Podziel się!Share on Facebook0Pin on Pinterest0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Print this pageEmail this to someone

Co dziś na obiad?  

Strona 173 / 280 Wstecz Następny
  RSS

Bellis_perennis
Famed Member
28/10/2010 10:42 pm  

[b]Blueberry [/b] otworzyłam tą przyprawę, powąchałam, przeczytałam jej skład i stwierdziłam że lepiej będzie smakować z grochem lub fasolą czy soją. Od razu wprowadziłam to w życie i zrobiłam pastę z groszku i czubrzycy. Pycha!! 😀 Jutro zrobię chyba jednak z nią nie soczewicę ale soję 🙂

Czy ktoś ma może przepis na kotlety z białego sera i kaszy jęczmiennej?

OdpowiedzCytat
Fatty
weteran forum
28/10/2010 11:09 pm  

czosnek kocham

ja też, ja też, ja też 🙂

A tymczasem na obiad kalafiorowa i bułka z nutellą. I jestem głodna. 😛

Białowieska się Puszcza.

OdpowiedzCytat
Blueberry
bywalec
28/10/2010 11:38 pm  

Mój chlopak też bardzo lubi czosnek, dlatego jeszcze nie wszystko stracone 😛

Trawożerca

OdpowiedzCytat
szymon1980kat
bywalec
29/10/2010 1:35 am  

Ugotowałem biały ryż, wmieszałem w niego jajka i podpiekłem wszystko w mikrofali. Dodałem uduszoną wcześniej cebulę, na końcu zmieszałem z sosem paprykowym ze słoiczka Winiary.
Jutro to samo, z tą różnicą że na ryżu z cebulą położę jajka sadzone:)

OdpowiedzCytat
StellaArtois
weteran forum
29/10/2010 4:38 pm  

Ugotowałem biały ryż, wmieszałem w niego jajka i podpiekłem wszystko w mikrofali. Dodałem uduszoną wcześniej cebulę, na końcu zmieszałem z sosem paprykowym ze słoiczka Winiary.

Brzmi wyjątkowo obrzydliwie xD

OdpowiedzCytat
bułek
forumowy expert
29/10/2010 5:19 pm  

Brzmi jak zapiekanka ryżowa. Faktycznie można by nie robić brei, bo "je się również oczami": Ugotować ryż, wymieszać z jajkami, cebulą. Polać sosem, żeby ryż nie wysechł i zapiec.

Smakowite przepisy wegańskie

OdpowiedzCytat
Blueberry
bywalec
29/10/2010 6:13 pm  

A ja miałam wegańską zupę porową 🙂

A w ogole to smacznego wszystkim :)))

Trawożerca

OdpowiedzCytat
Aleksandran
bywalec
29/10/2010 7:37 pm  

Zupa-krem z brokułów z makaronem orkiszowym 😉 Miałam jeszcze robić bakłażana zapiekanego z żóltym serem i pomidorami, ale zrobię jutro.

Czerpię nieopisaną radość z czerpania radości z życia 🙂

OdpowiedzCytat
Bellis_perennis
Famed Member
30/10/2010 3:48 pm  

Dzisiaj wymyśliłam kotlety z kaszy jęczmiennej i jeśli będą smaczne to wrzucę przepis do działu z przepisami. Na razie masa czeka na usmażenie. Użyłam kaszy jęczmiennej ugotowanej z zielem angielskim i gorczycą, płatków owsianych sparzonych w wodzie, czubrycy, prażonego słonecznika, pieprzu, soli, jajka i mąki orkiszowej, ząbka czosnku i natki pietruszki. Ta moja kuchenna improwizacja pięknie pachnie 😀
A wczoraj na spontanie do kotletów sojowych z ziemniakami zrobiłam na szybko sos cebulowy. Mniam, mniam 😀

[edytowane 30/10/2010 przez Bellis_perennis]

OdpowiedzCytat
Aleksandran
bywalec
30/10/2010 5:08 pm  

No i nie zrobiłam tego bakłażana w końcu. Postanowiłam wykorzystać bardzo krótki sezon na dynię i właśnie gotuję pikantną zupę z dyni z curry 😉

Czerpię nieopisaną radość z czerpania radości z życia 🙂

OdpowiedzCytat
szymon1980kat
bywalec
30/10/2010 7:39 pm  

Niedawno wyczytałem że mąkę można uzyskać również z ryżu, poprzez zmielenie, i że ta mąka jest najbardziej neutralna w smaku. Postanowiłem spróbować. Ryż miele się w młynku do kawy znakomicie. Zrobiłem placki naleśnikowe. Na masę składały się: 300g mąki ryżowej, 4 jajka, pół litra pepsi, 400g jogurtu poziomkowego (z kawałkami poziomek).
Placki takie sobie.

[edytowane 30/10/2010 przez szymon1980kat]

OdpowiedzCytat
Fatty
weteran forum
30/10/2010 7:56 pm  

Gołąbki - pierwszy raz odkąd nie jem mięsa zrobiono dla mnie wege porcję.

Białowieska się Puszcza.

OdpowiedzCytat
bułek
forumowy expert
30/10/2010 8:04 pm  

Szymonie1980kat zauważyłem, że jesz dużo jajek. Czy nie przesadzasz?:)
A tak swoją drogą to można mąkę zrobić również z ciecierzycy, grochu, płatków owsianych, kaszy gryczanej, nawet mąkę kokosową! (wiórki) :D.

Smakowite przepisy wegańskie

OdpowiedzCytat
szymon1980kat
bywalec
30/10/2010 11:07 pm  

Nie nie bułek, jajka jem, bo ze wsi od kur dostaliśmy, więc niech się przydadzą, i kasę zaoszczędzę. Ale to są ostatnie dni mojego śmieciowego żarcia. Od dwóch miesięcy się tak truję - to przeceny, to eksperymentowanie z różnymi słodkościami. Planuję to skończyć do końca miesiąca i od listopada już normalna dieta raw.
Mąkę z płatków owsianych już robiłem, i z jęczmiennych też. Z tych mąk są najlepsze placki. Z kaszy gryczanej już robiłem - ale placki z niej wychodzą ohydne. Nie wiedziałem że można i ze strączkowych robić, ale jakie ciasto by wyszło z takiej wysokobiałkowej mąki to ja nie wiem. Zaś z kokosu nie zrobisz, bo wyjdzie krem. To nawet nie będzie się zachowywać jak mąka, tylko masło orzechowe.

[edytowane 30/10/2010 przez szymon1980kat]

OdpowiedzCytat
wild_strawberry
rozmówca
30/10/2010 11:44 pm  

dziś była potrawa z przepisu umieszczonego na przyprawie kotanyi bombay masala 😀

"* 250g tofu
* 1 papryka czerwona
* 1 papryka zielona
* 1 cebula
* 1 cukinia
* 1-3 łyżki oleju
* 1 łyżka mąki

Warzywa umyć i pokroić. Tofu pokroić w kostkę, obtoczyć w mące. Pokrojoną cebulę podsmażyć z tofu w Woku lub na gorącej patelni, dodać 1 opakowanie przyprawy Bombay Masala Kotanyi i wszystko dobrze wymieszać. Dodać pozostałe warzywa, zalać 100 ml wody i dusić 10 minut na małym ogniu.

Mleko kokosowe dodane do potrawy podkreśli jej egzotyczną nutę. Idealnie pasuje do ryżu Basmati lub kuskus. Można podawać również z ziemniakami i makaronem."

łoo pycha.

[edytowane 1/11/2010 przez wild_strawberry]

OdpowiedzCytat
Strona 173 / 280 Wstecz Następny

Praca