Podziel się!Share on Facebook0Pin on Pinterest0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Print this pageEmail this to someone

Co dziś na obiad?  

Strona 175 / 280 Wstecz Następny
  RSS

rubia
forumowy expert
Dołączył: 17 lat  temu
Posty: 1077
02/11/2010 9:11 pm  

U mnie ziemniaczki zapiekane doprawione solą jak sklepowe fryteczki. Zazwyczaj nie sole ziemniaczków, bo gotuje je w niewielkie ilości wody (odpowiednik na parze) i składniki są zachowane. Suróweczka - starta marcheweczka, pieczareczki podsmażone z cebuleczką na patelence. Oprócz tego groszek z puszeczki i gałązeczka selera naciowego pokrojona w kosteczkę. Dosmaczone pieprzem i solą. Za "kotleta" były dwa jajeczka ugotowane na twardo. Pycha !!! :D.

Bułek, jesteś straszny :rotfl:
Będziesz miał czarownicę na sumieniu 😀


OdpowiedzCytat
bułek
forumowy expert
Dołączył: 17 lat  temu
Posty: 1236
02/11/2010 9:14 pm  

Ten obiad wprowadził mnie w taki nastrój. Cieszy mnie to, że się podoba :).

Smakowite przepisy wegańskie


OdpowiedzCytat
Blueberry
bywalec
Dołączył: 15 lat  temu
Posty: 287
03/11/2010 3:16 pm  

A u mnie dzis kapuśniak ze słodkiej kapusty - tak wiem, gotuje same zupy 😛

Trawożerca


OdpowiedzCytat
szymon1980kat
bywalec
Dołączył: 19 lat  temu
Posty: 238
03/11/2010 4:35 pm  

Ugotowany ryż, proszek winiary, do tego wmieszałem 6 jajek i upiekłem w mikrofali. Potem dodałem 3 duże cebule (wcześniej pokrojone i uduszone) oraz sos paprykowy. No i gruba pajda rzeżuchy jako obowiązkowa przystawka (30 g).


OdpowiedzCytat
rubia
forumowy expert
Dołączył: 17 lat  temu
Posty: 1077
03/11/2010 6:30 pm  

tak wiem, gotuje same zupy 😛

Zupa to idealne danie obiadowe na sezon jesienno- zimowy. Jeśli jeszcze jest doprawiona pieprzem albo imbirem, to ohohohoho!

U mnie dziś fasolka po bretońsku, która- nie wiedzieć czemu- zawsze mi się kojarzy z Jadzią i Jankesem 🙂


OdpowiedzCytat
bułek
forumowy expert
Dołączył: 17 lat  temu
Posty: 1236
03/11/2010 8:39 pm  

tak wiem, gotuje same zupy 😛

Zupa to idealne danie obiadowe na sezon jesienno- zimowy.

Zupy są najlepsze, a jak uważasz inaczej to wiesz... lepiej nie pokazuj się na dzielni :P.
Zachęcam do spróbowania mojej dzisiejszej.
http://kuchniaww.blogspot.com/2010/11/zupa-krem-z-ziemniakow-i-kalafiorka.html
[img] [/img]

Smakowite przepisy wegańskie


OdpowiedzCytat
Lily
 Lily
Famed Member
Dołączył: 20 lat  temu
Posty: 4163
03/11/2010 8:52 pm  

Bułek, zostań moim kucharzem 😎

U mnie banalnie - biała kapusta z marchewką, kminkiem i "dziobaczkami" i ziemniaki polane oliwą z ziołami (koperek, rozmaryn, bazylia i oregano).

http://szydelkoikoraliki.blogspot.com


OdpowiedzCytat
rubia
forumowy expert
Dołączył: 17 lat  temu
Posty: 1077
03/11/2010 9:06 pm  

Bułek, zostań moim kucharzem 😎

Ech, och i ach, że sobie tak kulinarnie powzdycham... 😉

Przypomniało mi się, że zimą robię się bardzo kapuścianofilna, podejrzewam, że w mojej diecie przez najbliższych kilka tygodni będą dominować: kapuśniak, bigos, gołąbki. Nuuuda, ale jak smaczna!


OdpowiedzCytat
bułek
forumowy expert
Dołączył: 17 lat  temu
Posty: 1236
03/11/2010 11:26 pm  

Bułek, zostań moim kucharzem 😎

Ech, och i ach, że sobie tak kulinarnie powzdycham... 😉

Oj tam, nie przesadzajcie ;). Chciałbym być kucharzem. Czuje, że to moje powołanie, lecz nie mam chęci przebijać się przez szkoły, gdzie w programie jest przygotowywanie potraw z różnych mięs i innych składników zwierzęcych, więc pozostanie to pewnie moją pasją i tylko pasją.

Za daleko mieszkamy żeby wasz sen się ziścił, ale od czego jest blog. Lily, wykorzystałem Twój jeden przepis, który wszedł na stałe do mojego jadłospisu, więc też masz talent :).

Smakowite przepisy wegańskie


OdpowiedzCytat
Ayna
 Ayna
forumowy expert
Dołączył: 18 lat  temu
Posty: 1022
03/11/2010 11:42 pm  

Przez ostatnie tygodnie u mnie króluje dynia w różnych wariacjach od zup po placki .
Ale dzisiaj gęsta zupa pomidorowo-paprykowa z zielonej soczewicy według przepisu z "Przemytników.."rodzinki Szaciłłów-i M.Mrozowskiej.
Weszła ona na stałe do mojej kuchni bo poprzez kmin rzymski który jest w niej główną przyprawą przypomina mi ulubioną kuchnię indyjską.


OdpowiedzCytat
Blueberry
bywalec
Dołączył: 15 lat  temu
Posty: 287
04/11/2010 12:02 pm  

Zupa "bułkowa" apetycznie wygląda, też musze kiedys ja zrobić 🙂

Trawożerca


OdpowiedzCytat
szymon1980kat
bywalec
Dołączył: 19 lat  temu
Posty: 238
04/11/2010 5:23 pm  

Duże smażone placki. Składniki masy: mąka z płatków jęczmiennych, pepsi, 5 jaj, jogurt poziomkowy, trochę lemoniady. W jakiejś książce kucharskiej czytałem, żeby zamiast wody dodać jasne piwo, ale mi tak nie smakuje, więc dodaję jakiś słodki napój - wtedy nie muszę już niczym słodzić tych naleśników z wierzchu. Placki udekorowałem bitą śmietaną ze spray'a, bo akurat była w przecenie. Więc wyszło trochę gofrów:) Do placków oczywiście duża pajda rzeżuchy.


OdpowiedzCytat
Mokosz13
rozmówca
Dołączył: 16 lat  temu
Posty: 79
04/11/2010 7:53 pm  

Koltlety z cukinii a la mielone, soczewica i surówka z białej kapusty polana sosem sojowym. Najedzona i szczęśliwa. 🙂


OdpowiedzCytat
Lily
 Lily
Famed Member
Dołączył: 20 lat  temu
Posty: 4163
04/11/2010 8:17 pm  

Szymon, czy Ty masz mniemanie, że masz zdrową dietę? Wiesz, że pepsi odwapnia, prawda?

Ja dziś naleśniki orkiszowe z brokułami i tofu wędzonym, polane sosem pomidorowym. Mniam.

http://szydelkoikoraliki.blogspot.com


OdpowiedzCytat
Fatty
weteran forum
Dołączył: 19 lat  temu
Posty: 2286
04/11/2010 8:23 pm  

Zielona cebulka, papryka i ser - chipsy o smakach obok wymienionych, nie wiem co mnie ugryzło.

Białowieska się Puszcza.


OdpowiedzCytat
Strona 175 / 280 Wstecz Następny
  
Praca