Podziel się!Share on Facebook0Pin on Pinterest0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Print this pageEmail this to someone
Powiadomienia
Wyczyść wszystko

Zielona herbata

27 Wpisy
20 Użytkownicy
0 Reactions
11.4 K Widoki
(@6000)
Active Member
Połączone: 18 lat temu
Wpisy: 7

A moją ulubioną jest zielona z mandarynką i pomarańczą Liptona właśnie, no cóż 😎

mniam, mniam 🙄

OdpowiedzCytat
(@5073)
Noble Member
Połączone: 19 lat temu
Wpisy: 1576

To powiedz mi Loviiso ile dokladnie minut muszę odczekać żeby temperatura wody po ugotowaniu spadła o 5 stopni ? 😮

OdpowiedzCytat
 Lily
(@464)
Famed Member
Połączone: 21 lat temu
Wpisy: 4163

Wszystkie zielone herbaty zaparza się w zależności od gatunku przegotowaną wodą, schładzana w oddzielnym dzbanku o temperaturze 60-85 C.

Mocniejsze gatunki o zdecydowanym smaku zalewa się wodą o temperaturze 75 - 85 stopni, delikatniejsze - gatunki zielonej herbaty zalewamy wodą od 60 do 75 stopni. Woda w 3-4 minuty po zagotowaniu osiąga temperaturę 90 stopni, a w 12 minut po przegotowaniu woda osiąga temperaturę 75 stopni.

OdpowiedzCytat
(@5749)
Reputable Member
Wpisy: 363

ja jakoś za zieloną nie przepadam, za Liptonem to już na pewno hehe, uwielbiam za to rooibosa i czerwone herbaty, chociaż ostatni pije sekretną mieszankę różnych herbat 😛

OdpowiedzCytat
(@5997)
New Member
Wpisy: 1

ja jak piłam zieloną herbatę to ciągle goniło mnie do toalety... 🙁
teraz to pijam tylko wodę niegazowaną... 😛

OdpowiedzCytat
 Ayna
(@4809)
Noble Member
Wpisy: 1022

A moją ulubioną jest zielona z mandarynką i pomarańczą Liptona właśnie, no cóż 😎

Ja też właśnie tę i jeszcze miętową zieloną Liptona zaliczałam do swoich ulubionych ......
Może ktoś zna inne marki które są choć trochę podobne w smaku do niechlubnego Unilevera ?

OdpowiedzCytat
(@5720)
Honorable Member
Wpisy: 580

Kocham z cytrynka i piję i chyba za chwil pięć skocze sobie ją zaparzyć 🙂

OdpowiedzCytat
(@1141)
Estimable Member
Połączone: 21 lat temu
Wpisy: 236

Stanio, zieloną zaparza się w 95st i tylko przez 3 minuty bo potem jest gorzka

Hm... Moim skromnym zdaniem nie do końca tak jest. Pierwszy raz zaparzana zielona herbata powinna być zalewana wodą o temperaturze około 70 stopni. Potem te "fusy" można zalać drugi, a nawet trzeci raz - już wrzątkiem. Mi osobiście najbardziej smakuje ta z drugiego "zaparzenia".

OdpowiedzCytat
(@5068)
Honorable Member
Wpisy: 637

Stanio, zieloną zaparza się w 95st i tylko przez 3 minuty bo potem jest gorzka

Hm... Moim skromnym zdaniem nie do końca tak jest. Pierwszy raz zaparzana zielona herbata powinna być zalewana wodą o temperaturze około 70 stopni. Potem te "fusy" można zalać drugi, a nawet trzeci raz - już wrzątkiem. Mi osobiście najbardziej smakuje ta z drugiego "zaparzenia".

Ale ja mówię o tej w torebkach a nie jakiejś fusiastej

[edytowane 5/1/2009 od Loviisa-chan]

OdpowiedzCytat
(@6946)
Honorable Member
Wpisy: 615

Czas odpocząć od komutera. Zapraszam wszystkich na zieloną herbatę. Smacznego 🙂

OdpowiedzCytat
(@6356)
Estimable Member
Wpisy: 230

Zielona herbate pije, ale rzadko- po prostu mi nie smakuje:P Wole inna, jakas ziolowa- ostatnio odkrtlam pokrzywe:] No i lubie tez pomaranczowa z cynamonem- specyfik z biedronki:P

OdpowiedzCytat
(@7815)
Active Member
Połączone: 17 lat temu
Wpisy: 19

Smaczna ta herbatka pomarańczowa? Chciałam ja kupić, ale w końcu zrezygnowałam, jakos mnie nie przekonała chyba 🙂

OdpowiedzCytat
Strona 2 / 2
Udostępnij: