Podziel się!Share on Facebook0Pin on Pinterest0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Print this pageEmail this to someone
Powiadomienia
Wyczyść wszystko

zamiast cukru

60 Wpisy
24 Użytkownicy
0 Reactions
17.4 K Widoki
(@4016)
Active Member
Połączone: 19 lat temu
Wpisy: 17

Znalazłam na allego melasę trzcinową i buraczaną. W opisie trzcinowej stwierdzono, że jest bardziej wartościowa od buraczanej. Cena wyższa. Jeśli ktoś wie, czy to prawda, czy to li tylko i wyłącznie "chłyt" reklamowy - łapka do góry i chwalić mi siem tu proszem bardzo bardzo;)

OdpowiedzCytat
(@6104)
Noble Member
Połączone: 18 lat temu
Wpisy: 1596

Dzisiaj kupiłam słód jęczmienny, zrobiłam sobie kakao i smakowało dobrze - tzn. tak samo jak z cukrem trzcinowym. Lubię też miód, ale staram się nie używać go do napoi gorących. Super też jest syrop daktylowy i z agawy, ale to raczej do deserów, do napoi nie za bardzo.
Co do słodu jeszcze - czy można nim słodzić gorące potrawy, napoje,budyń podczas gotowania? Nie traci swoich właściwości? I czy wiecie może czy do produkcji słodu dodaje się jakieś składniki dodatkowe? Myślę,że nie , ale wolę się upewnić 😉

OdpowiedzCytat
 Lily
(@464)
Famed Member
Połączone: 21 lat temu
Wpisy: 4163

Hmm, ja używałam słodu jęczmiennego, ale tylko do ciast, bo do napojów to się wg mnie zupełnie nie nadaje. Może miałam jakiś dziwny.
Ostatnio dodałam sporo słodu do ciastek - wyszły twarde jak kamienie 😉 Za to do ciasta typu piernik się sprawdzał.

OdpowiedzCytat
(@6104)
Noble Member

Wiesz, ja póki co próbowałam tylko z kakaem, jutro sprawdzę w herbacie i kawie zbożowej. Dużo lepszy jest wg.mnie syrop klonowy, ale za drogi.

OdpowiedzCytat
 Lily
(@464)
Famed Member
Połączone: 21 lat temu
Wpisy: 4163

Syrop klonowy jest pyszny... Z kawą zbożową słód jest OK, ale tylko jeśli dodam mleka 😉 (a raczej śmietanki sojowej dodawałam)

OdpowiedzCytat
(@6104)
Noble Member

Kawę zbożową piję wyłącznie z mlekiem. Może kupię sobie za jakiś czas syrop klonowy, bo straszna mi ochota przyszła 😉

[edytowane 24/2/2010 od hipiska]

OdpowiedzCytat
(@4993)
Reputable Member
Wpisy: 337

Może kupię sobie za jakiś czas syrop klonowy, bo straszna mi ochota przyszła 😉

Na długo Wam starcza taki syrop klonowy? Bo u nas w sklepie wegetariańskim jest strasznie drogi i myslę, czy w ogóle się opłaca. Czy on tak dużo kosztuje ze względu na jakieś szczególne właściwości czy dlatego że jest importowany?

OdpowiedzCytat
(@5657)
Noble Member
Wpisy: 1236

Na długo Wam starcza taki syrop klonowy? Bo u nas w sklepie wegetariańskim jest strasznie drogi i myslę, czy w ogóle się opłaca. Czy on tak dużo kosztuje ze względu na jakieś szczególne właściwości czy dlatego że jest importowany?

To zależy jak często używasz. Ja kupiłem ponad miesiąc temu i dopiero raz użyłem, bo chciałem sobie odświeżyć smak:). Bardziej smakuje mi syrop niż miód. Jest wegański. Z tego co wiem jest najmniej kaloryczny ze wszystkich słodzików, nawet od miodu.

Kafeteria:

Jakie są właściwości syropu klonowego?
Mówią, że jest afrodyzjakiem. Obok szampana, lubczyku, kopru włoskiego czy dyni zwiększa wrażliwość na bodźce i pobudza zmysły. Badania medyczne potwierdziły, że substancje zawarte w syropie klonowym wpływają na ośrodki seksualne. Syrop klonowy jest mniej energetyczny niż miód. 15 mililitrów syropu klonowego to 50 kalorii, a taka sama ilość miodu to ok. 64 kalorie. Smakołyk ten zawiera ważne dla organizmu składniki odżywcze, jak cukier (głównie), aminokwasy, kwasy organiczne, związki aromatyczne, hormony, ale także takie witaminy jak: tiamina (witamina B1), ryboflawina (B2), kwas pantotenowy (B5), pirydoksyna (B6), niacyna, biotyna i kwas foliowy, witamina A oraz następujące składniki mineralne: sód, potas, wapń, magnez, fosfor, żelazo, cynk, miedź, cyna. Syrop klonowy nie zawiera tłuszczu.

W sklepach wegetariańskich lub ze zdrową żywnością wszystko jest droższe. W Bydgoszczy syrop moge dostać tylko w Realu i tam też kupuje. Do wybrou są ceny 19 lub 22 zł za 250 ml. Produkt sprowadzany jest z Kanady więc cena jest odbiciem kosztów.

OdpowiedzCytat
(@6104)
Noble Member

Słód jęczmienny okazał się chybionym zakupem;-/ Smakuje mi jedynie z kakaem, do innych rzeczy kompletnie NIE. Nadaje dziwny, goryczkowaty smak , jego specyficzny zapach też mi nie odpowiada. Polecam natomiast syrop daktylowy ( pyszny,ale nie do słodzenia kawy i herbaty) oraz syrop z agawy.
Co do syropu klonowego - jeżeli o mnie chodzi to na długo mi nie starcza, dlatego też jest dla mnie zbyt drogi 😛

OdpowiedzCytat
(@6104)
Noble Member

A co myślicie o fruktozie? Jak smakuje? Do czego się nadaje?

OdpowiedzCytat
(@8602)
Estimable Member
Połączone: 17 lat temu
Wpisy: 115

Fruktozą nie słodźcie. W nadmiernej ilości jest szkodliwa (nawet taka z surowych owoców). Lepsza już sacharoza (czyli cukier, ważne by był nierafinowany), bo organizm musi się trochę wysilić, żeby ją sobie porozkładać i wyciągnąć z niej czego mu trzeba.

Ja cukru używam bardzo mało. Jeśli już to nierafinowany trzcinowy. I syrop klonowy. Przymierzam się do potestowania stewii.

OdpowiedzCytat
(@4322)
Estimable Member
Wpisy: 235

Fruktoza jest strasznie słodka. 😉
Ja, jeżeli juz coś słodzę to cukrem trzcinowym . ; )

OdpowiedzCytat
(@4993)
Reputable Member

A ja jednak pozostanę przy miodzie, eksperymenty są czasem zbyt kosztowne i niekiedy chybione. U mnie miód(zwłaszcza spadziowy) zdał każdy test 😀

OdpowiedzCytat
(@6104)
Noble Member

Tylko, że miodu nie powinno się dodawać do gorących napoi....

OdpowiedzCytat
(@4993)
Reputable Member

Tylko, że miodu nie powinno się dodawać do gorących napoi....

No tak, ale u mnie to nie problem. Nie wyobrażam sobie słodzić jakiegoolwiek gorącego napoju. Słodzić herbatę? Fujjjj :rotfl:

[edytowane 6/3/2010 przez greene]

OdpowiedzCytat
Strona 3 / 4
Udostępnij: