Podziel się!Share on Facebook0Pin on Pinterest0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Print this pageEmail this to someone

vegotowanie na ekranie  

  RSS

Apulejusz
bywalec
Dołączył: 18 lat  temu
Posty: 124
29/04/2007 2:33 pm  

Wyszperałam coś fantastycznego i chciałam się z Wami podzielić:

http://www.youtube.com/watch?v=JMY_QMIy8pM&mode=related&search=

Co prawda film jest w języku obcym, ale nie jest aż tak żle, zeby nie zrozumieć o co chodzi 😉
Przy okazji, jeżeli ktoś chciałby skorzystać z przepisu, kale to rodzaj kapusty. Można ją zastąpić kapustą włoską lub pekińską 🙂

[url=http://www.forumveg.webd.pl] [img]http://www.forumveg.webd.pl/album_pic.htm?pic_id=321[/img] [/url]


OdpowiedzCytat
Dyzio
stały bywalec
Dołączył: 16 lat  temu
Posty: 615
19/05/2009 4:49 pm  

A ja się nauczyłem gotować kisiel z mąki ziemniaczanej, z dodatkiem słodkich owoców i niestety cukru. Ale jest pyszny 😛


OdpowiedzCytat
Psubrat
bywalec
Dołączył: 16 lat  temu
Posty: 114
21/05/2009 9:23 pm  

Cukier można zastąpić jakimś słodem, daktylowy, albo z agawy najzdrowszy

www.evergreen.pl


OdpowiedzCytat
Dyzio
stały bywalec
Dołączył: 16 lat  temu
Posty: 615
22/05/2009 12:19 am  

Muszę poszukać w sklepie takich słodkich wynalazków i przeliczyć opłacalnośc ekonomiczną stosowania tego rodzaju słodzików :red:


OdpowiedzCytat
Psubrat
bywalec
Dołączył: 16 lat  temu
Posty: 114
22/05/2009 3:49 pm  

Muszę poszukać w sklepie takich słodkich wynalazków i przeliczyć opłacalnośc ekonomiczną stosowania tego rodzaju słodzików :red:

no to gorzej 😉 biały zawsze wyjdzie taniej. Chyba w miarę wyjdzie trzcinowy, albo fruktoza. Chyba, że niedużo słodzisz, to słód jęczmienny, albo melasa.

www.evergreen.pl


OdpowiedzCytat
Dyzio
stały bywalec
Dołączył: 16 lat  temu
Posty: 615
22/05/2009 9:24 pm  

Na litr kisielu sypię cztery czubate łyżeczki od herbaty 😛


OdpowiedzCytat
BringMySoul
forumowicz
Dołączył: 16 lat  temu
Posty: 20
26/05/2009 12:53 am  

Dyziooo
Naum mję tego kisielu.^^ ;D


OdpowiedzCytat
Dyzio
stały bywalec
Dołączył: 16 lat  temu
Posty: 615
26/05/2009 2:52 am  

No więc tak :
Wlewasz do garnka trzy i pół szklanki wody, sok do smaku najlepiej zagęszczony (Ja dodaję cały słoiczek, taki po dźemie wiśni w syropie własnym. Zostały mi jeszcze z zapasów zimowych). Następnie dosładzasz cukrem albo innym słodzikiem w zależności od tego jak bardzo chcesz mieć słodki kisiel. Ja sypię cztery czubate łyżeczki od herbaty cukru zwykłego. Całość gotujesz jedną minutę licząc od chwili zagotowania. W tym czasie w szklance wody rozpuszczasz mieszając cztery czubate łyżki stołowe mąki ziemniaczanej. Gdy zawiesina będzie dokładnie wymieszana a woda z sokiem i cukrem chwilę się przegotuje to zmniejszasz gaz i powoli wlewasz zawiesinę ziemniaczaną do garnka całość ciągle mieszając. Za chwilę zawartość w garnku powinna zgęstnieć i gdy to się stanie czekasz (cały czas mieszasz) aż kisiel sie zagotuje. Dobrze jest aby jeszcze z minutkę sie pogotował a po tym czasie wyłączasz gaz i rozlewasz gorący do salaterek. Po wystygnęciu możesz dodać bitą śmietanę lub jakieś owoce. Życzę Ci smacznego 😛
[img] [/img]


OdpowiedzCytat
  
Praca