Podziel się!Share on Facebook0Pin on Pinterest0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Print this pageEmail this to someone
Powiadomienia
Wyczyść wszystko

lecytyny i inne E.

11 Wpisy
6 Użytkownicy
0 Reactions
6,090 Widoki
(@4627)
Active Member
Połączone: 19 lat temu
Wpisy: 12
Rozpoczynający temat   [#3071]

rozmawialam z moją kolezanka po studiach [... przemilczmy jakich bo nie pamietam], która miala na któryms roku biochemie.
nie neguje wegetarianizmu, ale sama nie jest wege. jakos wyszło,zę napomknelam o czekoladzie i inych slodyczach których nie jem, bo jest tam lecytyna.
jakoś inaczej się uczyła. dokładniej:
lecytyna odzwiezreca nie jest stosowana w przemysle spozywczym. [tlumaczyla mi ze nie da sie uzyskac lecytyny ze zwiezraka-to tak jakbysmy chcieli go na cukier przerobic] lecytyna jest z jajek i sojowa z roslinek.
ponadto skladniki odzwierzece juz od jakiegos czasu sa oznaczane inaczej niz 'E' [jak doklanie to sie dowiem].
plus: w czekoladzie jest lecytyna sila rzeczy bo w mleku jest]

co o tym myślicie?



   
Cytat
 Lily
(@464)
Famed Member
Połączone: 21 lat temu
Wpisy: 4163
 

To chyba nie chodzi o to, że lecytyna jest odzwierzęca, lecz że przy produkcji lecytyny np. sojowej mogą być używane tłuszcze zwierzęce. Ja nie jestem aż tak drobiazgowa, żeby każde E tropić (wg niektórych osób nie jestem przez to wegetarianką).



   
OdpowiedzCytat
(@2740)
Prominent Member
Połączone: 20 lat temu
Wpisy: 964
 

plus: w czekoladzie jest lecytyna sila rzeczy bo w mleku jest

A co z czekoladami bezmlecznymi, gdzie lecytyna też się znajduje?



   
OdpowiedzCytat
 Lily
(@464)
Famed Member
Połączone: 21 lat temu
Wpisy: 4163
 

Lecytyna używana jest jako emulgator nie tylko w przemyśle spożywczym.



   
OdpowiedzCytat
(@4427)
Estimable Member
Połączone: 19 lat temu
Wpisy: 163
 

To co piszesz, jest bardzo prawdopodobne i faktycznie miło by było, żeby sprawa się wyjasniła.
Osobiście jest nie robi mi to wielkiej róznicy, nie cierpię bardzo nie jedząc słodyczy.



   
OdpowiedzCytat
(@4627)
Active Member
Połączone: 19 lat temu
Wpisy: 12
Rozpoczynający temat  

To chyba nie chodzi o to, że lecytyna jest odzwierzęca, lecz że przy produkcji lecytyny np. sojowej mogą być używane tłuszcze zwierzęce.

i właśnie o te 'E' chodzi.
gdyby lecytyna jakakolwiek byla wytwarzana na tluszczach znajdowaly by sie one [nawet w sladowych ilosciach ale by byly] wlasnie w niej. lecytyny są oznaczane juz nie wiem jak, ale z pewnością z 'E' na początku.
czy juz pisałam, że subst. pochodzenia zwierzecego [mieszanego/z dodatkiem etc] nie mogą być oznaczane tym symbolem bo zabrania tego prawo?

wiec jak? (;

[edytowane 31/12/2007 od chojrak]



   
OdpowiedzCytat
(@2740)
Prominent Member
Połączone: 20 lat temu
Wpisy: 964
 

Że dodatki, które powinny być roślinne, a brały w niej udział podczas produkcji te odzwierzęce, czy jak? Oj, ciężko kapująca dziś jestem, ale to chyba nie jest rawdą, co piszesz



   
OdpowiedzCytat
(@4627)
Active Member
Połączone: 19 lat temu
Wpisy: 12
Rozpoczynający temat  

ónie upiera sie ze to na sto procent prawda, ale wydaje mi sie to prowdopodobne.
przepisy, z tego, co ona mówi, niedawno się zminiły i chodzi o to, ze strona któa jest w linku moglabyc aktualizowana kawał czsau temu.
sama już nie wiem.

[wszystko co odzwierzęce nie z e. jeszcze dopytam ale kolezanka upiera sie ze tak ją uczyli wiec chyba nie uczyli zle?]

sama juz nie wiem.
a wy?



   
OdpowiedzCytat
(@2740)
Prominent Member
Połączone: 20 lat temu
Wpisy: 964
 

Oj, kochana, nie byłabym taka pewna.... 🙂



   
OdpowiedzCytat
(@4876)
Eminent Member
Połączone: 19 lat temu
Wpisy: 42
 

jak przeczytałam tabelkę z E, która jest tu na stronie naprawdę się zdziwiłam, jest bardzo niedokładna i czasami błędna.
przepisy się zmieniły i wiele tych substancji jest wycofanych, najlepiej sprawdzić w ustawie i podręczniku toksykologii.

jak można napisać że coś jest szkodliwe nie wspominając np. o dawce, część rzeczy jest szkodliwa tylko w ogromnych ilościach, a inne tylko w określonych związkach np. istnieją 3 rodzaje karmelu (barwnik) i tylko amoniakalny ma wykazane szkodliwe działanie.

warto się zapoznać z listą GRAS (Generally Recognized as Safe)



   
OdpowiedzCytat
(@5408)
Eminent Member
Połączone: 19 lat temu
Wpisy: 28
 

pamietajcie jednak o kwasie karminowy/ koszenila (E120, karmina) ,ktora otrzymywana jest z pancerzykow mszyc.
barwione nia sa,np. oranzady czerwone, kisiele, twarozki,lody,rozne desery, czasami nawet wina...

[edytowane 30/3/2008 przez Aucik]



   
OdpowiedzCytat
Udostępnij: