Prosze o poradę - jaki środek spoż. jest najskuteczniejszym środkiem zastępczym jeśli chodzi o niestosowane i niespożywane przeze mnie jajka. Chodzi mi o zastępowanie jajek, które jednak mają wlasciwosci spulchniajace i "sklejajace" co przydaje sie w ciastach. Niektóre wypieki się doskonale bez nich obywaja, ale niektore nieco odczuwaja ich brak. Prosze o w miare konkretne odpowiedzi. Dziekuje. Sprawa pilna:)
Możesz kupić sobie specyfik ,który zastępuje jajka w pieczeniu i gotowaniu .. można go kupić w niektórych sklepach lub supermarketach (tu cześciej) cena wacha sie od 6-9zł http://e-zdrowie.abc24.pl/default.asp?kat=18958&pro=115776
można też pewnie coś znalesć w sklepach ze zdrową żywnością ..
I'm so sick of fights I hate them .. Come on let me hold you touch you feel you
a nie mozna jesc smazonego, bo podgrzany olej jest rakotworczy, ze juz nie wspomne o kalorycznosci
Można byle z umiarem i wiedzą na czym można smazyć: do dłuższego smażenia najlepsze sa tłuszcze nasycone, kokosowy i palmowy.
Kalorycczne hoho duuuzo by sie znalazlo orzechy suszone owocki ciacha...ale to tylko kwestia zebrac sie i na rowerek i spalić! i jeść znowu:)
ja tam jestem przy prostej i nieskomplikoweanej mące sojowej, na przykład do placków różnego rodzaju (ostatnio opatentowałam jabłkowe i pieczarkowo-cebulowe) 😀
a ten specyfik o którym wspomniała elis to chyba średnio dobre rozwiązanie 😉
Skład: mąka kukurydziana, serwatka suszona, białko sojowe, lecytyna, skrobia, kurkuma.
chyba nie po to chce się mieć ciasto/naleśniki/coś innego bez jajek zeby za to było z serwatką, o lecytynie nie wpominając 😉
nalesniki : maka (nie wiem jaka to,ale na pewno nie normalna) mleko kwiatowe (taka sobie nazwe wymyslilam,nie jest to sojowe,tylko z jakis roslin) syrop klonowy, olej jadalny, aromat waniliowy... i to wszytko, naliesniki sa pyszne, nie odbiegaja ani konsystencja ani smakiem od tych tradycyjnych, taki sam przepis jest na gofry.
w sumie taki sam przepis rowniez sie sprawdza w przypadku ciasta czekoladowego, dodajemy tylko kakao ( oczywiscie inne proporcje ) 🙂 i muffiny, w wersji czekoladowej, lub z jablkami i rodzynkami.
nie ma ani jajek,ani cukru,ani margaryny 🙂
🙂 tylko nie wiem jak z tymi proporcjami, zeby ciasto nie przyklejalo sie do gofrownicy....hmmm, musisz metoda prob i bledow podazac, a jak Ci sie juz uda opatnetowac sposob, czekamy na przepis 🙂 ja robilam tylko dwa razy i raz wyszly suuuper, drugi raz sie przyklejaly.....i za nic nie pamietam ile tego bylo za pierwszym razem.
Praca
Proszę Zaloguj Się lub Rejestracja