Podziel się!Share on Facebook0Pin on Pinterest0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Print this pageEmail this to someone

sezam- prażony i surowy jako sezamek i jako chalwa  

  RSS

ptakbezglowy
bywalec
Dołączył: 17 lat  temu
Posty: 457
14/07/2007 4:24 pm  

czy są tu fani sezamu?
sezam to cudne ziarno zawiera i wapń i ponoć dużo beta-karotenu i innych cudów. ale czy prażenie bardzo szkodzi jego wlasciwosciom?
czy sezamki i inne wyroby cukiernicze są bardzo pozbawione sezamowych walorów zdrowotnych?

[edytowane 14/7/2007 przez ptakbezglowy]


OdpowiedzCytat
fabryka_slow
bywalec
Dołączył: 17 lat  temu
Posty: 294
18/07/2007 2:54 am  

Na weganskim batoniku w wersji sezamowej (gdzie był on na pewno przetworzony) było napisane o jego własnie cudnych własciwościach. I równiez sie zastanawiam, czy taki sezam w batoniku czy sezamkach je ma. Ja sezam dodaje do płatków owsianych (+jakiś sok) lub dowiórków kokosowych i jem na sucho. Czasem mielę z lnem. Nie martwię się przez niego o niedobory wapnia. A pycha to jest 😀

koskaan


OdpowiedzCytat
e-anandas
bywalec
Dołączył: 17 lat  temu
Posty: 195
18/07/2007 4:38 am  

Kiedys bardzo duzo jadlem chalwy rosyjskiej, tureckiej oczywiscie w polsce ciezko kupic dobra, wiec juz nie jadam. Sezamki tez lubilem ale i to sie zmienilo teraz tylko ziarno sezamowe wcinam.

Tylko zycie poswiecone innym warte jest przezycia....


OdpowiedzCytat
martyna3
forumowicz
Dołączył: 17 lat  temu
Posty: 43
20/07/2007 12:52 pm  

krótkotrwałe prażenie napewno zbytnio sezamowi nie zaszkodzi
polecam całe ziarna sezamu jako panierkę (chociaz staram się unikac smażonego) albo dodatek do niej, ładnie wygląda i jeszcze ładniej smakuje 😀


OdpowiedzCytat
fraulein
początkujący
Dołączył: 18 lat  temu
Posty: 12
24/07/2007 3:26 pm  

ja bardzo lubię lekko podprażony sezam i zmielony jako dodatek do twarogu.do tego sypie się szałwie, czosnek, orzechy włoskie, tez zmielone, wszystko miesza. Pycha!


OdpowiedzCytat
  
Praca