Podziel się!Share on Facebook0Pin on Pinterest0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Print this pageEmail this to someone

Ciasta - jak zastąpić jajka  

Strona 2 / 2 Wstecz
  RSS

hipiska
weteran forum
Dołączył: 14 lat  temu
Posty: 1596
12/07/2009 2:18 am  

do ciasta nalesnikowego możesz dodać trochę zmielonego lnu(ma właściwości "sklejające"), i wbrew pozorom naleśniki bez mleka, jajek i na mące razowej smakują wyśmienicie

Jaga, czy mogłabyś podać mi przepis?

Ilekroć zwalczałem pokusę było to piękne, ale kiedy pokusie ulegałem, było po stokroć piękniejsze


OdpowiedzCytat
JAGA
 JAGA
forumowy expert
Dołączył: 17 lat  temu
Posty: 1385
12/07/2009 2:37 am  

Nie podam Ci przepisu Hipisko- bo chyba już z 2 lata nie robiłam naleśników. Poza tym z tym lnem to wychodziło różnie...jak się dodało go za dużo...to naleśniki były mokre i "glutowate". Nigdy też nie robiłam ich wg stałych proporcji.
Ale może to Ci się przyda: http://www.puszka.pl/txt/bez_jajek.jsp


OdpowiedzCytat
hipiska
weteran forum
Dołączył: 14 lat  temu
Posty: 1596
12/07/2009 2:44 am  

Ok, Jaga dzięki;-) Wiesz, ja jem jajka, ale tak zachęciłaś mnie tym, że naleśniki bez nich są dobre, że postanowiłam spróbować 😉

Ilekroć zwalczałem pokusę było to piękne, ale kiedy pokusie ulegałem, było po stokroć piękniejsze


OdpowiedzCytat
xxl
 xxl
weteran forum
Dołączył: 15 lat  temu
Posty: 1730
12/07/2009 3:44 am  

W sumie do naleśników nie potrzeba żadnego substytutu jajek, wystarczy sama woda + mąka + sól + kapka tłuszczu. Proporcje? U mnie zawsze na oko, po paru próbach można już ustalić swoją ulubioną i najłatwiejszą w przygotowaniu konsystencję 😛 I zawsze są dobre 🙂 Zwłaszcza po dodaniu nieco kakao i mielonego maku 😎

http://www.explosm.net/comics/random/


OdpowiedzCytat
hipiska
weteran forum
Dołączył: 14 lat  temu
Posty: 1596
03/02/2014 10:25 pm  

Chciałabym zrobić sobie placek owiany.
Przepis jest taki, że namoczone płatki miksuje się z czym tam się chce (bakaliami, orzechami) albo saute po prostu i jajkiem. Następnie piecze.

Chciałabym ominąć jajko i nie wiem czy lepsze będzie do tego zrobienie kleiku ze zmielonego siemienia czy może mąki kukurydzianej?
Co byście polecili? Może macie jakieś doświadczenia w pieczeniu takowego placka? 😉

Z góry dzięki za odpowiedzi!

Ilekroć zwalczałem pokusę było to piękne, ale kiedy pokusie ulegałem, było po stokroć piękniejsze


OdpowiedzCytat
cienkun
rada starszych
Dołączył: 11 lat  temu
Posty: 2718
04/02/2014 12:39 am  

Mąkę kukurydzianą bym użył. Bardzo dobrze spaja, niestety smak się zmieni. Trochę.


OdpowiedzCytat
hipiska
weteran forum
Dołączył: 14 lat  temu
Posty: 1596
04/02/2014 1:07 am  

Ale wymieszać ją wcześniej z wodą czy na sucho do masy?

Ilekroć zwalczałem pokusę było to piękne, ale kiedy pokusie ulegałem, było po stokroć piękniejsze


OdpowiedzCytat
cienkun
rada starszych
Dołączył: 11 lat  temu
Posty: 2718
04/02/2014 1:11 am  

Najpierw spróbuj dodać bez wody i wymieszać, a jak będzie za suche, to dolej wody.
Swoją drogą, to już namoczone płatki spajają, więc pewnie nie będzie trzeba dużo jej.
Pokombinuj aż konsystencja i spoistość będzie odpowiednia.


OdpowiedzCytat
hipiska
weteran forum
Dołączył: 14 lat  temu
Posty: 1596
04/02/2014 2:13 am  

Właściwie nigdy nie trzymam się przepisów, ale ostatnio eksperymenty wychodzą mi średnio ;).

Generalnie jem jajka, ale chciałabym spróbować zrobić to ciacho bez.
Kiedyś jako spoiwa używałam zmiksowanych bananów, dobrze działały, ale wtedy właściwie wychodzi ciasto bananowe, a nie owsiane, a chciałabym owsiane, typowo owsiane.

Najbardziej mi się marzy żeby odtworzyć jakoś baton witalny consonni w domowych warunkach, ale jakoś mi nie wychodzi ;).

http://www.consonni.pl/index.php?option=com_k2&view=item&id=173:baton-witalny&Itemid=213

Ilekroć zwalczałem pokusę było to piękne, ale kiedy pokusie ulegałem, było po stokroć piękniejsze


OdpowiedzCytat
Strona 2 / 2 Wstecz
  
Praca