Hej! Mam problem. Tydzień temu kupiłam w sklepie ze zdrową żywnością kiełkownicę. Zasiałam siemie lniane i słonecznik tak jak opisano na opakowaniu,ale coś jest nie tak, bo słonecznik mi całkowicie spleśniał. Jeśli ktoś jest doświadczonym hodowcą kiełek 🙂 to prosze o radę. Z góry dziękuję 🙂
kielkownice? bogowie, to sloik i wata juz nie wystarczaja? co za czasy.
a jak plesnieje to albo za malo ciepla albo za duzo wody - pewnie to drugie - za wilgotno (i wiem ze nadmiar wody splywa)
"Jastrambij. Que babatum intus cruce, ornatum in campo celestino,et in galea accipitrem defert." - Jan Długosz, kronikarz i sekretarz biskupa krakowskiego Zbigniewa Oleśnickiego
Witaj olgasz!
Nie bardzo wiem jak wyglada Twoja "kielkownica" 🙂
Moge Ci jedynie opowiedziec o swojej.
Czyli.....moja sklada sie z trzech pieter na ktorych wysadza sie nasiona (ruchome, mozna zmieniac ich kolejnosc stania na sobie).Na dole posiada zbiornik na splywajaca wode, a u gory pokrywke.
Jest prosta metoda by nasiona przestaly pokrywac sie plesnia.....wystarczy (to zalezy od rodzaju nasion, bo jedne lubia kilka razy dziennie a inne tylko raz) je przeplukiwac. Ja wstywiam tacki na kilka minut do zlewu wypelnionego woda i staram sie , by nasiona"poplywaly". Naturalnie, nie wyplywajac z tacki.... 😀
Przed wysianiem nasiona, musza tez jakis czas stac namoczone w wodzie. To czasami dosc dlugi czas np.soja - 12 godzin.
Nie mam doswiadczenia ze slonecznikiem, bo nigdy mi jakos nie przyszlo do glowy go wysiewac....
I juz wlasciwie nie wiem czy Ci pomoglam...... 🙁
matylda
Zapomnialam dodac...... 😛
Zarathos......
...mam takiego gliniatnego jezyka, na ktorego grzbiet scieli sie wate i wysiewa nasionka rzezuchy!!!!! 😀
To stara i sprawdzona metoda ,do dzis wychodzi mi lepiej niz wysiew w kielkownicy, choc musze powiedziec ze moje doswiadczenie z ta druga....siega juz kilku lat.....
matylda
Kilka praktycznych uwag , Olgasz . 😉 Po pierwsze : nie wysiewaj naraz wszystkich trzech poziomów jednocześnie , bo "naprodukujesz " tyle kiełków w tym samym mniej więcej czasie , że nawet rodzina wielodzietna nie będzie ich w stanie skonsumować 🙂 . Po drugie : zwróć uwagę aby syfoniki odpływowe nie stały jeden nad drugim lecz umieszczone były na przemian. Po trzecie : wysiewaj niewielką ilość nasion , jeśli będzie ich za dużo będą absorbować zbyt dużo wilgoci no i zatykać kanaliki odpływowe . Po czwarte : woda którą zalewasz szalki nie może nie spływać , jeśli kanaliki się przytkały to po prostu je przeczyść i przedmuchaj. Po piąte : przeważnie nawadnianie co drugi dzień jest w zupełności wystarczające, ale do takich spostrzeżeń sama dojdziesz z czasem. Po szóste : kończe się już wymądrzać , a po siódme życzę Ci smacznego ! 😉 Kiedy ja częstuje moich mięsożernych znajomych kiełkami to mają czasami taki wyraz twarzy jakby to miała być ich ostatnia wieczerza 🙂 🙂 🙂 , ale my z żoną często je jemy i jak dotąd żyjemy , bo zdrowe to one są na pewno ! 😉
Olgasz: Hej! Mam problem. Tydzień temu kupiłam w sklepie ze zdrową żywnością kiełkownicę. Zasiałam siemie lniane i słonecznik tak jak opisano na opakowaniu,ale coś jest nie tak, bo słonecznik mi całkowicie spleśniał. Jeśli ktoś jest doświadczonym hodowcą kiełek 🙂 to prosze o radę. Z góry dziękuję 🙂
Co do pleśnienia nasion, zobacz dyskusję (link poniżej)
http://www.vitarian.pl/forum/viewtopic.php?t=43
Pozdr.
Jędruś wegano-witarianin + B12
Zwolennik soku marchewkowego własnej roboty
:yltype:
[edytowane 15/1/2006 od Jędruś]
No wlasnie Jarku!
...poruszyles wazna kwestie czyli ilosci wysiewanych jednorazowo nasionek.
Ja, na jedna szalke ( tu dodam ze nie posiadam kanalikow odplywowych, a dziurki na calej powierzchni kazdego pieterka) daje 1 1/2 lyzki stolowej nasion.
Na kazdym poziomie mam innego rodzaju kielki .
Jako ciekawostke dodam.....
Kiedy moj maz zobaczyl pierwszy raz wykielkowane nasionka , stwierdzil...."....ale ja bede jadl bez robakow , dobrze?! 😀 ..."
matylda
kielkownice? bogowie, to sloik i wata juz nie wystarczaja? co za czasy.
a jak plesnieje to albo za malo ciepla albo za duzo wody - pewnie to drugie - za wilgotno (i wiem ze nadmiar wody splywa)
święta racja a rzerzucha na talezu z doniczką przykrytym watą? - pewnie za duzo wody no i płukać trza 2 razy dziennie
Karmita
Nie wiem co masz na myś i pisząc sklepy nasienne, ale nasiona do kiełkowania najlepiej kupować w sklepach ze zdrową żywnością, te ze sklepów ogrodniczych, tzn przeznaczone do wysiewania do ziemi bardzo często nie nadają się do kiełkowania, bo są zaprawiane - mozna sobie zaszkodzić.
Karmita, czy mógłbyś zmniejszyć swój avatar? Tematy w których piszesz ledwo da się czytać. [i] [/i]
[edytowane 20/1/2006 od katrinko]
Polecam kiełkownicę z zestawem specjalnych nasion nakiełki http://www.kokosgarden.pl/product-pol-404-Kielkownica-12-op-nasion-na-kielki.html
http://allegro.pl/naczynie-na-kielki-kielkownica-bio-natura-wroclaw-i3319594036.html
Ma ktoś taką kiełkownicę? Jak się sprawdza?
Ilekroć zwalczałem pokusę było to piękne, ale kiedy pokusie ulegałem, było po stokroć piękniejsze
ja mam. dobra jest, tylko jak stoi na 'plasko' to sporo wody zostaje w pojemniczkach, ale wystarczy podlozyc cos by stała pochylona troche i obracac co jakis czas w zaleznosci na ile poziomow jest kiełków.
nasionka swieze na dół, rozwiniete kielki na górę.
ze swej strony polecam.
poczatki 🙂
Praca
Proszę Zaloguj Się lub Rejestracja