Wyszperałam coś fantastycznego i chciałam się z Wami podzielić:
http://www.youtube.com/watch?v=JMY_QMIy8pM&mode=related&search=
Co prawda film jest w języku obcym, ale nie jest aż tak żle, zeby nie zrozumieć o co chodzi 😉
Przy okazji, jeżeli ktoś chciałby skorzystać z przepisu, kale to rodzaj kapusty. Można ją zastąpić kapustą włoską lub pekińską 🙂
[url=http://www.forumveg.webd.pl] [img]http://www.forumveg.webd.pl/album_pic.htm?pic_id=321[/img] [/url]
Cukier można zastąpić jakimś słodem, daktylowy, albo z agawy najzdrowszy
Muszę poszukać w sklepie takich słodkich wynalazków i przeliczyć opłacalnośc ekonomiczną stosowania tego rodzaju słodzików :red:
no to gorzej 😉 biały zawsze wyjdzie taniej. Chyba w miarę wyjdzie trzcinowy, albo fruktoza. Chyba, że niedużo słodzisz, to słód jęczmienny, albo melasa.
No więc tak :
Wlewasz do garnka trzy i pół szklanki wody, sok do smaku najlepiej zagęszczony (Ja dodaję cały słoiczek, taki po dźemie wiśni w syropie własnym. Zostały mi jeszcze z zapasów zimowych). Następnie dosładzasz cukrem albo innym słodzikiem w zależności od tego jak bardzo chcesz mieć słodki kisiel. Ja sypię cztery czubate łyżeczki od herbaty cukru zwykłego. Całość gotujesz jedną minutę licząc od chwili zagotowania. W tym czasie w szklance wody rozpuszczasz mieszając cztery czubate łyżki stołowe mąki ziemniaczanej. Gdy zawiesina będzie dokładnie wymieszana a woda z sokiem i cukrem chwilę się przegotuje to zmniejszasz gaz i powoli wlewasz zawiesinę ziemniaczaną do garnka całość ciągle mieszając. Za chwilę zawartość w garnku powinna zgęstnieć i gdy to się stanie czekasz (cały czas mieszasz) aż kisiel sie zagotuje. Dobrze jest aby jeszcze z minutkę sie pogotował a po tym czasie wyłączasz gaz i rozlewasz gorący do salaterek. Po wystygnęciu możesz dodać bitą śmietanę lub jakieś owoce. Życzę Ci smacznego 😛
[img] [/img]
Praca
Proszę Zaloguj Się lub Rejestracja