[b]Blueberry [/b] otworzyłam tą przyprawę, powąchałam, przeczytałam jej skład i stwierdziłam że lepiej będzie smakować z grochem lub fasolą czy soją. Od razu wprowadziłam to w życie i zrobiłam pastę z groszku i czubrzycy. Pycha!! 😀 Jutro zrobię chyba jednak z nią nie soczewicę ale soję 🙂
Czy ktoś ma może przepis na kotlety z białego sera i kaszy jęczmiennej?
Brzmi jak zapiekanka ryżowa. Faktycznie można by nie robić brei, bo "je się również oczami": Ugotować ryż, wymieszać z jajkami, cebulą. Polać sosem, żeby ryż nie wysechł i zapiec.
Dzisiaj wymyśliłam kotlety z kaszy jęczmiennej i jeśli będą smaczne to wrzucę przepis do działu z przepisami. Na razie masa czeka na usmażenie. Użyłam kaszy jęczmiennej ugotowanej z zielem angielskim i gorczycą, płatków owsianych sparzonych w wodzie, czubrycy, prażonego słonecznika, pieprzu, soli, jajka i mąki orkiszowej, ząbka czosnku i natki pietruszki. Ta moja kuchenna improwizacja pięknie pachnie 😀
A wczoraj na spontanie do kotletów sojowych z ziemniakami zrobiłam na szybko sos cebulowy. Mniam, mniam 😀
[edytowane 30/10/2010 przez Bellis_perennis]
Niedawno wyczytałem że mąkę można uzyskać również z ryżu, poprzez zmielenie, i że ta mąka jest najbardziej neutralna w smaku. Postanowiłem spróbować. Ryż miele się w młynku do kawy znakomicie. Zrobiłem placki naleśnikowe. Na masę składały się: 300g mąki ryżowej, 4 jajka, pół litra pepsi, 400g jogurtu poziomkowego (z kawałkami poziomek).
Placki takie sobie.
[edytowane 30/10/2010 przez szymon1980kat]
Szymonie1980kat zauważyłem, że jesz dużo jajek. Czy nie przesadzasz?:)
A tak swoją drogą to można mąkę zrobić również z ciecierzycy, grochu, płatków owsianych, kaszy gryczanej, nawet mąkę kokosową! (wiórki) :D.
Nie nie bułek, jajka jem, bo ze wsi od kur dostaliśmy, więc niech się przydadzą, i kasę zaoszczędzę. Ale to są ostatnie dni mojego śmieciowego żarcia. Od dwóch miesięcy się tak truję - to przeceny, to eksperymentowanie z różnymi słodkościami. Planuję to skończyć do końca miesiąca i od listopada już normalna dieta raw.
Mąkę z płatków owsianych już robiłem, i z jęczmiennych też. Z tych mąk są najlepsze placki. Z kaszy gryczanej już robiłem - ale placki z niej wychodzą ohydne. Nie wiedziałem że można i ze strączkowych robić, ale jakie ciasto by wyszło z takiej wysokobiałkowej mąki to ja nie wiem. Zaś z kokosu nie zrobisz, bo wyjdzie krem. To nawet nie będzie się zachowywać jak mąka, tylko masło orzechowe.
[edytowane 30/10/2010 przez szymon1980kat]
dziś była potrawa z przepisu umieszczonego na przyprawie kotanyi bombay masala 😀
"* 250g tofu
* 1 papryka czerwona
* 1 papryka zielona
* 1 cebula
* 1 cukinia
* 1-3 łyżki oleju
* 1 łyżka mąki
Warzywa umyć i pokroić. Tofu pokroić w kostkę, obtoczyć w mące. Pokrojoną cebulę podsmażyć z tofu w Woku lub na gorącej patelni, dodać 1 opakowanie przyprawy Bombay Masala Kotanyi i wszystko dobrze wymieszać. Dodać pozostałe warzywa, zalać 100 ml wody i dusić 10 minut na małym ogniu.
Mleko kokosowe dodane do potrawy podkreśli jej egzotyczną nutę. Idealnie pasuje do ryżu Basmati lub kuskus. Można podawać również z ziemniakami i makaronem."
łoo pycha.
[edytowane 1/11/2010 przez wild_strawberry]
Praca
Proszę Zaloguj Się lub Rejestracja