Podziel się!Share on Facebook0Pin on Pinterest0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Print this pageEmail this to someone

Mleczna czekolada...  

  RSS

waszakicia
stały bywalec
Dołączył: 16 lat  temu
Posty: 606
24/06/2007 6:45 pm  

Jedyne za czym tęsknie to mleczna czekolada...
Strasznie bym sobie zjadła kawałek..
Ale nie zrobie tego...
kto ma jakiś pomysł żeby wyleczyć mnie z tej chęci...
mam na mysli jakiś przepis (wegański).

[edytowane 24/6/2007 od waszakicia]


OdpowiedzCytat
vegetena
stały bywalec
Dołączył: 16 lat  temu
Posty: 964
24/06/2007 7:13 pm  

Ja mam! Kup sobie czekoladę Lindt 70% kakao (wegańska), zmiel :), dodaj wg uznania, nie za dużo mleka sojowego (najlepiej w proszku, ale te co widzę w sklepach nie są wege), ew. cukru, wstaw na kilka godzin do zamrażarki. Mniam
Nie martw się, też kiedyś miałam na to ochotę i udało mi się ją podleczyć cukrem trzcinowym. Pycha, codziennie wcinam.

[edytowane 24/6/2007 od vegetena]


OdpowiedzCytat
waszakicia
stały bywalec
Dołączył: 16 lat  temu
Posty: 606
25/06/2007 12:18 am  

Dzięki za przepis.
A cukier trzcinowy gdzie można nabyc?
Jesz go tak po prostu na sucho?
Jest aż tak dobry?

A w tej czekoladzie nie ma lecytyny?

[edytowane 24/6/2007 od waszakicia]


OdpowiedzCytat
vegetena
stały bywalec
Dołączył: 16 lat  temu
Posty: 964
25/06/2007 12:37 am  

Cukier trzcinowy myślę że jest w każdym sklepie, przynajmniej u mnie. W czekoladzie nie ma lecytyny ani nic niewegańskiego, jednak zakład używa tych produktów. Nic niepożądanego nie powinno się dostać, zresztą codziennie sie zjada takie rzeczy. Cukier trzcinowy jem na sucho, czasami kandyzowany (ok 7 zł, ale warty ceny) i taki zwykły nierafinowany (trzy, cztery zł.). Możesz też posypać nim chleb - pycha.


OdpowiedzCytat
Lily
 Lily
Famed Member
Dołączył: 17 lat  temu
Posty: 4164
25/06/2007 4:22 am  

[url] http://www.pyszneizdrowe.pl/index.php?p1462,czekolada-gorzka-z-nadzieniem-truflowym-eko-100g-rapunzel
[/url]
Co Ty na to?

http://szydelkoikoraliki.blogspot.com


OdpowiedzCytat
waszakicia
stały bywalec
Dołączył: 16 lat  temu
Posty: 606
26/06/2007 9:01 pm  

Lily wyskoczyło mi ze strona o danym adresie nie istnieje.


OdpowiedzCytat
ptakbezglowy
bywalec
Dołączył: 16 lat  temu
Posty: 457
02/07/2007 1:21 am  

cały czas obmyślam wegańską czekoladę.
mozesz dodać co zechcesz- mleko sojowe, mleko kokosowe, na jogurtowy posmak jest dobry sok marchwiowy- to własnie dzięki niemu mleko truskawkowe alpro soya ma silnie jogurtowy posmak. dla polepszenia jakości cynamon czy gałka muszkatołowa.
zrobienie doskonałych słodyczy bez mleka to drobiazg- wegańskie puddingi o tym świadczą.

a ja proszę o jakieś wegańskie czekoladowo gorące doświadczenia.:)

[edytowane 1/7/2007 przez ptakbezglowy]


OdpowiedzCytat
Lily
 Lily
Famed Member
Dołączył: 17 lat  temu
Posty: 4164
02/07/2007 2:18 pm  

Jak podawałam linka to czekolada była w sprzedaży, teraz już nie ma, jak widzę...
Jest tylko taka: [url] http://www.pyszneizdrowe.pl/index.php?p1508,czekolada-instant-eko-400g-centre-de-cafeologie[/url]

[edytowane 2/7/2007 przez Lily]

http://szydelkoikoraliki.blogspot.com


OdpowiedzCytat
ptakbezglowy
bywalec
Dołączył: 16 lat  temu
Posty: 457
02/07/2007 8:12 pm  

Wprawdzie nie jest wegańska, ale może akurat niewegan zainteresuje czekolada również bez żadnych syntetycznych dodatków, emulgatorów, etc. - skład: nierafinowany cukier trzcinowy, masa kakaowa i masło kakaowe, pełnotłuste mleko w proszku, mielone orzechy laskowe, mielona wanilia. Jest to ekologiczna czekolada mleczna sprawiedliwego handlu. Smak rewelacyjny, nieporównywalny do powszechnie dostępnych czekolad. Cena niestety też - tabliczka ok. 9 zł. Serdecznie polecam.

hm. w San Marino w cukierniach chyba było coś podobnego... mnie bardzo interesuje... mogę prosić o link? czekolada z etycznego handlu, no no. Może to mleko od wedyjskich krów, ech.

lecytyna sojowa zastępuje masło kakaowe w wyrobie czekolady.


OdpowiedzCytat
obłudna
bywalec
Dołączył: 16 lat  temu
Posty: 178
02/07/2007 8:27 pm  

http://www.sprawiedliwy-handel.pl/sklep/?p=p_26&sName=Na-slodko
pewnie o to chodzilo ;]


OdpowiedzCytat
fabryka_slow
bywalec
Dołączył: 16 lat  temu
Posty: 294
03/07/2007 2:18 am  

moja czekoladowa papka sprowadza sie do połączenia dużej ilości kakao z olejem, woda mineralna i cukrem pudrem. Bez podgrzewania, tylko wymieszane. Więcej niż 2 łyżeczki do herbaty zjeść sie nie da, bo słodkie i intensywnie czekoladowe, ale apetyt na ten słodycz zaspokaja u mnie w 100%. (:

koskaan


OdpowiedzCytat
  
Praca