Mogę prosić o sprawdzone przepisy na sosy curry? Zielony, czerwony, żółty...
dziś zrobiłam taki z torebki Kamis (pomijając świństwa skład całkiem przyjemny bez inozynianów i poliglicerydów) i był niedobry. rzadkie to to takie...
und- dużo różnych innych dań na bazie curry... do czego dodajecie tę cudowną przyprawę.
[edytowane 1/7/2007 przez ptakbezglowy]
kocham curry (: Przed zostaniem wege wcinałam sałatke z kurczakiem i curry =\\ ale bezs też mi smakuje, choc nie każdemu pasuje
so..
plastry ananasa z puszki (ok 3/4 puszki)
puszka kukurydzy
cała natka pietruszki (!!)
majonez
i curry
(oraz trochę zalewy ananasowej)
natke i ananasa posiekac, wrzucić wsio do michy, wymieszać- curry wedle uznania, ja daje conajmniej 1/3 torebki przyprawy.
i jem tez ryz smażony z curry, ananasem i kukurydzą (ryz podgotowac, jak zmieknie to wsadzic go na patelnie z odrobina oleju i zalewy ananasowej (tej wiecej niz oliwy), dodac pół puszki kukurydzy i 4 pokrojone plastry ananasa, usmarzyc do miekkosci, dodac straszna ilość curry i zjeść, bo pyszne :D)
koskaan
A to i ja coś dorzuce od siebie 🙂
to tak:
awokado
przecier pomidorowy lub ketchup
majonez
i oczywiście curry
aha i jeszcze ser(jak kto lubi)
Awokado(takie jeszcze dosyć twarde,i nie obrane)przekrajasz na pół,wzdłuż,wyjmujesz pestkę i w to miejsce nakładasz sosik zrobiony poprzez wymieszanie majonezu i ketchupu no i curry.Każdą połówkę już z sosikiem w środku przykrywasz plasterkiem serka 🙂 no i to wkaładasz do piekarnika lub mikrofali tak długo, aż ser sie rozpuści 🙂 no i smacznego 🙂 je się to na różne sposoby...mozna tak jak ja skrobać łyżeczką 😛
A tak ogólnie to praktycznie dodaję curry wszędzie 😛
curry to nie jest moja szczególnie uwielbiana przyprawa, ale w niektorych potrawach jest wprost niezbedna 😀
zwykle do ziemniakow lub wspominanego juz wiele razy ryzu
ale nad tym sie rozplywammmmmm ;]
http://puszkkka.spinacz.pl/przepis.php3?id=203
:heartpump:
a
i wszelkie zupy cebulowe - aczkolwiek ich specyficzny smak sprawia, ze albo sie ja kocha albo nienawidzi ;]
(przykłądowy przepis 😉 http://puszkkka.spinacz.pl/przepis.php3?id=203)
[edytowane 2/7/2007 przez obłudna]
a przepraszam że odbiegam od tematu... ile to jest 50 ml?
50 ml to 1/5 szklanki klasycznej 😀
a Ty, Ptaku, znasz jakieś przepisy z curry? (: Ja chyba zaraz pójdę zrobić cos dorego do jedzenia z tą przyprawa (:
1/5 szklanki klasycznej... tylko tyle? o, kurczę. jutro robię nowy sos.
niestety nie znam za bardzo żadnych przepisów. dodaję tę przyprawę wszędzie gdzie tylko można.
na przykład- tofu, najlepiej sałatkowe, sezam prażony (duużo) i curry, w misie wymieszane, na chlebebek kładzione, radośnie trawione.;>
tudzież tofu, najlepiej wędzone w paluszkii pokrojone,w sosie sojowym skąpane w curry skrobię przystrojone, na oleju niegłębokim uprażone.
poza tym próbuję wymyślić chłodnik- z pomidorów i świeżych ogórków z sezamem i curry.:)
[edytowane 2/7/2007 przez ptakbezglowy]
Kiedyś przygotowałam sobie danie z pokaźną ilością curry, jednak skutek uboczny był taki, że następnego dnia pachniałam jak curry i to mocno :/ Od tamtej pory stosuję bardzo ostrożnie, również z uwagi na fakt, że mój żołądek ciężko znosi ostre potrawy. Lubię ten zapach, szkoda że nie ma jakichś chrupek o smaku curry (w wersji wege oczywiście :P).
http://www.explosm.net/comics/random/
Praca
Proszę Zaloguj Się lub Rejestracja