Już nie tęsknię za czekoladą! 🙂
http://puszkkka.spinacz.pl/przepis.php3?id=2614
Szczerze polecam! U mnie rozeszło się w jeden dzień...
Weganizuję sobie 🙂
Zapraszam do mojego bloga: http://cieciorka.blogspot.com/
Może wrzuć przepis? :p Mi się ostatnio marzy jakieś dobre, czekoladowe ciasto... Ale nigdy nie piekę, bo są strasznie kaloryczne i mają za dużo cukru. Ech, jestem spragniona kakao w każdej formie. Dodawanie góry do wszystkiego, co się da już mi nie wystarcza.
A tak btw, czy nadmiar kakao może mieć jakieś niekorzystne działanie na organizm?
http://www.explosm.net/comics/random/
Przepis na murzynek wzięłam z tego forum, z wątku o słodyczach 🙂 I lekko zmodyfikowałam...daje się szklankę mąki, szklankę cukru ( dałam mniej), 3 łyżki kakao, łyżeczkę proszku do pieczenia i szklankę mleka sojowego ( rozrobiłam takie w proszku Dr Soya, waniliowe). Piecze się 45 minut na 175C, ale ja piekłam krócej, bo już było gotowe, ok. 30 minut.
Po wystygnięciu polałam polewą, którą przyrządziłam wcześniej w osobnym garnuszku - dałam ze 2 łyżki karobu, trochę wody, odrobinę cukru i sporo wiórek...zrobiła się taka masa, którą posmarowałam ciasto.
Właśnie zjadłam sobie kawałek na śniadanie, ale zaraz zjem coś pożywnego 🙂
Co do dużych ilości kakao to nie wiem, ja się staram je zastępować właśnie karobem bio. Kolor daje podobny, smak inny, ale jestem wielką entuzjastką karobu, pasuje do ciast, do bloku czekoladowego itp.
Chciałabym kupować kakao fair trade'owe, niestety nie bardzo mnie stać 🙁
gdy system płonie podkładaj ogień
A czy ciasta można piec tylko z mąki razowej pszennej czy powinnam zmieszać zwykła z razową?
Żyj pełnią życia; inaczej popełniasz błąd. Nie jest szczególnie ważne, czym się zajmujesz, jeśli tylko masz życie w swoich rękach. Bo jeżeli nie miałeś życia, to co miałeś? - Co się raz straci, już jest stracone, nie zapominaj o tym.
Praca
Proszę Zaloguj Się lub Rejestracja