Podziel się!Share on Facebook0Pin on Pinterest0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Print this pageEmail this to someone

Wasze ulubione zioła  

Strona 3 / 4 Wstecz Następny
  RSS

tru
 tru
stały bywalec
Dołączył: 15 lat  temu
Posty: 872
14/04/2011 10:57 pm  

Lubię kupować różne zioła ale takie dyżurne w słoiczkach mam najważniejsze:
- bazylia i oregano do dań pomidorowych,
- lubczyk do zup,
(zrobiłem kopiuj-wklej z góry 🙂 bo to podstawa, sosy pomidorowe u mnie nie istnieją bez oregano i bazylii tak jak zupa bez lubczyku)
poza tym do zup:
- ziele angielskie
- liść laurowy


OdpowiedzCytat
eRZet
weteran forum
Dołączył: 11 lat  temu
Posty: 1839
14/04/2011 11:56 pm  

O, super temat! 🙂

Ja też jestem Z(io)ŁOżercą!

Ostatnio wkręciła mi się masala. Używam jej do każdej potrawy. Ale to tylko zauroczenie i chyba za jakiś czas mi przejdzie. Poza tym uwielbiam pieprz, sól, cząber, lubczyk, majeranek, paprykę, gałkę muszkatołową, kurkumę, cynamon, liść laurowy, ziele angielskie, zioła prowansalskie, bazylię, oregano i... pewnie coś pominąłem.

Oczywiście nie każda pasuje do wszystkiego, ale do zupy trafia jakieś 80% z nich 😛

Strefa rokendrola wolna od Angola, środa/czwartek godzina 0.00 w radiowej Trójce


OdpowiedzCytat
Lily
 Lily
Famed Member
Dołączył: 16 lat  temu
Posty: 4164
15/04/2011 12:02 am  

A ja odkryłam, że bez czarnego pieprzu nie ma dla mnie kuchni 😛

http://szydelkoikoraliki.blogspot.com


OdpowiedzCytat
cienkun
rada starszych
Dołączył: 11 lat  temu
Posty: 2718
15/04/2011 12:33 am  

Jakbym miał wytypować jedno ulubione zioło to musiałbym się mocno zastanowić...\\
Chyba lisć melisy. Ze względu na mnogość zastosowań.
A z przypraw to mieszanka zwana ziołami prowansalskimi. (do makaronów 😛 )
A jeszcze pieprz cytrynowy do naleśników 😛


OdpowiedzCytat
sunflower_ren
bywalec
Dołączył: 12 lat  temu
Posty: 382
15/04/2011 3:08 am  

Też uwielbiam przyprawy 🙂 najbardziej:
- bazylia i oregano (gł. tam gdzie coś pomidorowego, wiadomo)
- do zup: ziele angielskie, liść laurowy, no i pieprz czarny, który tak w sumie daję chyba wszędzie 😛
- cynamon (śniadania kaszkowe/owsiankowe z bakaliami oraz z dodatkiem imbiru, gałki muszkatołowej, curry do zup np. soczewicowych)
- no i curry do wyżej wspomianych zup, poza tym różne ryże, gulasze itp.
- aaa, no i chili! uwielbiam pikantne 😎

Poza tym większość dań posypuję natką 🙂


OdpowiedzCytat
vegesmile
bywalec
Dołączył: 13 lat  temu
Posty: 224
03/09/2011 9:01 pm  

W końcu widzę wielu miłośników mięty 😛 Wiedzieliście, że niektórzy jej nienawidzą ?! To dla mnie dziwne 🙂
Ale jam tu w tym temacie z jednym pytaniem: gdzie kupujecie zioła do domowego ogródka? Te z supermarketów, a nawet sadzonki z rynku od razu u mnie marnieją.. Tydzień, góra dwa i z okazałego krzaczka o dużych listkach pozostaje jedna marna gałązka! Jestem ziołobójcą :(( Marzy mi się bujny domowy ogródek i świeże zioła do każdej potrawy. Jak to osiągnąć? Pomożecie? 😮

jestem lewakiem.


OdpowiedzCytat
Blueberry
bywalec
Dołączył: 12 lat  temu
Posty: 287
05/09/2011 8:55 pm  

W końcu widzę wielu miłośników mięty 😛 Wiedzieliście, że niektórzy jej nienawidzą ?! To dla mnie dziwne 🙂

Ja nie cierpię mięty!! Ałeeee!! Fuuuuj!! 😉
Ale mogę zrozumieć, że niektórym jej smak odpowiada. W końcu każdy ma własne upodobania. 😉

A co do ziół, które lubię, to do wszystkiego wrzucam majeranek lub natkę pietruszki. Poza tym mam upodobanie do liścia laurowego, lubczyku, cząbru, koperku, liścia laurowego. A i do czubrycy.
A z tych bardziej orientalnych to cynamon, imbir, gałka muszkatołowa... O tak, cynamon, duuużo cynamonu 🙂
Jeśli chodzi natomiast o przyprawy nieziołowe i nieproszkowane, to kocham czosnek. Wszędzie, gdzie mogę, wrzucam czosnek 🙂

Trawożerca


OdpowiedzCytat
Margarita
początkujący
Dołączył: 12 lat  temu
Posty: 15
08/09/2011 2:53 pm  

O taaak cynamon 🙂 to jest to 🙂
Lubie też koperek, natkę pietruszki, zioła prowansalskie, majeranek

A do czego stosujesz cząber? 😉


OdpowiedzCytat
kazik84
bywalec
Dołączył: 15 lat  temu
Posty: 161
21/09/2011 12:00 am  

Namiętnie stosuję koperek i pietruszkę do czego się da. Pietruszkę mam swoją w skrzynce na parapecie. Koperek od mamy z ogródka zamrożony.

Poza tym uwielbiam bazylię (mam w doniczce) oraz oregano (mam ususzone od mamy z ogródka).

Nasiona kupuję w sklepie ogrodniczym.

Z innych często używam:
- cząber - do fasoli
- majeranek - do grochu, fasoli
- kminek - do dań z makaronu i ryżu


OdpowiedzCytat
Blueberry
bywalec
Dołączył: 12 lat  temu
Posty: 287
21/09/2011 12:54 am  

Ja cząbru najczęściej używam do past kanapkowych i do gulaszów warzywnych 😛

Trawożerca


OdpowiedzCytat
eRZet
weteran forum
Dołączył: 11 lat  temu
Posty: 1839
21/09/2011 12:21 pm  

Cząber z ziemniakami dobrze się komponuje 🙂

Strefa rokendrola wolna od Angola, środa/czwartek godzina 0.00 w radiowej Trójce


OdpowiedzCytat
Kielki_net
początkujący
Dołączył: 10 lat  temu
Posty: 10
13/10/2011 12:05 am  

Oregano do pomidorków,oraz lubczyk jako przyprawa do różnych zup. To moje ulubione zioła.


OdpowiedzCytat
eRZet
weteran forum
Dołączył: 11 lat  temu
Posty: 1839
27/11/2012 6:38 pm  

Ostatnio zakochałem się w rozmarynie. Robię na przykład kotlety z soczewicy z panierką z mąki i rozmarynu. Jest wspaniały i pachnie bosko!

Strefa rokendrola wolna od Angola, środa/czwartek godzina 0.00 w radiowej Trójce


OdpowiedzCytat
Samanya
bywalec
Dołączył: 9 lat  temu
Posty: 497
27/11/2012 6:48 pm  

Praktycznie wszystko co jem "na słono" przyprawiam ziołami prowansalskimi.
Używam też kurkumy bo ładnie koloruje i curry.
I oczywiście

cynamon, duuużo cynamonu

🙂


OdpowiedzCytat
OlaS
 OlaS
rozmówca
Dołączył: 11 lat  temu
Posty: 75
06/12/2012 11:51 pm  

Moje ulubione zioła:
-bazylia, najlepiej świeża,
-oregano,
-tymianek,
-zioła prowansalskie,
-majeranek,

cząbru jeszcze nie używałam, ale jutro biegnę po te zioła do sklepu 🙂

z przypraw uwielbiam czarny pieprz i mielone chilli, wszędzie gdzie mogę to dodaję czosnek i cebulę :rotfl:

[edytowane 6/12/2012 przez OlaS]


OdpowiedzCytat
Strona 3 / 4 Wstecz Następny
  
Praca