ja gdy ostatnio mialam ochote na cos orzechowo-czekoladowo podobnego to zrobilam wlasnie taki krem z kakao i dodalam zmielone orzechy. wyszlo dobre,z tym,ze ja dodalam jeszcze cynamon,ktory ubostwiam i troche przesadzilam z tym cynamonem,wiec duzo sie zjesc nie dalo ;p
a takie calkiem orzechowe to widzialam tu gdzies kiedys ktos pisal o tym jak robi krem orzechowy,ale nie pamietam czy na forum czy w przepisach. 😛
sorry za beznadziejna skladnie zdan;]
Mam pytanie. Rodzina przywiozła bombonierkę z Tesco. Czekolady nie jem, ale gdyby mnie naszła ochota spróbować to nie mam nic przeciwko. Z tyłu napisane jest "Suitable for vegetarians", bardzo mnie to zdziwiło. Z lekkim niedowierzaniem patrzę na skład i widzę lecytynę sojową. Czytałem, że nie jest do końca wege. Bezpieczne czy nie?
wciąż raczkuję w temacie wegetarianizmu 🙂
Na Zeylanda tylko bywam bo na Fredry ceny jak z kosmosu 😮 zapytam następnym razem 🙂 Kurczę w Czechach mają mnóstwo takich bajerów. Tam jest większy wybór jedzenia dla wegetarian. Tak mi się przynajmniej wydaje 😎
no właśnie! w sklepiku, w którym się zaopatruję mają sporo fanych rzeczy z Czech i ze Słowacji! Dlaczego w Polsce nikt tego w Polsce nie produkuje??? 🙁
Hej wszystkim! Nie pisałam dawno i wolałam zejśc Wam z oczu... Wiadomo... Ale zastanawiam się nad Petitkami z firmy LU. Czy je też można jeśc?? I tak przy okazji: zauważyłam, że wegetarianie bardzo wiele wiedzą o składach różnych produktów i witaminach. :D:D
Fade To Black...
Wybaczcie, ale nie rozumiem waszej postawy 🙂
Słodkość znaczy cukier ( pomijając owoce)
Cukier jak wiadomo ( było już wielokrotnie przemielone na forum) NIE jest wegetariański, do jego produkcji używa się filtrów ze zwęglonych kości zwierząt oraz oleju zwierzęcego ( tu mogę się mylić) do napieniania.
Moim zdaniem Wege= zapomnij o cukrze.
Pewnie z tego samego źródła, co ty swoje - czytam różne fora.
Poza tym, różne organizacje prozwierzęce propagując wegetarianizm drukują nie tylko ulotki, ale i cienkie książeczki, np. "Zeszyt Vivy!" 1 i 2 z podstawowymi informacjami.
Dokładnie informują tam, że wegetarianizm nie polega na jedzeniu ryb i składników odzwierzęcych. Dziwnym trafem nie wymieniono tam jednak cukru jako źródła odzwierzęcych składników, choć wszystkie inne tak.
Organizacji prowadzonej przez weganina chyba nie wypada popełniać takiego błędu?
Poszperałem w internecie na stronach angielskich i polskich, z których wynika, że : cukier buraczany jest dla nas ok, a cukier trzcinowy nie ( tego na świecie produkuje się najwięcej) Do produkcji słodyczy i produktów słodzonych najczęściej używa się cukru trzcinowego.
Nie wiem dalej, jak wygląda sprawa cukru białego. Niektóre źródła, takie jak wikipedia mówią, że cukier biały jest formą cukru buraczanego. Inne, w której zawarte są europejskie wskazania i wymagania cukru podają, że cukier biały również może być trzcinowy. Jestem w rozkroku
Pewną alternatywą obok cukru buraczanego są dla nas słodziki(choć niezdrowe) , syrop klonowy i zbożowy.
Ktosiek- to , że jakaś informacja nie została podana, nie znaczy , że nie jest jak jest 🙂 Myślę, że osobom które zajmowały się tą akcją , po prostu nie chciało się szukać głębiej.
Praca
Proszę Zaloguj Się lub Rejestracja