Dziś na obiad zupa z soczewicą i ziemniakami 🙂
Przepyszna!!!
Dzięki wam i odkrywam cudowne smaki 🙂
Należą się wam podziękowania 😀
Dziś na sosie Winiary o smaku pieczarkowym przeczytałam że mięso jest niezbędne do naszego prawidłowego rozwoju i powinniśmy spożywać porcję mięsa 2-3 razy w tygodniu.
Ohhhhh
robiłam wczoraj gołabki wegańskie. a tak się przy tym naprzeklinałam że powiedziałm, sobie- już nigdy więcej. Z gołabków nic nie wyszło, została tylko cała wielka patelnia farszu kaszy z warzywami i grzybami, będzie trzeba to jakoś wykorzystać 😛
posiekaj kapuchę, wymieszaj wszystko razem i rób takie pulpety i je obsmaż 🙂 to są takie "szybkie" gołąbki lub "leniwe" 🙂 mniamuśne są 😀
a ja dzisiaj ziemniaki tłuczone z koperkiem, tarta marchewka i kotlety sojowe z duuuuuuuuużą ilością duszonej cebuli (mam wkręt na cebulę smażoną i duszoną ostatnio)
"wrogowie radia Maryja niech będa przeklęci"
Nie ma to jak placki ziemniaczane, niedawno robiłem je na obiad. To dla mnie najpyszniejsza rzecz z dań o charakterze słonym. Robię je z: 1,5 kg ziemniaków, 1 cebula, 2 jaja, 3 łychy mąki ziemniaczanej, sól. Ziemniaki obieram i robię z nich przecier w blenderze razem z cebulą. Dodaję resztę, mieszam i wykładam na patelnię na olej. Takie duże placki ziemniaczane w "Plackarni" Silesia City Center są po około 8 zł/szt, a identyczne robione samemu wychodzą ok 0,6 zł/szt, czyli 13 razy taniej(!). Smakowo też nie ustępują tym z baru. Oczywiście traktuję je jako "trunek", jedząc raz na jakiś czas, bo nie są ustalonym składnikiem mojej diety. Bo na przykład trzeba je solić, a bez soli to z żadnego posiłku nie ma przyjemności. A potem tylko chce się pić i pić przez to. Te placki to świetna alternatywa smakowa (zamiennik) dla mięsa, dla ludzi którym ciężko odrzucić mięso. Mi te placki niwelują pokusę na kurczaka w sklepie, a po tych plackach nie ma już w ogóle ochoty na mięso.
Praca
Proszę Zaloguj Się lub Rejestracja