albo kombinacja:) )
mogą być kiełki

Pomidora i tofu pokroić w kostkę, cebulkę w drobną kostkę. Zmieszać wszystko razem i wcinać na zdrowie. Porcja dla 1 osoby. Dorzuciłam już ten i kilka innych przepisów do działu kuchnia, pewnie lada dzień się pojawią.
Polecam też sałatkę grecką:
http://wegetarianie.pl/mod-subjects-viewpage-pageid-148.html

[edytowane 8/4/2007 od kamma]

OdpowiedzCytat
(@1525)
Estimable Member
Wpisy: 164

Wczoraj kupiłam sobie cały zapas tofu , bo mam zamiar eksperymentować 🙂 jak narazie to sprawdził się w roli tradycyjnego "makaronu z serem" 🙂 tzn. Makaron + pokrojone w kostkę tofu (albo rozgniecione widelcem , jak kto woli) posypane cukrem , fruktozą lub czymś co sprawi ,że będzie słodkie.Można dodać cynamonu i skropić cytryną 🙂
A jeśli chodzi o wędzone tofu to jest pyszne do przeróżnych sałatek.Uwielbiam też kroić je w plasterki i kłaść na chlepie , doprawić solą i pieprzem 😛

OdpowiedzCytat
(@3570)
Eminent Member
Wpisy: 21
Rozpoczynający temat  

Dziękuje wszystkim za pomysły. Przy najbliższej wizycie w mieście kupie tofu i będe próbować 🙂

OdpowiedzCytat
(@2013)
Prominent Member
Wpisy: 829

Kotleciki z tofu. W miseczce mieszam sos sojowy, bazylie, papryke, koperek, pieprz i wszystkie przyprawy jakie są pod ręką i marynuje w tym tofu z 15 min. (pokrojone w plastry). Potem obtaczam w jajku i mące i smaże na złocisty kolor. Pycha! Można podawac z ryżem i surówką.

OdpowiedzCytat
(@2541)
Reputable Member
Wpisy: 457

polecam wędzone albo marynowane opaćkane w sosie sojowym, pieprzu ziołowym i mące... smazone na nieglebokim oleju.
albo jakichs tam finezyjnych przyprawach. nie znam sie bo od dwoch dni odkrywam rozkosze doznań z panierowanego tofu.

OdpowiedzCytat
(@2333)
Estimable Member
Wpisy: 165

ja zazwyczaj na śniadanie w weekend robię sobie tofu smażone z cebulką i papryką lub pomidorem + dowolne przyprawy, do tego kawałek chleba z margaryną (Vegan, żeby nie było). Robię też vegańską pizzę na kupnych plackach i jako jeden z dodatków daję czasem tofu. Poza tym na kanapki, wiadomo. Możesz też dodawać do wszelkich "mamałyg" warzywnych czy zapiekanek. Pycha 😀

EDIT: właśnie jem na obiad to http://puszkkka.spinacz.pl/przepis.php3?id=4009 danie
Super 😀

[edytowane 16/4/2007 od natalienne]

OdpowiedzCytat
 xxl
(@3582)
Noble Member
Wpisy: 1730

Tofu ma mnóstwo zastosowań, warto eksperymentować. Uwielbiam tofu z dżemem i miodem, lubię smażone, w sałatkach, w jogurtach (zamiast śmietany), na chlebie, jako dodatek do dań obiadowych. Muszę jeszcze wypróbować na pizzy 🙂

OdpowiedzCytat
(@2333)
Estimable Member

hmm... tofu z dżemem? nie próbowałam, a może warto.
xxl, ale bierzesz do tego dżemu marynowane, wędzone czy naturalne?

OdpowiedzCytat
(@3448)
Estimable Member

Ja nie raz jadłam tofu dodane do przeróżnych sałatek.

OdpowiedzCytat
 xxl
(@3582)
Noble Member
Wpisy: 1730

natalienne - z dżemem jem tofu naturalne, niesmakowe. Na opakowaniu jest napisane 'twarde'. Naprawdę pycha! Zwykle zjadam tofu z dżemem, miodem i słonecznikiem, gdy potrzebuję szybkiego, ale pożywnego i lekkiego śniadania.

OdpowiedzCytat
(@3590)
Reputable Member
Wpisy: 336

zrob sobie tofu sam-to proste.
zagotowujesz mleko sojowe z idrobina soli,dodajesz sok z 3-4 wycisnietych cytryn,chwile czekasz,zawijasz w gaze i znowu czekasz,a pozniej przyprawy i smacznego 🙂

kilka wariantow:
kotleciki z tofu-kroich w paski tofu,polewasz je sosem sojowo-grzybowym,przyprawiasz(curry itd co lubisz)odczekujesz zeby sos i przyprawy wsiakly i na patelnie.

kroisz tofu w kostke,wrzucasz do garnka lub woka z brokulami,po chwili dodajesz baklazan,cebule,przyprawiasz,zalewasz mlekiem kokosowym,podduszasz chwile

na surowo-kroisz w kostke,wrzucasz do salaterki z pomidorami,cebula,ziolami,przyprawiasz

OdpowiedzCytat
(@3534)
Estimable Member
Wpisy: 136

ja stosuję tofu zamiast sera białego:) czyli kanapki, makaron z "serem" i cynamonem, wszelkiego rodzaju sałatki, czasem nawet do tostów wkładam, dobry też zapiekany z pomiidorami i bazylią, no i dzisiaj np zostało mi trochę nie miałąm co z nim zrobić to do spagetti dodałam:)

OdpowiedzCytat
Strona 1 / 2
Udostępnij: