Podziel się!Share on Facebook0Pin on Pinterest0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Print this pageEmail this to someone

Hodowla kiełków w kiełkownicy  

Strona 1 / 2 Następny
  RSS

olgasz
świeżaczek
14/01/2006 4:06 pm  

Hej! Mam problem. Tydzień temu kupiłam w sklepie ze zdrową żywnością kiełkownicę. Zasiałam siemie lniane i słonecznik tak jak opisano na opakowaniu,ale coś jest nie tak, bo słonecznik mi całkowicie spleśniał. Jeśli ktoś jest doświadczonym hodowcą kiełek 🙂 to prosze o radę. Z góry dziękuję 🙂

OdpowiedzCytat
Zarathos
bywalec
14/01/2006 5:45 pm  

kielkownice? bogowie, to sloik i wata juz nie wystarczaja? co za czasy.

a jak plesnieje to albo za malo ciepla albo za duzo wody - pewnie to drugie - za wilgotno (i wiem ze nadmiar wody splywa)

"Jastrambij. Que babatum intus cruce, ornatum in campo celestino,et in galea accipitrem defert." - Jan Długosz, kronikarz i sekretarz biskupa krakowskiego Zbigniewa Oleśnickiego

OdpowiedzCytat
matylda
rozmówca
14/01/2006 9:47 pm  

Witaj olgasz!
Nie bardzo wiem jak wyglada Twoja "kielkownica" 🙂
Moge Ci jedynie opowiedziec o swojej.
Czyli.....moja sklada sie z trzech pieter na ktorych wysadza sie nasiona (ruchome, mozna zmieniac ich kolejnosc stania na sobie).Na dole posiada zbiornik na splywajaca wode, a u gory pokrywke.
Jest prosta metoda by nasiona przestaly pokrywac sie plesnia.....wystarczy (to zalezy od rodzaju nasion, bo jedne lubia kilka razy dziennie a inne tylko raz) je przeplukiwac. Ja wstywiam tacki na kilka minut do zlewu wypelnionego woda i staram sie , by nasiona"poplywaly". Naturalnie, nie wyplywajac z tacki.... 😀
Przed wysianiem nasiona, musza tez jakis czas stac namoczone w wodzie. To czasami dosc dlugi czas np.soja - 12 godzin.
Nie mam doswiadczenia ze slonecznikiem, bo nigdy mi jakos nie przyszlo do glowy go wysiewac....
I juz wlasciwie nie wiem czy Ci pomoglam...... 🙁

matylda

OdpowiedzCytat
matylda
rozmówca
14/01/2006 10:01 pm  

Zapomnialam dodac...... 😛
Zarathos......
...mam takiego gliniatnego jezyka, na ktorego grzbiet scieli sie wate i wysiewa nasionka rzezuchy!!!!! 😀
To stara i sprawdzona metoda ,do dzis wychodzi mi lepiej niz wysiew w kielkownicy, choc musze powiedziec ze moje doswiadczenie z ta druga....siega juz kilku lat.....

matylda

OdpowiedzCytat
olgasz
świeżaczek
14/01/2006 10:02 pm  

Dzięki matylda 🙂 bardzo mi pomogłaś bo mam identyczna kiełkownicę.

OdpowiedzCytat
jarek
rozmówca
15/01/2006 3:09 am  

Kilka praktycznych uwag , Olgasz . 😉 Po pierwsze : nie wysiewaj naraz wszystkich trzech poziomów jednocześnie , bo "naprodukujesz " tyle kiełków w tym samym mniej więcej czasie , że nawet rodzina wielodzietna nie będzie ich w stanie skonsumować 🙂 . Po drugie : zwróć uwagę aby syfoniki odpływowe nie stały jeden nad drugim lecz umieszczone były na przemian. Po trzecie : wysiewaj niewielką ilość nasion , jeśli będzie ich za dużo będą absorbować zbyt dużo wilgoci no i zatykać kanaliki odpływowe . Po czwarte : woda którą zalewasz szalki nie może nie spływać , jeśli kanaliki się przytkały to po prostu je przeczyść i przedmuchaj. Po piąte : przeważnie nawadnianie co drugi dzień jest w zupełności wystarczające, ale do takich spostrzeżeń sama dojdziesz z czasem. Po szóste : kończe się już wymądrzać , a po siódme życzę Ci smacznego ! 😉 Kiedy ja częstuje moich mięsożernych znajomych kiełkami to mają czasami taki wyraz twarzy jakby to miała być ich ostatnia wieczerza 🙂 🙂 🙂 , ale my z żoną często je jemy i jak dotąd żyjemy , bo zdrowe to one są na pewno ! 😉

OdpowiedzCytat
Jędruś
stały bywalec
15/01/2006 5:50 am  

Olgasz: Hej! Mam problem. Tydzień temu kupiłam w sklepie ze zdrową żywnością kiełkownicę. Zasiałam siemie lniane i słonecznik tak jak opisano na opakowaniu,ale coś jest nie tak, bo słonecznik mi całkowicie spleśniał. Jeśli ktoś jest doświadczonym hodowcą kiełek 🙂 to prosze o radę. Z góry dziękuję 🙂

Co do pleśnienia nasion, zobacz dyskusję (link poniżej)
http://www.vitarian.pl/forum/viewtopic.php?t=43

Pozdr.
Jędruś wegano-witarianin + B12
Zwolennik soku marchewkowego własnej roboty
:yltype:

[edytowane 15/1/2006 od Jędruś]

OdpowiedzCytat
matylda
rozmówca
15/01/2006 7:21 pm  

No wlasnie Jarku!
...poruszyles wazna kwestie czyli ilosci wysiewanych jednorazowo nasionek.
Ja, na jedna szalke ( tu dodam ze nie posiadam kanalikow odplywowych, a dziurki na calej powierzchni kazdego pieterka) daje 1 1/2 lyzki stolowej nasion.
Na kazdym poziomie mam innego rodzaju kielki .

Jako ciekawostke dodam.....
Kiedy moj maz zobaczyl pierwszy raz wykielkowane nasionka , stwierdzil...."....ale ja bede jadl bez robakow , dobrze?! 😀 ..."

matylda

OdpowiedzCytat
olgasz
świeżaczek
15/01/2006 8:12 pm  

Super 🙂 nawet nie myślałam ze tyle osób mi odpowie :hiya:

OdpowiedzCytat
karmita
rozmówca
20/01/2006 2:48 pm  

kielkownice? bogowie, to sloik i wata juz nie wystarczaja? co za czasy.

a jak plesnieje to albo za malo ciepla albo za duzo wody - pewnie to drugie - za wilgotno (i wiem ze nadmiar wody splywa)

święta racja a rzerzucha na talezu z doniczką przykrytym watą? - pewnie za duzo wody no i płukać trza 2 razy dziennie

Karmita

OdpowiedzCytat
karmita
rozmówca
20/01/2006 2:50 pm  

Super 🙂 nawet nie myślałam ze tyle osób mi odpowie :hiya:

zapomniałemdodać,że nasiona to lepiejkupować w sklepach nasiennych bo te z supermarketów są miernej jakości ,żeby nie napisać marnej albo ,że to syf (przepraszam za słowo)

Karmita

OdpowiedzCytat
katrinko
stały bywalec
20/01/2006 3:09 pm  

Nie wiem co masz na myś i pisząc sklepy nasienne, ale nasiona do kiełkowania najlepiej kupować w sklepach ze zdrową żywnością, te ze sklepów ogrodniczych, tzn przeznaczone do wysiewania do ziemi bardzo często nie nadają się do kiełkowania, bo są zaprawiane - mozna sobie zaszkodzić.

Karmita, czy mógłbyś zmniejszyć swój avatar? Tematy w których piszesz ledwo da się czytać. [i] [/i]

[edytowane 20/1/2006 od katrinko]

OdpowiedzCytat
marekair
świeżaczek
03/04/2011 11:04 pm  

Polecam kiełkownicę z zestawem specjalnych nasion nakiełki http://www.kokosgarden.pl/product-pol-404-Kielkownica-12-op-nasion-na-kielki.html

OdpowiedzCytat
hipiska
weteran forum
07/07/2013 10:35 pm  

http://allegro.pl/naczynie-na-kielki-kielkownica-bio-natura-wroclaw-i3319594036.html

Ma ktoś taką kiełkownicę? Jak się sprawdza?

Ilekroć zwalczałem pokusę było to piękne, ale kiedy pokusie ulegałem, było po stokroć piękniejsze

OdpowiedzCytat
alternative
stały bywalec
08/07/2013 4:36 am  

ja mam. dobra jest, tylko jak stoi na 'plasko' to sporo wody zostaje w pojemniczkach, ale wystarczy podlozyc cos by stała pochylona troche i obracac co jakis czas w zaleznosci na ile poziomow jest kiełków.
nasionka swieze na dół, rozwiniete kielki na górę.

ze swej strony polecam.

poczatki 🙂

OdpowiedzCytat
Strona 1 / 2 Następny

Praca